Невронна мрежа подобрява графиката на Doom

Дали изкуственият интелект може да се използва за опресняване на класически заглавия?
2019-та спокойно може да бъде обявена за година на Doom. Засега нямаме сигурна информация, но догодина се очаква да видим продължението на играта от 2016 г., която ни показа че ретро геймплеят може да бъде облечен в модерни дрехи.

В началото на седмицата пък Джон Ромеро, един създателите на оригинала от 1993 г. обяви, че работи върху нов негов епизод. Той се очаква в началото на идната година и ще включва солова кампания с 9 нива, както и още толкова карти за мултиплейър.

Потокът от добри новини за феновете обаче продължава. Потребител на име Hidfan публикува във форума Doomworld текстури с повишена резолюция за оригиналния Doom, подобряващи значително визията на играта. Модификацията носи името Doom Neural Upscale 2X.

Интересно е да се отбележи, че текстурите не са рисувани наново, а за подобряването на качеството им е използван изкуствен интелект. По думите на Hidfan всички графични елементи на играта са преминали обработка, при която тяхната резолюция е била увеличена като ИИ е попълнил липсващите пиксели.

Все пак, наложило се е да се прибегне и до ръчна обработка на текстурите, при които е налице прозрачност. Чрез невронна мрежа резолюцията е била увеличена осем пъти, след което е намалена до два пъти повече спрямо тази на оригинала, така че да не се загуби неговата пикселизирана естетика.

Използването на подобен похват е дава надежда за феновете на ретро заглавия, които понякога се оказват разочаровани от техните модернизирани версии.
още по темата

Мод превръща Doom в един много дълъг коридор

За феновете на праволинейния геймплей
09.04.2019 / 10:29

Първи трейлър на филма Doom: Annihilation

Лентата е заснета в България
12.03.2019 / 11:49

Oracle предрече, че скоро всички данни ще се управляват от ИИ

Развитието на автономните бази данни ще увеличи производителността и рентабилността на бизнесите
13.02.2019 / 12:02

Камера с Intel процесор използва AI, за да защити дивите животни в Африка

TrailGuard на Resolve може да забележи бракониерите навреме
04.01.2019 / 11:14

Изтребвайте демони в хола или спалнята си

Данните от роботизирани прахосмукачки могат да се използват за изграждане на карти за Doom
02.01.2019 / 01:28
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.