Radeon FreeSync вече и в конзолите Xbox One S и Xbox One X

Microsoft и AMD обявиха въвеждане на поддръжка на Radeon FreeSync в популярните игрални конзоли Xbox One S и Xbox One X. Технологията позволява опресняване на изображението дисплея при подаване на нов кадър, което означава плавен гейминг без забавяне и накъсване.

Компаниите допълват, че на пазара вече има над 240 FreeSync съвместими модели монитори от над 20 производители. Не са необходими други хардуерни компоненти или специални кабели. 

Обявената миналата година, технологията FreeSync 2 пък гарантира ниска латентност, отлични нива на черното и ярки цветове при възпроизвеждането на High Dynamic Range (HDR) съдържание, в съчетание с плавен геймплей.

Стандартното опресняване на мониторите е статично – например 120 херца (т.е. 120 пъти в секунда). Проблемът тук е, че видеокартата или конзолата „произвеждат“ кадри с различна скорост в зависимост от сложността на конкретната сцена. Резултатът е накъсано изображение, тъй като на дисплея се изобразяват фрагменти от различни кадри.

Преди години решение на този проблем бе т.нар. Вертикална синхронизация. Проблемът при нея обаче е в това, че нов кадър се подава на монитора едва след пълното изобразяване на стария. Това означава, че компютърът (конзолата) на практика трябва да изчакват и в резултат е налице закъснение, което се усеща от играча (т.нар. input lag).

FreeSync, както и другата известна технология – G-Sync на Nvidia, правят така, че дисплеят да изчаква подаването на следващия кадър и той да се изобразява в момента, когато е готов. До момента поддръжката на технологията бе ексклузивна за геймърите, играещи на персонални компютри.

още по темата

AMD представи Radeon RX 590 - първата видеокарта на компанията по 12nm технология

Предложението е насочено към средния клас карти на достъпна цена
15.11.2018 / 04:09

NVIDIA прекратява производството на чипове за добив на криптовалути

Компанията е спечелила едва $18 млн. при очаквани $100 млн.
23.08.2018 / 05:27
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.