Топ 5 най-високоплатените електронни спортове

Индустрията на електронните спортове расте изключително бързо, като се очаква до 2020 година тя да струва над 1 500 000 000 долара

Електронните спортове се признават от все повече и повече хора по света за спорт, тъй като също както футбола и бокса, те изискват усилени тренировки, умения и стратегии. Всички професионални играчи и отбори отделят голяма част от времето си в тренировки – целта е да станат по-добри в спорта си, да бъдат готови за всички възможни ситуации и да могат да надиграят опонентите си.

Разбира се, във всяка игра се изискват различни умения – в някои просто стратегически, в други бързина и рефлекси, а в трети и двете. За отборните игри като Dota 2 и Counter-Strike: Global Offensive, където отборите се състоят от по 5 човека, е от изключителна важност правилната комуникация между играчите, която се постига само и единствено с много пот и здрави нерви.

Електронните спортове са все по-високо платени, а пресен пример за това е нашият сънародник Иван „MinD_ControL” Иванов, който стана милионер след като спечели първо място на престижния турнир по Dota 2 The International 7.

Ето и топ 5 най-високо платени игри в електронните спортове*:

5. Counter-Strike – общо изплатени $10 800 813 от 578 турнира

Counter-Strike 1.6

Една от най-големите класики в гейминга, по-известна в България като CS 1.6, е шутър, в които има 2 отбора – терористи и полицаи, като целта на всеки отбор е да елиминира другия, да постигне своята задача – терористите да заложат бомбата и да я опазят докато тя се взриви, а полицаите да не позволят на терористите да заложат бомбата или да я обезвредят, ако все пак тя бъде заложена, или полицаите да спасят заложниците, взети от терористите. Общо са изплатени почти 11 милиона долара на професионални отбори и играчи, което поставя играта на 5 място като най-високо платен електронен спорт.


4. StarCraft II – общо изплатени $23 422 946 от 4463 турнира

StarCraft 2

StarCraft II (SC2) е стратегия в реално време, в която двама или повече играчи се съревновават помежду си, като целта е да събират ресурси, да развиват своята база и да унищожат базата на опонента си. Играта е имала 4463 турнира, които са с общ награден фонд над 23 милиона, а това ѝ осигурява солидното четвърто място в класацията на най-високо платените електронни спортове.


3. Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) – общо изплатени $38 108 827 от 2611 турнира

Counter-Strike: Global Offensive

Най-успешната игра в поредицата е именно CS:GO, в която целта е същата като на Counter-Strike. За разлика от предшествениците си, играта предлага доста по-различни механики, по-добри графики и доста различни модове, което е именно причината играта да бъде толкова успешна. По дисциплината CS:GO са проведени 2611 турнира до момента, като общият изплатен награден фонд е над 38 милиона долара, с което заслужено заема бронзовото третото място.2. League of Legends – общо изплатени $43 635 753 от 1906 турнира

League of Legends

На второ място с общ изплатен награден фонд от над 43 милиона долара се нарежда именно всеизвестната League of Legends, която е стратегическа отборна игра, в която има два отбора от по 5 героя, като целта е единият от отборите да унищожи базата на другия чрез развитие на героите и контрол на картата.1. Dota 2 – общо изплатени $126 040 094 от 772 турнира

Dota 2

Златното първо място е за най-успешната игра на Valve – Dota 2, която може да се похвали със завидния общ изплатен награден фонд от малко над 126 милиона долара от проведени 772 турнира. Целта в играта е идентична с League of Legends, с огромната разлика в по-сложните механики на играта.


*Статистиките са взети от esportsearnings.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.