Геймингът е една от перспективните професии на бъдещето

Сферата търпи развитие и в България.
Когато стане дума за професии на бъдещето повечето хора се сещат за програмиране, управляване на дронове или за работа с технологии като блокчейн и Интернет на нещата (а защо не и за т.нар. "инфлуенсъри"). Малко хора обаче биха добавили към този списък играенето на видеоигри.

Те обаче и по-конкретно свързаните с тях електронни спортове напоследък са истински генератор на нови професии – от самите геймъри, някои от които вече са милионери от тази дейност, през мениджърите и треньорите на отбори по електронен спорт, до влогърите и стриймърите, които излъчват срещите през различни онлайн платформи.

Все по-често български играчи играят за отбори от чужбина, а не липсват и такива, които получават значителни суми и печелят световна известност в тази общност. Организирането на турнири също се развива като дейност и броят на събитията с милионни наградни фондове по света се увеличава.

"Започнали като чисто забавление, днес видеоигрите са сериозен източник на доходи за много хора, споделя Десислав Драгнев от българската верига за компютърни технологии и доставчик на гейминг техника Plasico IT Superstore. Тук е важно да отбележим, че съществуват не малко геймъри които изкарват шест цифрени суми годишно само от гейминг и околко тях вече се изгражда цялостна екосистема от събития, отбори, стрийминг платформи и други медийни канали, както и спонсори."

По думите му, добрата новина е, че вече и България има своите примери на професионални геймъри, които печелят значителни суми от наградни фондове и рекламни договори. Шо всичко личи, че тази тенденция само ще се засилва в занапред.
още по темата

Пазарът на е-спортове надхвърля 6 милиарда долара до 2028 г.

През последните пет години тази сфера се комерсиализира бързо благодарение на технологичния напредък и повишената достъпност на платформите
26.09.2018 / 01:06

Gamescom 2018 – най-интересните трейлъри и клипове

Gamescom не е E3, но и тази година демонстрира, че е едно от най-важните събития в света на гейминга
24.08.2018 / 08:00

Идва ли краят на игралните конзоли?

Стриймингът и нуждата от мобилност са напът да променят завинаги индустрията
14.08.2018 / 08:25
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.