30-годишни комютри са по-бързи от съвременни геймърски машини

Въпреки многократно по-високата си изчислителна мощ днешните компютри реагират по-бавно спрямо своите събратя преди няколко десетилетия.

Свикнали сме производителността както на компютрите, така и на мобилните устройства да нараства осезаемо с всяка нова генерация на съставящите ги компоненти. Има един показател обаче при който нещата сякаш се движат наопаки. Според бивш служител на Google и Microsoft дори съвременните геймърски компютри реагират по-бавно на команди спрямо “древния” Apple IIe, пуснат в продажба през далечната 1983 г.

“Винаги съм имал натрапчивото чувство, че компютрите, които ползвам днес, се усещат като по-бавни, спрямо компютрите, които ползвах като дете”, обяснява Дан Луу. Той допълва, че не е отдавал особено внимание на това чувство поради ненадежднистта на човешките възприятия.

С помощта на високоскоростна камера обаче той е измерил времето което минава между натискане на бутон на клавиатурата и поява на символ на екрана. Резултатите са… интересни. При неговият стар Apple IIe това време е 30 милисекунди, а на личния му лаптоп Thinkpad X1 Carbon, работещ под Windows и оборудван с процесор Core i7-6500U това време 150 милисекунди. Пет пъти повече!


30-годишни комютри са по-бързи от съвременни геймърски машини

© Александър Главчев, pcworld

Други модерни компютри, включително геймърски машини, се справят по-добре, но резултатите им отново са значително под този на Apple IIe.

Според Луу обяснението за това се крие в комплексността. По време на тестовете на машината на Apple работи само терминалният интерфейс, докато съвременните машини са свързани с интернет и на тях във всеки момент работят множество приложения.

Причините обаче не се изчерпват с това. Говорейки за добилия известна популярност т.нар. input lag повечето хора гледат предимно към мониторите и рядко към останалите компоненти на системата.


30-годишни комютри са по-бързи от съвременни геймърски машини

© Александър Главчев, pcworld

Според Луу дори една съвременна клавиатура често е по-мощна от компютър отпреди няколко десетилетия. В свой блог пост, посветен именно на тази тема, той заключва, че значителна част от измерените времена се дължат именно на клавиатурата. Според проведените от него измервания тяхното закъснение може да надвишава 50 милисекунди. Дори някои геймърски модели не са сред най-пъргавите…

Не бързайте обаче да изхвърлят наличната периферия, тъй като нещата далеч не са толкова прости. В своя статия посветена на темата от PC Gamer цитират представител на Logitech, който обяснява от къде идва голяма част от това закъснение. Независимо дали става за механична или “гумена” клавиатура при натискане на бутон електрическият сигнал в началото е нестабилен и затова процесорът на всяка клавиатура изчаква определено време преди да отчете даден бутон за натиснат. Това време може да отнема до 20 милисекунди. Ако тази стъпка бъде пропусната, то клавиатурата ще изпраща погрешни данни, което определено е по-лошо от споменатото минимално закъснение.

След като напусне клавиатурата сигналът бива обрабоват от компютъра и едва след това той на екрана се изобразява даденият символ. Всички процеси по веригата добавят по-малко време към общите милисекунди. Ако става въпрос за по-сложно приложение, то това е само началото…


30-годишни комютри са по-бързи от съвременни геймърски машини

© Александър Главчев, pcworld

Ако видеокартата подава по 60 кадъра в секунда, то са налице по 17 милисекунди закъснение на всеки кадър. Едва след това идва мониторът с неговите обработки на сигнала. Според Луу на неговия монитор, който е рекламиран, че предлага 1 милисекунда закъснение, времето за пълна смяна на цвета е около 10 милисекунди.

Специалистът обръща внимание и на мобилните устройства, където шампиони бърз отклик са устройствата на Apple. Най-бърз е миналогодишният 10,5-инчов iPad Pro, особено когато се работи със стилус. В този случай откликът на устройсъвото е 30 милисекунди – колкото на Apple IIe.

Дан Луу заключва материала си с мнение, че постепенно излизаме на светло това отношение, като производителите започват да обръщат внимание на отзивчивостта на своите устройства.

още по темата

Геймърски смартфон и от Doogee

Това е първото защитено устройство в този условен сегмент.
22.08.2018 / 01:54
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.