Първи поглед към Spellweaver - новата българска картова игра

Първи впечатления от затворения бета тест на Spellweaver TCG. Следващата голяма стъпка за играта ще е отворената бета фаза, а след това предстои и пускането й за свободен достъп.

Винаги когато се появи нещо българско на гейминг пазара е хубаво да му отделим специално внимание.  И докато вече има доста приложения и игри българска разработка за мобилни платформи, то при десктоп гейминга излизането на нещо ново си е събитие. Наистина, разработчиците са избрали играта да е на английски, но това е съвсем нормално и обяснимо, предвид намерението им да достигнат до по-широка аудитория.

Играта, с която ще ви запознаем днес, е от доста нашумелия напоследък жанр игри с карти. В основата си тя представлява комбиниране на различни игрови карти включващи същества, магии и др. в декове, които използвате за битки с други играчи. Хубавото на този тип игри, е че има много различни възможности за комбинации и разнообразни герои/фракции, които да използвате, че да не омръзват лесно.

Освен това играта ще е безплатна, но, ако разбира се искате да напредвате в нея по-бързо или да подкрепите разработчиците, то ще има възможност за покупки на ресурси и т.н. 


Първи поглед към Spellweaver - новата българска картова игра

© PCWorld България, pcworld

Spellweaver в момента е във фаза затворена бета, но през април навлиза в отворена бета, което означава, че доста хора ще могат да я изпробват. Затова и тук целта ни не е да правим детайлно ревю, а по-скоро да ви запознаем с най-важното в играта и, когато тя бъде пусната, да можете сами да се впуснете в битките. Е, стига предисловия, да започнем по същество.

Фракциите

Можете да избирате между шест магически разновидности/фракции. Всяка карта в играта принадлежи към някоя от тези фракции, а те са - Order, Wisdom, Nature, Corruption, Dominion и  Rage. Разбира се в зависимост от това коя фракция използвате и картите и уменията се различават. Най-доброто е, че можете да комбинирате карти от повече от една фракция в даден дек. 


Първи поглед към Spellweaver - новата българска картова игра

© PCWorld България, pcworld

Всяка фракция разполага с дадена територия на игровата карта и съответно основен град/столица. Личи си, че са вложени доста време и сериозна работа по създаването на цялостна картина за отделните фракции. Можете да разгледате всяка поотделно като проследите съответните връзки разположени по-горе.

Доста е интересно да прочетете цялата информация и да се запознаете с вселената на играта.

Героите

Както сигурно се досещате, всяка фракция разполага с определен герой, който най-добре подхожда на визията и съответните специфични карти и същества. Всеки има собствено умение, което в течение да битка може да бъде подобрено.

В Spellweaver можете да играете със следните персонажи:

Alexa (Order)

Основната и способност се нарича „Rally the Peasants“ и дава възможност за призоваването на „Militia“. При развитие по време на игра можете да получите умението „Call to Heavens“, което позволява призоваването на „Angel“ от картите, които са на върха на дека ви.

Daris (Wisdom)

Основната способност е „Thorough Study“, която дава възможност за теглене на карта от дека. Доразвитата способност се нарича „Frost Nova“ и нанася поражение на всички вражески единици.

Ne’eva (Nature)

Основна способност е Native Terrain и позволява на създанията изиграни същия ход да могат веднага да атакуват. Reverence, второто умение на героя, намалява цената на играните същества през дадения ход с 1 мана и теглите по карта за всяко от тях.

Nefaros (Corruption)

Основна способност Touch of Nausea – всяко вражеско същество губи 1 точка живот за един ход. Вторичната способност на героя е Reverence: Occultism, даваща възможност за възкресяване на убито през настоящия ход същество. 

Spellweaver TCG Деспина

Despina (Dominion)

Основната способност на Despina е Inner Power и позволява възстановяването на мана кристалите ви. Другата и способност - Tempting Lure ви дава контрол върху същества от върха на вражеския дек.

Zash Flamebringer (Rage)

Неговата основна способност е наречена Immolation и взема по 1 точка живот от вражеския герой или същество. Вторичната му способност Firestorm увеличава точките до 3 и нанася поражението върху всички.

Картите

Играта предлага наистина огромно разнообразие от карти, с които попълвате дековете си и играете битките срещу опонентите. Можете да разгледате всичките на страницата на играта.

Всяка карта има показател цена/мана, който обозначава нужното количество за активирането и. Тя бива манипулирана от картите тип светини „Shire”, които дават избор за придобиване на мана кристал и карта или покачване нивото на съответстващия на класа герой аспект. 


Първи поглед към Spellweaver - новата българска картова игра

© PCWorld България, pcworld

Освен това картите от тип същество „Creature” имат показатели за атака, живот и скорост, които са и основните бойни показатели при протичане на битка.

Картите тип магия се характеризират с това колко мана кристали изискват за игра и описание на действието си.

Прави впечатление наличието на кратки текстове към всяка карта и графичното им изпълнение, което е на високо ниво.

Подължава на следващата страница с "Битките"Битките

След като вече имате герой и сте направили собствен дек, можете да преминете към основната част на играта, а именно дуелите. Те са два вида – приятелски, без отчитане на статистика, и състезателен, при който можете да се изкачвате към по-горен ранг. Ако в момента няма свободен човек, винаги можете да разчитате на AI. 


Първи поглед към Spellweaver - новата българска картова игра

© PCWorld България, pcworld

Преди да започне същинската битка, имате право да замените, единствено изцяло, стартовата си ръка с карти.

При започване на битката всеки играч разполага с определено време за продължителността на цялата схватка - 20 минути. 


Първи поглед към Spellweaver - новата българска картова игра

© PCWorld България, pcworld

Бойното поле се състои от по две зони за поставяне на единици и зона за схватки, която е разположена между двете фронтови линии. В долния десен ъгъл се намират индикаторите за мана и ниво на ордена, а отляво е графика на героя с уменията му и оставащите му точки живот. В горната лява част на екрана е историята на последните изиграни карти.

Централно в горната част се намират таймерите, а от двете страни на този панел са разположени различните фази на ходовете. Горе в дясно е видим вражеският герой.

След като започнете битката, в различните и фази имате възможност за изиграване на карти, извършване или блокиране на атаки, използване на уменията на героя си и изиграването на различни магии.

Вече споменахме способностите на героите, които можете да използвате, а методът за развитието на допълнителните им възможности става чрез карти от типа „светини“.

Всяка карта има и ниво, което е необходимо да достигнете по време на битка, за да можете да я изиграете. Тези нива отново се постигат чрез картите тип „светиня“.

Можете да правите контраатаки за защита на ключови единици, но трябва да имате предвид например, че единиците имат показател скорост, който не позволява на по-бавните да блокират по-бързите. Това правило важи и при атакуване. Именно този показател е от основно значение за важността на дадена единица.

Бойното поле в Spellweaver има поддържаща линия, която е защитена от атаки и е подходяща за позициониране на крехки същества. Имате свободата да местите съществата си между линиите.

Освен обикновените същества разполагате и с летящи такива, които могат да атакуват и блокират от поддържащата линия, но все пак се възползват от нейната защита.

Логично единият начин да спечелите е като свалите живота на вражеския герой до нула, но има и алтернативни. Ако постигнете 40 точки живот или опонентът ви остане без карти.

Икономика

Основните ресурси, чрез които можете да придобивате нови карти и комплекти са златото и кристалите. Механиката за получаване на тези ресурси е доста проста, а именно изпълняването на разнообразни предизвикателства като например даден брой победи или такива със специфичен клас герой. 


Първи поглед към Spellweaver - новата българска картова игра

© PCWorld България, pcworld

Веднъж след като понатрупате малко повече ресурси можете да влезете в магазина „Marketplace” и да обогатите колекцията си от карти и декове.

Отделните зони на картата на игровата вселена предлагат различни предизвикателства, а за да можете да имате достъп до все повече и повече зони е необходимо да изпълнявате различните куестове.

Дизайн и озвучаване

Още с влизането в играта ще забележите приятната графика на различните местности отразяващи отделните фракции с които играете. Освен това, картите и като цяло всички аспекти на играта са майсторски сътворени.

Музиката към играта е добре структурирана и преливаща от лежерни тонов в динамични моменти, а звуковите ефекти по време на битка също са на ниво. Като цяло обстановката е доста предразполагаща за игра.

Очакванията

Следващата голяма стъпка в развитието на играта е отворената бета фаза, а след това и пускането и за свободен достъп. Очаква се да има две кампании за самостоятелна игра и редовни експанжъни с нови карти.

Определено си заслужава поне да пробвате, когато имате тази възможност, това ново и амбициозно творение на българските разработчици.

Една добра атестация за качествата на играта, е че тя беше одобрена за разпространение чрез Steam платформата, което несъмнено ще помогне за популяризирането й когато бъде готова.


Първи поглед към Spellweaver - новата българска картова игра

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.