CES 2020: Intel показа работещ прототип на видеокарта DG1

Когато Intel показа своята първа дискретна графична карта на изложението CES, свързана към лаптоп, възмущението на геймърите по света можеше да се докосне физически. Всичко това много бързо се промени, когато технологичният гигант съобщи тази сутрин, че вече доставя DG1 картата, базирана на архитектурата Xe към разработчици.

Intel е предвидила първите бройки DG1 Software Development Vehicle единствено за разработчици на игри и приложения, за да могат те да започнат оптимизация за новата графична архитектура на компанията. За съжаление, това означава, че никой не може свободно да си купи DG1 SDV към момента, а също така не са известни подробности като честота на ядрото, вид на RAM паметта и други подобни. Според слуховете картата има 96 "изпълнителни ядра", но Intel нито потвърди, нито отрече тази информация.

Какво знаем за DG1?

Знаем, че картата използва чип, прозведен по 10-нанометров технологичен процес, подобно на предстоящите чипове Tiger Lake U. Картата е базирана на Xe графична архитектура, а липсата на външно захранване показва, че консумацията е под 75 вата - поне в модела за разработчици, който Intel показа (PCIe слотът може да предостави до 75 вата към свързани устройства). Шасито на картата е алуминиево и включва RGB LED подсветка, а портовете са три броя Display Port и един HDMI.

CES 2020: Intel показа работещ прототип на видеокарта DG1

© Gordon Mah Ung, PCWorld.com

Колко бърза е картата DG1?

Intel показа работеща DG1, която обработваше играта Warframe при 1080p резолюция. На екрана нямаше брояч на кадрите, но повечето експерти оцениха фреймрейта на около 40 кадъра за секунда. Intel казва, че всякакви сравнения са безмислени, защото крайният хардуер и софтуер ще се различава драстично от DG1 SDV. Според Intel разработчиците са точно толкова важни, колкото и хардуера, и затова компанията бърза да ги запознае с новата си архитектура.

От всичко това можем да направим само един извод - Intel е напълно сериозна в намерението си да се появи на пазара на дискретни потребителски карти. Дали компанията ще успее да конкурира Nvidia и AMD и в кой точно сегмент, предстои да разберем.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.