Триизмерен модел от играта World of Tanks влезе в музей

Беларуският гейм проект World of Tanks се реализира като доставчик на решения за музейни фондове. Създателите на играта направиха за Музея на танковете в Бовингтън, Великобритания виртуален експонат – виртуален триизмерен модел на немския танк Sturmtiger.

Същият “експонат” е изложен ив  Музея на Великата отечествена война в Минск. Благодарение на т.нар. допълнена реалност (augmented reality – AR) посетителите могат да видят бойната машина в реален размер отвън и отвътре. 

По думите на разработчиците проектът е бил реализиран за шест месеца, четири от които са отишли за разработката на софтуер. Първоначално е било планирано да се използва решението за добавена реалност на Microsoft – HoloLens. По-късно обаче моделът е бил прехвърлен на таблет, използващ технологията Google Tango. 

От там допълват още, че шлемът HoloLens се е оказал не особено удачен за работа със сложни модели. Затова, имайки предвид бързия прогрес на технологиите в сферата, разработчиците не изключват използването и на други решение за смесена реалност, като Google ARCore.

По времето на Втората световна война са създадени общо 18 танка Sturmtiger, от които са оцелели само два екземпляра. Единият от тях е изложен в Бронетанковия музей в град Кубинка, Русия, а другият – в Музея на немските танкове в Мюнстер, Германия. Виртуалните модели представляват възможност за подобни институции да допълват колекциите си.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.