Как да емулираме игри на Android

Много неща се случиха в сферата на гейминга през изминалите десетилетия. И все пак, за някои е огромно удоволствие да играят заглавия за Nintendo, Sega, Atari и PlayStation. В тази статия ще ви запознаем как да се насладите на ретро игри на модерно мобилно устройство.

Колекцията от развлекателен софтуер за Android е внушителна... Нищо обаче не може да се сравни с удоволствието да си пуснеш някоя игра, с която си израснал през 80-те или 90-те години. Т.нар. емулатори позволяват да преживеете отново класически заглавия за Nintendo и PlayStation и дори 8-битови такива.

Законно ли е?


Повечето емулатори, които можете да откриете в магазина на Google са законни. По-трудната част всъщност са игрите. Емулаторите използват т.нар. ROM-ове, които често са нелегални копия...

Разбира се правата върху някои игри са изтекли, тъй като притежавалите ги компании вече не съществуват... Както и в други аспекти на дигиталното право и тук е налице минно поле.

Ако някоя игра е с отворен код или се разпространява публично, то обикновено няма проблем да я ползвате. Най-добре е обаче да потърсите информация при разработчика. Накратко, ако искате да сте сигурни, направете свое проучване, преди да сваляте игри от интернет. Трябва да се подчертае, че нелегалните копия биха могли да бъдат „заразени“ с вируси или друг зловреден софтуер от „доброжелатели“...

Помнете, че емулаторите не идват в комплект с игрите, така че за да се случи всичко описано по-долу първо трябва да се сдобиете със съотвените заглавия и после да ги качите на смартфона или таблета си.

Как да намеря емулатор?


В Google Play Store е налице е удивително разнообразие от такива предложения. Най-удачно е първо да определите какво искате да играете и след това да потърсите необходимия софтуер. Т.е. първо вижте коя система ще емулирате.

Ако искате класически заглавия за Nintendo, то ето няколко опции.

Nintendo N64Как да емулираме игри на Android

© Александър Главчев, pcworld

MegaN64 e безплатно и просто за използване приложение, даващо възможност да играете N64 игри на повечето Android смартфони. За феновете на конзолата, които искат Legend of Zelda: Ocarina of Time, Mario Golf, Perfect Dark, Super Mario 64 и др. това е един удачен избор.

SNES


Навремето Super Nintendo Entertainment System (или SNES) предложи на геймърите заглавия като Metroid, Chrono Trigger, Super Mario World и много други. За да им се насладите можете да използвате Snex9x EX+, който въпреки лесно запомнящото си име всъщност е много добър емулатор.

Game Boy


MyOldBoy е чудесен избор за феновете на Game Boy и Game Boy Colour игри. Името му няма как да не посмачка самочувствието на някои, но пък всички знаем, че за да може нещо да се превърне в класика, то трябва да мине време. Този е емулатор е платен и ще ви струва 8,30 лв. Все пак, налице е и безплатна версия, която обаче не позволява да зареждате сейвове.

Същият разработчик предлага и опция за Game Boy Advance, наречена MyBoy. Тя е по-скъпа, 9,89 лв., но и за нея се предлага безплатен тестови вариант.

Sega Mega Drive / GenesisКак да емулираме игри на Android

© Александър Главчев, pcworld

Ако сте от отбора на Sega, то добро място да започнете е MD.emu (7,49 лв.). Това е доста подробно приложение, което ви позволява да играете игри за Genesis, Mega Drive, Sega CD и Master System.

Разработчикът, Robert Broglia, предлага доста други емулатори (сред които е споменатият Snex9x EX+), така че си заслужава да разгледате.

PlayStation


Друг член на оригиналния конзолен триумвират е оригиналният PlayStation на Sony. За малката сива кутия, видяла бял свят през 1994 г., са налице немалко опции. Една от най-добре оценените е ePSXe, която започва живота си като приложение за компютър. Цената на софтуера в момента е 5,85 лв.

Atari 2600Как да емулираме игри на Android

© Александър Главчев, pcworld

Списък като настоящият не би могъл да бъде пълен без емулатор за Atari 2600. 2600.emu е едно от най-добрите предложения, особено имайки предвид цената – 4,26 лв. (Не че другите ще продънят джоба ви.)

Игрите за Atari изглеждат комично дори на фона на най-простите Android заглавия. Но за някои завръщането към онази епоха може да е нещо незаменимо...

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.