Защо NVIDIA активира игрите от промоциите си чрез Geforce Experience?

Новата практика беше въведена с първата пакетна промоция на NVIDIA за годината, но, както се оказва, причината за това не е точно да се улеснят потребителите, а има и друга – далеч по-сериозна. Дали обаче привързването на промо-игрите с конкретния хардуер няма да изиграе лоша шега на „зелените“?

Една стара мъдрост гласи, че винаги има поне две причини да се прави (или да не се прави) нещо – една, която звучи добре, и друга, която е истинската. Това изглежда важи и за решението на NVIDIA да обвърже игрите, които предлага безплатно със своите пакетни оферти, с конкретния хардуер. Тази практика беше въведена съвсем наскоро – с първата bundle оферта на компанията за тази година с аргумента, че това „елиминира нуждата потребителите да се регистрират на уеб страници, които се зареждат бавно“. Вместо това потребителите трябва просто да въведат кода на съответното място в услугата GeForce Experience и играта ще бъде избрана автоматично и добавена към тяхната Uplay сметка.

Звучи достоверно, но се оказва, че за въвеждането на тази практика има и друга – далеч по-сериозна причина. Според скорошни слухове, продажбите на някои новите игри като Gears of War 4 например, не вървели много добре не заради друго, а поради факта, че още от първия им ден на пазара в eBay вече се предлагат на безценица много ключове за тях – от собственици на новозакупени NVIDIA видеокарти, които са ги получили като подарък.

Предполага се, че именно това е основната причина NVIDIA да започне обвързва ключовете за гейм заглавията с конкретен хардуер по гореописания начин (описан на официалния сайт на компанията), макар и не директно със серийния номер на продукта, а с модела. Т.е. бъндъл игра от покупка на GTX 1070 карта ще може да се активира само на компютър с GTX 1070 видеокарта.

Именно това ще става чрез услугата Geforce Experience. А, както е известно, за използването на това приложение първо трябва да се направи акаунт, а и самото приложение използва телеметрия, която едва ли е по сърце на всички.

Обобщено накратко, оказва се, че „улеснението за потребители“, всъщност се оказва опит за стимулиране на продажбите на новите игри. Не че в това има нещо лошо по принцип, но фактът, че „зелените“ не са докрай открити със своите клиенти все пак изглежда смущава мнозина. Може би затова по форумите все по-често се появяват теми, призоваващи към преминаване към видеокарти на AMD заради това решение на NVIDIA...

Така или иначе, ако темата ви интересува, може би не е зле да се запознаете по-подробно с новите условия на NVIDIA за промоционалните кодове за игри.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.