6 причини защо PC геймингът е по-добър от конзолния

Не толкова кратък епитаф на конзолния гейминг

Мариян Славов


Сигурно ще се изненадате, особено с оглед на заглавието, но в редакцията на PCWorld България сме големи фенове на конзолния гейминг. Моята първа конзола беше култовата Atari 2600, а през годините пред телевизора са намирали място Nintendo, Sega Mega Drive 2, Playstation, Dreamcast, PS3, PS4 Pro - схващате картинката. Въпреки тази любов обаче, трябва да призная, че времената се менят и причините да изберете конзола пред геймърско PC намаляват като белени семки преди футболен мач.

В момента PC геймингът е изключително достъпен - както от ценова гледна точка, така и като заглавия - и тук дори не отчитаме нелицензираните заглавия като фактор. Ето и малко по-детайлно разгледани всички причини да смятаме, че PC геймингът е по-добрият начин да се забавлявате през оставащата 2017-а и идните години.

Липса на ексклузивни заглавия за конзоли

След като свърша с написването на тази статия, мога да отскоча виртуално до Steam, да си сваля Street Fighter V или Gears of War 4Forza Motorsport 7Rise of the Tomb RaiderAxiom VergeTalos PrincipleKilling Floor 2, Darkest DungeonNo Man’s Sky, DownwellSOMAEverybody’s Gone to the RaptureTransistorGrow HomeHotline Miami 2N++Volume или още стотици. Дори дълги конзолни серии като Final Fantasy вече преминаха към мултиплатформен режим. 


6 причини защо PC геймингът е по-добър от конзолния

© Мариян Славов, pcworld

Макар че много от тези игри и до днес се маркетират като Console Exclusive, това единствено означава, че даденото заглавие ще излезе за Xbox и PC или за Playstation и PC. Сякаш конзолните играчи възприемат PC като демилитаризирана зона. Това обаче ще им изиграе лоша шега, главно защото екзклузивни заглави за PC все още има и най-вероятно ще продължава да има - причината е в периферията.

Цена

От години цената на конзолите е една от ключовите причини тези платформи да бъдат предпочитани пред геймърска PC система. Обикновено аргументът е "една PC система струва повече от 2000 лева, докато конзолите са 500-600". На пръв поглед е така, но не съвсем. Първо, за да се наслаждавате на добър конзолен гейминг, ви трябва голям и хубав телевизор. Можем да поспорим, но малко хора играят на PS4, включен към 21-инчов HDMI монитор например. Говорим за 300-400 лева за монитор срещу 1000+ за телевизор. Да, телевизорът има и други функции, но това е валидно и за компютъра.

Втората точка тук е пряко свързана с първата и можете дори да ми се ядосате, но все пак ще я напиша. Разстояние до телевизора/монитора. Тази мерна единица е по-важна, отколкото изглежда на пръв поглед. Има причина PC геймърите да гонят 144-херцови монитори с FreeSync или G Sync4K разделителна способност и 60 кадъра за секунда. Когато дисплеят е на две педи от очите, всичко това е изключително важно. Когато стоите на 2 метра от 50-инчов телевизор - не толкова. Да, размерите са различни, но не непременно пропорционално. Което е и причина повечето конзоли да се ограничават с 1080p резолюция и 30 кадъра за секунда и това да е напълно задоволително. 6 причини защо PC геймингът е по-добър от конзолния

© Мариян Славов, pcworld


Ако решите да "съберете" геймърско PC с подобни изисквания - Full HD резолюция и 30 fps минимум, то ще дойде на цена, много близка до тази на конзолите. Тук мога да изпадна в колосални подробности защо вече архитектурата на конзолите и PC е много по-сходна, отколкото беше преди години и как това ще унищожи конзолите, но няма смисъл от такова разточителство. Казано накратко - издателите искат игрите им да излизат на всички възможни платформи, разработчиците работя по-лесно, когато тези платформи са сходни и т.н. Това води до конзоли с PC хардуер, който е по-добре оптимизиран, но не е специално разработен по подобие на Emotion Engine в PS2 или Cell процесорът в Playstation 3.

Периферия или опции за контрол

Който се е опитвал да играе Borderlands 2 с джойстик ще ме разбере. Подобен порт е напълно безсмислен. Да, мишки и клавиатури за конзоли съществуват, но опциите за контрол на играта винаги ще са ограничени от механиката на конзолния гейминг. А именно - на дивана с крака на масата и джойстик в ръка.6 причини защо PC геймингът е по-добър от конзолния

© Мариян Славов, pcworld


Оттук насетне повечето шутъри автоматично си остават PC ексклузивни, повечето RTS игри също. И докато един джойстик би изглеждал напълно на място до клавиатурата и мишката пред PC монитора, клавиатура и мишка биха били доста странна гледка на холната маса пред телевизора. Периферията води към още един фактор:

Възможност за ъпгрейд

Да, конзолите имат доста дълъг живот - 8-10 години преди да бъдат пенсионирани, докато по субективни оценки на PC геймърите, повечето техни системи са актуални около 5 години. Въпреки това, възможността с минимална инвестиция да вдъхнете още 5 години живот в остарялата конфигурация, липсва при конзолите. Когато една конзола умре, тя си заминава завинаги, което значи, че разработчиците вече не правят игри за нея, няма поддръжка и изобщо - опциите са ретро гейминг или в музея.6 причини защо PC геймингът е по-добър от конзолния

© Мариян Славов, pcworld


При PC можем да забучим нова видеокарта за 200 долара, още две плочки RAM и сме готови за още няколко години. Дали дадена игра ще тръгне на PC зависи единствено от конфигурацията, не от модел, марка, версия - както е при конзолите. С малко еквилибристика, можете да играете последните игри на компютър с много малка финансова инвестиция. Говорейки за това се сещам един огромен недостатък на конзолите, който ме вбесява дори днес:

Обратна съвместимост

По някаква причина конзолните играчи решиха, че обратната съвместимост е нещо лошо. Това се случи малко след пускането на Playstation 3 в продажба. Първите бройки имаха хардуерна емулация на игри за PS2 и PS, но много скоро Sony изоставиха това и пуснаха "обновени" модели, в които първо присъстваше само софтуерна емулация, а после дори тя липсваше. Дали продажбите на конзоли от предходните генерации са паднали толкова, че да уплашат Sony, не е ясно. Ясното е, че трябва да имам 4 различни конзолни машини, за да играя любимите си игри, което е леко дразнещо. С PC няма подобен проблем и никога не е имало. Което води до следващата точка.

Повечето домакинства вече имат PC така или иначе

Многофункционалната природа на компютрите ги превърна в нещо като универсален инструмент - не само за работа, но и за забавления. Много ми е трудно да се сетя за повече от пет професии, които да не изискват PC. В този ред на мисли вече в почти всеки дом има компютър. Превръщането му в машина за гейминг, особено такава, която да конкурира конзолите, е въпрос на 200-300 лева за видеокарта. 

В началото на статия започнах с това колко обичам конзолите и за да не излезе сякаш марширувам в рециците на PC Master Race, преди заключението ще ви представя няколко неща, които конзолите все още правят по-добре от PC що се отнася до гейминг.

Конзолите все още са по-социалният начин да играеш

Факторите за това са много - за да играеш на PC с приятели ти е необходимо пространство, на първо място - не си представям 8 човека или дори 4, скупчени пред 12-инчовия монитор, с ръце на клавиатурата. Дори и да се правеха подобни игри. PC геймингът е по-самотно занимание, докато да се хвърлиш на дивана с четири джойстика и приятели в co-op режим е тотален фън. Бих нарекъл конзолния гейминг кежуъл и бих бил прав, ако не съществуваха заглавия като Dark Souls, Persona, Gran Turismo и прочее. Въпреки това, конзолният гейминг е парти и поради още една причина.6 причини защо PC геймингът е по-добър от конзолния

© Мариян Славов, pcworld


Конзолите все още са по-лесни за работа

За да подкарате една PC игра имате нужда от определени познания и умения, независимо че производителите ще се опитат да ви убедят в противното. Дори аз самият съм имал проблеми при инсталация и настройка на дадени заглавия, какво остава за обиновения Иван и Петър (или Мария, дай боже). При конзолите времето от закупуване на играта до реалния гейминг е сведено до минимум. Поставяте диска (или сваляте играта), хикс-хикс-хикс и вече сте вътре. 

Конзолите все още са по-компактни и изглеждат по-добре

Това може да е субективна гледна точка, но никога не съм харесвал огромните PC кутии, пълни с прозорци, LED подсветка в RGB, десет вентилатора, оребрявания. Колкото по-компактна е дадена джаджа, толкова по-стилна е, поне за мен. Да не говорим, че в забързаното и тясно ежедневие, малкият размер е допълнително практично предимство. Можем да говорим за barebone и mini PC, но докато те излязат от сферата на екзотиката, конзолите печелят конкурса по красота, размер и тегло.

Заключение

Много ми се иска да намеря в бъдещето някаква надежда за конзолния гейминг. Някакво чудо, което да накара производителите да започнат да правят отново ексклузивни заглавия, специфичен хардуер - защото като оставим настрана останалите деболии, това са основните проблеми при конзолите. Особено в България, където торент тракърите просперират, за добро или лошо. Кой би дал 139 лева за Gran Turismo Sport (аз!), ако беше налично за PC? И кой би си купил конзола PS4, ако Final Fantasy VII Remake има версия за PC?

Поколенията стават все по-грамотни технически и конзолните играчи не могат да разчитат да ги изкушат с безпроблемен и лесен гейминг. Много от младите обичат да настройват и ръчкат, и когато нямат тази възможност при конзолите са дори разочаровани. Единственият изход, различен от клиничната смърт за конзолите, е пряката им връзка с телевизора. Превръщането им в мултимедийни станции, които да предоставят повече забавления - филми, музика - по по-достъпен и лесен начин от PC, е спасението към този момент.6 причини защо PC геймингът е по-добър от конзолния

© Мариян Славов, pcworld


Иска ми се да не съм прав, но на този етап не бих препоръчал на широката публика да си купи конзола, независимо от марката. Това не важи за някои хардкор ентусиасти и фенове на последните ексклузивни заглавия за конзоли - GT Sport, Persona, за да споменем няколко отново. Всички останали - взимайте по един Titan или Vega и си геймете на воля.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.