Arena of Fate – новата M.O.B.A. Made in Bulgaria с мега-потенциал

Геймплеят на създадената от българското студио на Crytek игра Arena of Fate е гладък, а голямото разнообразие от герои осигурява възможност да не скучаете дори да играете ежедневно, показва опитът ни със затворената бета на новото заглавие. Пък и къде другаде можете да изправите Червената шапчица в отбор с Робин худ и Никола Тесла срещу например Ахил, Распутин и Клеопатра?

След като преди време се запознахме с българската картова игра Spellweaver, сега ще направим това и с едно ново заглавие разработено от български екип. Става дума за M.O.B.A. играта Arena of Fate. Играта към момента на съставянето на този преглед е във фаза затворена бета.

AoF се разработва от Crytek Black Sea, базираният в България филиал на Crytek. Както най-вероятно вече знаете, в този жанр конкуренцията е доста засилена със заглавия като League of Legends, DOTA и Heroes of the Storm. AoF идва с познатата от тези игри механика, но ще разчита основно на интереса на играчите към специфичните герои. Това са митологични създания или исторически личности, които са прекроени, така че да се впишат в бойната среда.

Предполагам, на всеки почитател на жанра би му се искало да изпробва някой „действителен“ персонаж срещу опонентите си. Затова и малко нетипично за гейм ревю ще започна с героите.


Герои

Къде другаде можете да управлявате Червената шапчица в отбор с Робин худ, Никола Тесла и др. срещу например Ахил, Распутин, Клеопатра и др.?


Arena of Fate – новата M.O.B.A. Made in Bulgaria с мега-потенциал

© PCWorld България, pcworld

Това и отличава AoF от останалите игри от този тип. Към момента, т.е. края на септември 2015-а, разполагате с избор от 30 героя, като, разбира се, всеки е уникален и отговаря както вече споменах на исторически персонаж или пък приказен герой.


Arena of Fate – новата M.O.B.A. Made in Bulgaria с мега-потенциал

© PCWorld България, pcworld

Всеки герой има специфични умения, които използва по време на битки за нанасяне на поражения или за подсилване на отбора. Освен това в панела за съответния герой има кратко описание за него включително и това какво обича, мрази, страна на произход, а и цитат. Тук можете да се запознаете с уменията, тип атака и ниво на трудност по време на игра.

Да вземем например Робин Худ. Героят, както се досещате, е специалист по стрелба с лък и това е пренесено в играта. Пасивното му умение е „Split the Arrow” и позволява, ако ударите  враг и следващият ви изстрел отново е към него, да изстреляте допълнителна стрела. Следващото му умение Far Shot ви позволява да изстреляте стрела в дадена посока и тя да нанесе поражения върху първия улучен враг, поражението се увеличава с разстоянието. Staggering Shot забавя всички врагове през, които премине, а Heavy Arrow e предназначена за герои и освен, че им нанася поражения ги отблъсква на известно разстояние. Така нареченото Ultimate умение е Impossible Shot, този изстрел е на средно разстояние и обхваща малка област, нанасяйки поражения на намиращите се в нея единици.


Arena of Fate – новата M.O.B.A. Made in Bulgaria с мега-потенциал

© PCWorld България, pcworld

Уменията могат да бъдат активирани освен чрез графичния панел в играта (което разбира се не е практично) и чрез бутони от клавиатурата.

За всеки герой ще бъдат направени и различни от основните облекла, което допълнително ще допринесе за разнообразието.


Интерфейс и геймплей

При стартиране и логване в AoF ви посреща началният екран, откъдето имате достъп до всички възможности, предлагани от играта, включително магазин за герои и екстри, отдел герои за преглед на избора от герои, отделение за новини в играта, а и статистика за спечелените битки, трофеи и др. Тук е разположен и чатът на клубовете, към които сте се присъединили.  


Arena of Fate – новата M.O.B.A. Made in Bulgaria с мега-потенциал

© PCWorld България, pcworld

При стартиране на игра в момента са активни два режима – за тренировка и соло състезателен, който след изиграването на 10 срещи ви поставя в една от лигите в зависимост от това как сте се представили.


Arena of Fate – новата M.O.B.A. Made in Bulgaria с мега-потенциал

© PCWorld България, pcworld

След като изберете тип игра, избирате и герой, с който искате да играете, а при намиране на достатъчно хора за стартиране на сесията излиза мини прозорец за потвърждение на готовност. За съжаление, често се случва играта да не започне, само защото един човек не е потвърдил, а чакането понякога е дълго (но това, разбира се, е нормално в сегашната бета-фаза).


Arena of Fate – новата M.O.B.A. Made in Bulgaria с мега-потенциал

© PCWorld България, pcworld

И така, играта зарежда и първоначално избирате ролята на вашия герой, това определя и основните показатели, които получавате в бонус при определени условия. Можете да бъдете защитник на кули, като съответно когато сте в зона на приятелска кула, получавате обявените бонуси като показатели и т. н.


Arena of Fate – новата M.O.B.A. Made in Bulgaria с мега-потенциал

© PCWorld България, pcworld

Непосредствено преди да се впуснете в битката избирате и няколко стартови бонуса, а в последствие при вдигане на нива по време на играта допълнително подсилвате някои от показателите си или получавате нови възможности.


Arena of Fate – новата M.O.B.A. Made in Bulgaria с мега-потенциал

© PCWorld България, pcworld

В момента е налично за игра едно бойно поле – The Garden Arena. Картата е с три „писти“ по които са разположени защитни кули и се придвижват съответните единици. За да спечели играта, отборът ви трябва да събере 10 точки. Точките се печелят чрез разрушаване на вражески кули, убийство на герои и появяващия се към края на играта титан. Има и таймер, за да не се удължава прекалено битката. Съответно, ако никой от двата отбора не стигне до максималния брой точки, печели този с повече точки при изтичане на времето.

Иначе играта си протича стандартно: качвате нива, придобивате нови умения, мерите си силите с вражеските герои и се пазите от кулите, които свалят половината ви живот с един удар. Затова както и при останалите игри от този тип оставяте минионите да оберат този демидж и лека полека си проправяте път през терена. В течение на играта ще се налага да се притичвате на помощ на съотборниците си и да защитавате определени зони.

По време на игра можете да центрирате камерата, така че да следи героя ви или да я отключите и сами да управлявате видимата зона. Можете да навигирате и директно по мини-картата на бойното поле, която се намира в долния десен ъгъл на екрана.


Икономика и социален елемент

Подобно на повечето безплатни игри и тук получавате първоначален ограничен достъп за игра чрез дадена налична сума в злато, която ви позволява да закупите 1-2 героя. След това, за да можете да разширявате колекцията си не само от герои, но и от облекла за тях, ще трябва да се сдобиете с допълнително злато или закупуване на Arena кредити.

Кредитите се закупуват срещу пари, а златото се придобива чрез вдигането на нива на героите, завършването на игри или при други условия.


Arena of Fate – новата M.O.B.A. Made in Bulgaria с мега-потенциал

© PCWorld България, pcworld

Социалният елемент е добре интегриран в играта. Можете да се присъединявате и правите клубове, в които да обсъждате стратегии, подготвяте тренировки и т. н.

Неприятно е отношението обаче на болшинството играчи с достъп до бетата. За съжаление, повечето от тях не са склонни да приемат слаба игра от даден съотборник, който е новак. Съответно има и елемент на лошо отношение, което може да развали гейминг изживяването. 


Графика

Искам да отделя специално място на това, че графиката на играта е наистина майсторски изпълнена. Започвайки от детайлите по самите герои и стигайки до бойното поле си личи, че са вложени доста усилия в тази насока. Имайки това предвид е хубаво все пак да сте подготвени и откъм хардуера, за да можете да се насладите на всичко както трябва.

Освен самото изрисуване на елементите, ефектите на околната среда също правят впечатление. Стреляйки през високата трева например виждате детайлното и движение и реакция към действието ви. Добре изпълнени са и всички графики на уменията използвани от героите.Arena of Fate – новата M.O.B.A. Made in Bulgaria с мега-потенциал

© PCWorld България, pcworld


В заключение

Засега все още няма информация относно това кога се очаква официалният старт на играта, но дори към момента тя изглежда доста завършена и едва ли датата е много далечна. И добре, че е така, защото геймплеят е гладък, а голямото разнообразие от герои осигурява възможност да не скучаете дори да играете ежедневно. Освен това използването на таймер ограничава времето за игра и тя не се удължава излишно.

С нетърпение очаквам да видя завършената версия и това как Arena of Fate ще бъде приета от геймърите. Едно обаче е видно още от сега -  българското студио на Crytek се справя чудесно с предизвикателството в силно конкурентния жанр.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.