Steam ще спре да работи на компютри с Windows XP и Vista от 2019 г.

Ако поддържате старичък компютър за игри, заради ретро класики или по друга причина, то имаме лоша новина за вас. От Valve обявиха, че тяхната платформа Steam няма да поддържа Winwdows XP и Vista системи от 1 януари 2019 г.

Steam предлагаше поддръжка на тези стари ОС за по-дълъг период, отколкото по-голямата част от останалите софтуерни продукти. Според разработчиците ѝ обаче новите версии просто няма как да бъдат съвместими с тях.

“Най-новите функции в Steam разчитат на вградена версия на Google Chrome, която не работи на стари версии на Windows – пишат от Valve. – В допълнение бъдещите версии ще изискват функции и ъпдейти за сигурността, налични само в Windows 7 и по-нови ОС.”

В момента едва 0,23% от потребителите на геймърската платформа ползват 32-битов Windows XP. Никакви други версии на XP и Vista не се виждат в официалните данни за месец май на хардуерната и софтуерна статистика, поддържана от Valve за потребителите на Steam. Явно техните дялове са прекалено малки и попадат в категорията “Други”, която представлява 0,12% от общия брой потребители.


Steam ще спре да работи на компютри с Windows XP и Vista от 2019 г.

© Александър Главчев, pcworld

Редно е да се допълни, че Microsoft официално “пенсионира” Windows XP през 2014 г. Края на поддръжката на Vista пък дойде през 2017 г. Следваща в този списък е Windows 7, чиято поддръжка ще бъде прекратена през 2020 г.

Каквато и операционна система да изберете, в общия случай не би трябвало да имате проблем с по-старите игри, въпреки че в някои случаи може да ви се наложи да пипнете някоя настройка. Windows 7 предлага удобен “Windows XP mode”, който на практика представлява виртуална машина с лицензирано копие на по-старата ОС.

Windows 10, за съжаление, не предлага такава функция, но все пак можете да изпробвате различни настройки за съвместимостта на даденото приложение. За целта кликнете с десния бутон на мишката върху стартиращия файл и отидете в Properties > Compatibility.

още по темата

Valve плати 20 000 долара на хакер, открил бъг в Steam

Той е позволявал да бъдат генерирани неограничено количество безплатни игри
13.11.2018 / 01:35
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.