Star Citizen е първият краудфъндинг проект, събрал над $100 млн.

Всъщност игровият проект Star Citizen е събрал неколкократно повече средства за разработка, отколкото следващите в краудфъндинг класацията 5-6 проекта, взети заедно.

Груповото финансиране на проекти на доброволен принцип вече е утвърдена практика за събиране на средства за всякакви идеи – от остроумни джаджи, до- мобилни приложения и игри. Именно игра обаче е първият в света краудфъндинг проект, събрал за разработка над $100 млн. Става въпрос за Star Citizen – сам по себе си доста интересен гейм  проект, който съчетава характеристиките на няколко жанра: космически боен симулатор, шутър от първо лице (FPS) и многопотребителска онлайн ролева игра (MMORPG).

Първоначалната финансова цел на стартиралата през 2012 г., но продължаваща и до днес кампания в Kickstarter, възлиза на скромните $500 000. Към днешна дата обаче Star Citizen е събрал неколкократно повече средства за разработка, отколкото следващите в краудфъндинг класацията 5-6 проекта, взети заедно. В момента сумата почти достига $100,2 млн. За сравнение, бюджетът за разработката на касовата ААА игра The Witcher 3 възлиза на около $81 млн.


Star Citizen е първият краудфъндинг проект, събрал над 0 млн.

© PCWorld България, pcworld

В началото на настоящия месец Star Citizen мина в етап на alpha 2.0 тестове, в често на което онлайн се появи и първият геймплей трейлър от играта. За съжаление, точна дата за излизането на Star Citizen до момента не е огласена, така че явно засега ще трябва да се утешаваме само с него.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.