Всяка четвърта игра в Steam вече поддържа Linux

В същото време въпреки очевидния ръст на съдържанието за open-source платформата и всички усилия на Valve за популяризиране на Linux софтуера, делът на потребителите на Linux в Steam продължава да е несъществен – само 1% от всички.

Почитателите на гейминга и отворения код имат все по-малко причини да се чувстват пренебрегнати, най-малкото защото библиотеката на игрите за Linux-платформи в услугата за цифрова дистрибуция Steam продължава да расте и то с доста бързи темпове. Към момента общият брой на платени и безплатни Steam игри и приложения за Linux вече надхвърля 1400, като бързо продължава да расте и количеството на нови и портативни или оригинални игри за платформата с отворен код. За сравнение, броят на игри и приложения за Windows в Steam, са около 6400. Това означава, че всяка четвърта игра в Steam поддържа Linux.

В същото време въпреки очевидния ръст на съдържанието за open-source платформата и всички усилия на Valve за популяризиране на Linux софтуера, делът на потребителите на Linux в Steam продължава да е несъществен – само 1% от всички. Това са установили в компанията с последното си ежемесечно онлайн проучване Hardware Survey.

Не е много ясно доколко това проучване е релевантно и как точно се провежда, но друга официална статистика по този въпрос няма. От тези резултати обаче може да се заключи, че възвръщаемостта от усилията и инвестициите на Valve в опитите за налагане на Linux платформата се реализира доста бавно.

Иначе съставът на списъка от най-продавани Steam-игри за Linux непрекъснато се променя и сега той се оглавява от ролевата игра Pillars of Eternity (вероятно заради сегашната отстъпка от 33%). Второто място се заема от допълнението Pillars of Eternity – The White March Part I, а третото се държи от Counter-Strike: Global Offensive.

Сред другите успешни проекти от ААА-клас за Linux отбелязване заслужават също Bioshock Infinite, както и заглавията Borderlands, Dying Light, обе части Metro 2033, Middle-Earth: Shadow of Mordor и Sid Meier’s Civilization V.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.