Battle Royale игрите, които ще се появат до края на годината

Миналата година Battle Royale жанра експлоадира благодарение на PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG)
Миналата година Battle Royale жанра експлоадира благодарение на PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG). А тази година, с добавянето на BR режима към безплатната сандбокс сървайвъл игра Fortnite, сякаш цялото гейминг общество (наред с това на мобилните платформи) заигра и заговори за Battle Royale.


Battle Royale игрите, които ще се появат до края на годината


За да разберете по-добре за какво става въпрос, ще облечем цялата мания в няколко цифри. PUBG към момента е закупена от над 40 милиона души и към февруари тази година достигна 3 милиона едновременно игращи в Steam. Този рекорд бързо беше счупен от Fortnite на Epic Games (да, същите зад Unreal и Gears of War). Но сякаш истинският бум дойде със стъпването на двата основни конкурента на мобилните пларформи. За да се стигне до сегашния момент, при който Fortnite генерира по 3 млн. долара на ден (точно така, 24 часа) само от iOS, а играта тепърва ще дебютира на Android (през септември).
Затова и не трябва да е изненада за никого, че както големите, така и по-малките компании искат да имат игра или поне Battle Royale режим, за да капитализират от създалия се феномен. След като Call of Duty изоставя соло кампанията в името на BR режим, а на изминалото Е3 повечето компании изрично трябваше да казват дали бъдещите им продукти ще включват или не, няма да включват BR, сами разбирате магнитута на цялата мания. Но чакайте, може би трябва да направим крачка назад и преди да видим какво ни очаква на пазара, все пак да обясним за незапознатите какво по дяволите е Battle Royale.


Battle Royale игрите, които ще се появат до края на годината


Този вид игри поставят голям брой играчи (обикновено 100, но могат да достигнат и до 500) на една гигантска карта. Събирайки определени ресурси, екипировка и оръжия, накрая трябва да остане само един. Цялата идея, заедно с името на жанра, идват от японския филм от 2000-та година с участието на Такеши Китано (Takeshi Kitano), който пък е адаптация на едноименната книга от 1999-та година.
И така, след това пространно интро, нека видим какво ще се появи на Battle Royale сцената в близко бъдеще...

Islands of Nyne
Разработчик: Define Human Studios
Разпространител: Define Human Studios
Премиерна дата: края на 2018-та
Платформи: PC, Xbox One, PS4

Islands of Nyne е Kickstarter-спонсориран сай-фай Battle Royale FPS, който изглежда наистина страхотно. В основите си е стандартаната BR игра с до 100 човека на мач, но с футуристична среда - сякаш PUBG и Halo са се венчали и Islands of Nyne е продукта на любовта им. Можете да играете соло или дуо, а може и да сте част от 5-членен екип спуснат върху арена построена от извънземни. Разбира се, има плазма поле, което регулярно се свива и принуждава играчите да се местят от зона в зона, доближавайки центъра в битка до последния оцелял.
Освен футуристичните елементи, Islands of Nyne се откроява и с компетативна ранкинг система, както и козметични брони и оръжия разделени на тиъри. С последното, играта доста се доближава до системата на Fortnite, където на практика PTW (pay-to-win) отсъства.


Rings of Elysium (Europa)
Разработчик: Tencent
Разпространител: Tencent
Премиерна дата: 2018-та
Платформи: PC

Разпространителя на PUBG за Китай Tencent, са почти готови да пуснат собствена алтернатива. За самия проект не знаем много и дори не можем да сме сигурни, че ще се появи на западния пазар. Освен, че включва класическите съставки на BR игра, Europa ще предлага динамична атмосферна система, както и напълно разрушима околна среда. Само тези две неща, би трябвало доста да променят геймплея и да принудят играчите да мислят повече стратегически, отколкото тактически. Освен това, екипировката ще е по-разнообразна и с повече статистики спрямо тази в PUBG и Fortnite. Бронирани превозни средства, парапланери, джаджи, като очила за нощно виждане, са само част от екипировката, която ще може да се събира.
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif
Proxima Royale
Разработчик: Vulkan Society
Разпространител: Vulkan Society
Премиерна дата: 2018-та
Платформи: PC

Promixa Royale е скоростен сай-фай шутер захранван от Unreal Engine 4, който почти изглежда като Battle Royale версия на Destiny. Кютека се развива на тераформираната планета Proxima Centauri B, където 60 играча се състезават на територия с размер 25 кв. км., за да определят, кой е най-коравия робот. Отвъд това и че играта изглежда впечатляващо, не знаем нищо друго. Към момента е на етап Closed Alpha със Steam Early Access планиран за последните месеци на годината.


Call of Duty: Black Ops IIII
Разработчик: Treyarch
Разпространител: Activision
Премиерна дата: 12-ти октомври 2018-та
Платформи: PC, PS4, Xbox One

Както споменахме в началото, новият Call of Duty ще за пръв път ще изостави сингълплейър кампанията в името на Battle Royale режим. Макар всички инди BR заглавия да са интересни поради различни причини, любопитно ще е да видим какво може да направи с жанра голям екип и много пари. Предвид обаче, че режима не е обявен официално, не знаем нищо повече от това, че ще използва класиката "100 играча на една голяма карта".


Battle Royale игрите, които ще се появат до края на годината
Maelstrom
Разработчик: Gunpowder Games
Разпространител: Gunpowder Games
Премиерна дата: 11-ти април 2018-та (Steam Early Access)
Платформи: PC

Maelstrom е проект финансиран чрез Kickstarter кампания и представлява странен микс между екшън от трето лице и стратегическа игра. Може би най-доброто сравнение е комбинация между Sea of Thieves и PUBG – играчите се състезават един срещу друг с кораби насред водна повърхност. Още по-любопитното е, че другите играчи не са единствената опасност, но и страховити морски чудовища, които обитават дълбините на океана.
Хубавото на Maelstrom (както всъщност, и на болшинството BR игри) е, че няма да предлага никаква форма на микротранзакции или луут боксове. Прогреса ще се постига изцяло чрез геймплей и умения. А истината е, че има много и различни елементи, които добавят различни слоеве на дълбочина към Maelstrom. Има няколко раси за избор, които притежават различни по стил и умения кораби, а те от своя страна могат да се ъпгрейдват в множество направления. Разбира се, налични са и безброй варианти за персонализиране на корабите, както и на процедурно генерирания екипаж.

Fear the Wolves
Разработчик: Vostok Games
Разпространител: Focus Home Interactive
Премиерна дата: 2018-та
Платформи: PC, PS4, Xbox One

От създателите на S.T.A.L.K.E.R. франчайза идва пост-апокалиптичният Battle Royale FPS наречен Fear The Wolves. Класическият BR режим противопоставя 100 играча един срещу друг насред Чернобил, където мутирали създания, смъртоносни аномалии и крайно динамично атмосферно време, ще са допълнителни пречки. Сайта на играта обещава, че скоро ще бъде разкрит и друг режим, който трябва да внесе доза свежест в жанра.
Fear the Wolves ще се появи първо на РС през Steam Early Access до края на годината.

Notmycar
Разработчик: NMC Studios
Разпространител: NMC Studios
Премиерна дата: 2018-та
Платформи: PC

Някак странно е, че Rocket League все още не е попаднала в дългият списък от мултиплйеър игри, които искат да яхнат тренда на Battle Royale жанра. Е, затова ще получим Notmycar, която трябва да е микс между Twisted Metal, Rocket League и PUBG. Основната идея не е по-различна от повечето BR игри – скачате от самолет, събирате ресурси и се борите да останете последният оцелял на голяма карта. Разликата идва от това, че наместо човек, контролирате кола с оръжия върху нея. Независимо дали завършите последен или успеете да надвиете всички, ще получавате точки, които могат да бъдат харчени за скинове и персонализиращи елементи по колите и оръжията. Всичко изглежда да е изцяло козметично, така че да не дава предимство на едни спрямо други в арената.
Точна премиерна дата няма, но можете да се запишете за Closed Alpha теста на Notmycar.


още по темата

Китай ограничава времето за игра на непълнолетните геймъри

Освен това лимит ще има и при сумите, които те могат да зареждат в акаунтите си в рамките на един месец
08.11.2019 / 02:26

Fortnite достигна 200 милиона потребители

Заглавието е станало културен идиом - споменава се дори в сериали като Теория на Големия взрив (Big Bang Theory)
28.11.2018 / 02:06

Програмируема "кожа" превръща всеки предмет у дома в робот

Поставете я върху плюшена играчка и тя ще оживее
20.09.2018 / 12:39

Фалшиви приложения за Fortnite шпионират потребителите

Над 20% от приложенията, които твърдят, че са свързани по някакъв начин с нашумялата игра, се оказват с двойна употреба
14.09.2018 / 02:12
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.