Киберпрестъпници използват Fortnite за пране на пари

Измамниците използват откраднати кредитни и дебитни карти за закупуването на V-bucks от официалния магазин на играта и ги продават в тъмната мрежа
Изключително популярната игра Fortnite спечели забележителните 3 млрд. долара през 2018 г. и привлече повече от 200 милиона играчи по целия свят. Но разработчикът на играта Epic Games не е единствената организация, която печели пари от нея. Според Independent киберпрестъпници използват валутата на Fortnite - V-bucks - за да изпират пари.

Виртуалното пране на пари чрез игри не е новина. През 2013 г. доклад на изследователя по сигурността Жан-Луп Рише разкри, че онлайн игрите стават все по-популярни места за очистване на пари за престъпниците чрез "отваряне на множество акаунти за различни онлайн игри, които служат за прехвърляне на пари". Престъпниците изпращат различни суми чрез виртуалните валути на онлайн игрите към други държави, а там те се обръщат в местната валута и стават непроследими.

В съответствие с наблюденията на Рише, киберпрестъпниците във Fortnite използват откраднати кредитни и дебитни карти за закупуването на V-bucks от официалния магазин на играта и ги продават, намалени и в насипно състояние, в тъмната мрежа. Съвместното разследване на Independent и Sixgill, компания за киберсигурност, разкрива операции по изпиране на пари във Fortnite по целия свят, които се провеждат на китайски, арабски, испански, руски и английски език. Sixgill също така установява, че от Fortnite към eBay са били прехвърлени 250 000 долара за период от 60 дни миналата година, без обаче да може да каже каква част от тях са свързани с престъпна дейност.

Престъпниците във Fortnite се насочват и към нищо неподозиращи обикновени играчи чрез измами в социалните медии. В играта, V-bucks могат да бъдат закупени в пакети, за да се харчат за екипировка, козметика и други атрибути. Те не могат да бъдат закупени извън официалния магазин. Между септември и октомври 2018 г. обаче компанията за киберсигурност Zerofox проследява 53 000 сигнала, свързани с измами в Fortnite. Измамниците примамват играчи, които търсят по-евтини начини да придобият V-bucks, като рекламират "V-bucks генератори" и искат от жертвите си лична информация - потребителски имена във Fortnite, пароли и информация за кредитни карти. Въпреки че изискването за възраст във Fortnite е 12 години, докладите сочат, че много по-малки деца играят, което ги прави лесни жертви на подобни измами.

В отговор на твърденията, че играта се използва за пране на пари, Epic Games заявяват, че приемат сериозно обвиненията. "Ние насърчаваме играчите да защитават своите акаунти, като използват двуфакторна автентификация. Съветваме ги да не използват повторно пароли и да ги правят силни, както и да не споделят информация за профила си с други хора", заявява говорител на компанията пред Hollywood Reporter. Но, според Бенджамин Премингер, старши анализатор в Sixgill, Epic не прави достатъчно, за да се справи с уязвимостите в сигурността, които позволяват схеми за пране на пари. Той смята, че Epic Games трябва да контролират трансферите с висока стойност в играта, идентифицирайки играчи с големи количества V-bucks.

Така че, следващия път, когато се опитвате да спестите от разходи за V-bucks, внимавайте да не се превърнете в нищо неподозиращ съучастник на някой кибер-измамник или самите вие да станете жертва.
още по темата

Как да постигнем максимална сигурност, когато сме онлайн

С безопасни пароли, VPN настройки и подходяща антивирусна защита вероятността да станете жертва на хакери се минимизира неимоверно
13.02.2019 / 04:46

Разпознавате ли фишинг имейлите?

Тест на Alphabet помага на потребителите да оценят уменията си в тази посока и ги запознава с най-новите техники на хакерите
23.01.2019 / 12:24

Колекция от 773 млн. крадени имейла се продава в интернет

Проверете дали вашият не е сред засегнатите
22.01.2019 / 04:33

Бъг в ES File Explorer дава лесен достъп на хакери до смартфона ви през Wi-Fi

Съветваме ви, ако ползвате приложението, засега да го деинсталирате
18.01.2019 / 05:52

Как да не се излагаме на риск, когато ползваме публична WI-Fi мрежа

Сведете до минимум възможността за кражба на лични данни
18.01.2019 / 08:28
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.