CES 2020: Panasonic представи две 4К 60р камери

Panasonic пусна две от най-малките и най-леки 4K 60p видеокамери в бранша. Поместени в компактно тяло и предлагащи висока мобилност и преносимост, необходими за професионалистите, те дават възможност за висококачествен 4K 60p запис. Видеокамерите имат високи оптични характеристики с широкоъгълен 25mm обектив и 32-кратно интелигентно варио (i.ZOOM, при 4K запис), а прецизната система за автофокус на Panasonic осигурява високоскоростно и точно фокусиране както при 4K, така и при Full-HD запис. Новите модели са оборудвани с множество професионални функции, като два пръстена за ръчни настройки, ND филтър, вградена LED видео лампа и запис на 24-битов Linear PCM звук с висока резолюция. По отношение на видеозаписа, новите видеокамери поддържат 10-битов 4:2:2 вътрешен запис и новия високоефективен кодек HEVC. Може да се избере и най-доброто от различни формати за запис. А вградената Wi-Fi връзка поддържа HD Live Streaming при използване само на видеокамерата.
 • Оптични характеристики за прецизно заснемане
Интегрираният обектив осигурява 24-кратно оптично увеличение, което варира от 25mm широк ъгъл до 600mm телефото. С интелигентното варио i.ZOOM се постига 32-кратно увеличение при 4K резолюция и 48-кратно увеличение при FHD резолюция. Четворната система за управление на обектива, наречена 4-Drive Lens System, работи с четири независими групи лещи, за да постигне 24-кратното оптично увеличение в изключително компактно тяло.

CES 2020: Panasonic представи две 4К 60р камери

Обективът LEICA Dicomar, който отговаря на строгите стандарти на Leica Camera AG за разделителна способност, контраст и др., намалява отблясъците и фантомните изображения. Предвидени са два пръстена за ръчни настройки, единият от които е за фокусиране, а другият за настройване на вариото и ириса. Пръстените за ръчни настройки имат различни размери, така че с желания пръстен може да се борави безгрешно, само чрез докосване с пръсти. ND филтрите могат да бъдат избрани измежду 1/4, 1/16, 1/64 и Clear, и е използвано ново стъкло, което предотвратява изгарянето от слънчевите лъчи.
 • Високоскоростен, високопрецизен автофокус с Face Detection AF/AE
Както при 4K, така и при Full-HD е постигнато бързо фокусиране, стабилност и ефективност на следене, благодарение на комбинирането на технологията Face Detection AF/AE (Автофокус/автоматична експонация с разпознаване на лице) и прецизната система за задвижване на фокусиращата леща. Технологията Face Detection AF/AE осигурява прецизно фокусиране и правилна експонация на обектите. Освен това, просто с докосване на LCD панела може да се активира прецизно следене на обекта с разпознаване на цвят.
 • 5-осев хибриден стабилизатор на образа "5-Axis HYBRID O.I.S." осигурява заснемане на стабилни образи
И при двата режима UHD и FHD в допълнение към оптичния стабилизатор на образа O.I.S. (Optical Image Stabilization) работи електронна система за стабилизиране на образа, благодарение на която треперенето на ръката се отчита и коригира по 5 оси, включително ротационно размазване на образа. По този начин се постига ефективно стабилизиране на образа дори в условията на нестабилно държане на камерата, например при снимане от нисък или висок ъгъл. Системата Ball O.I.S. System намалява износването на задвижващия модул и значително подобрява коригирането на нискоамплитудното треперене на ръката. Това осигурява заснемане на красиви образи с ефективно потискане на треперенето на ръката дори при високо, 24-кратно оптично увеличение.
 • Компактно тяло, оборудвано с 4K/60p, благодарение на специална конструкция за разсейване на топлината
Специалната конструкция за отвеждане и разсейване на топлината, включваща новоразработен тънък вентилатор, направи възможно създаването на най-малката и лека в своя клас видеокамера с интегриран обектив, способна да записва 4K 60p. Чрез изтегляне на въздуха от задния панел на камерата и ефективно разсейване на топлината от предния панел се дава възможност за осъществяване на продължителен и надежден запис.

Висококачествен запис в различни режими

Видеокамерите са оборудвани с нов процесор Venus Engine, който използва технологии, разработени за LUMIX. Това позволява осъществяване на 4:2:2 10-bit вътрешен запис с максимум 29.98p при UHD и максимум 59.97p при FHD.
Когато е настроена за 10-bit запис, видеокамерата извежда 4K 60p 4:2:2 10-bit сигнал през HDMI изхода си, което позволява извършване на висококачествен запис с външен рекордер. Също така се поддържа и новият, високоефективен HEVC запис (LongGOP/10-bit 4:2:0/MOV) с кадрова честота 59.97p и висока побитова скорост 200 Mbps.
 • Запис на супер-забавен каданс
В режим FHD е възможен запис на забавен каданс със 120 кадъра в секунда (за 59.94 Hz) / 100 кадъра в секунда (за 50 Hz). Поддържа се 10-bit запис на пълноформатни образи без изрязване дори при високи кадрови честоти. При запис на супер-забавен каданс може да се използва и автофокус.
 • Конструкция и функции за професионална употреба
В ръкохватката е вградена мощна видео лампа за снимане при слабо осветление. Яркостта й може да се настройва от 30% до 100% посредством регулатор. А при още по-голяма тъмнина може да се извършва инфрачервен запис с помощта на инфрачервени лампи, закупени от търговската мрежа. 3.5-инчовият монитор е с резолюция 2760K точки, които са приблизително два пъти повече и два пъти по-ярки от тези на конвенционален монитор.

CES 2020: Panasonic представи две 4К 60р камери

Той осигурява достатъчно добра видимост дори при ярка слънчева светлина. Електростатичният сензорен панел също така улеснява работа с менюто. Тъй като накланящият се визьор с 1555K точки и LCD мониторът могат да извеждат образ едновременно, записаното изображение може да бъде проверявано и на LCD монитора, докато се гледа във визьора, като по този начин се подобрява ефективността на работа. Също така, за подпомагане на бързия и прецизен ръчен фокус е предвиден Асистент за фокусиране, включващ функциите Увеличение на образа, Пик на фокуса и Автофокус с едно докосване. Предоставената батерия не изпъква, когато е поставена и осигурява приблизително 4 часа и половина непрекъсната работа.
 • Двоен слот за SD карта, разширяващ възможностите за запис

Предвидени са два слота за SD карти. С функцията за Неограничен щафетен запис (Unlimited Relay Recording) носителят за запис може да се превключва автоматично и незабележимо от Слот 1 към Слот 2. В зависимост от нуждите на работния процес и предназначението на картата, могат да се използват и функциите "Едновременен запис" (Simultaneous Recording) или "Фонов запис" (Background Recording).
 • Запис на 48-kHz/24-bit Linear PCM звук с висока резолюция
За всеки от двата звукови канала е предвиден XLR аудио вход с ръчно регулиране на звуковото ниво и възможност за превключване между +48V фантомно захранване/MIC/LINE. Също така се поддържа висококачествен 2-канален звукозапис с 24-bit Linear PCM система (MOV), 16-bit AAC (MP4) или Dolby Audio система (AVCHD). При HC-X1500 е необходима опционална ръкохватка (VW-HU1).
 • Разнообразни мрежови функции, подпомагащи работния процес
Вграден е Wi-Fi модул, така че Wi-Fi връзка може да се осъществи само с видеокамерата, без нужда от отделен безжичен LAN модул. Приложението за таблет HC ROP дава възможност за извършване на безжично дистанционно управление, включително настройване на камерата и управление на обектива. RTSP/RTP/RTMP/RTMPS-съвместимият HD стрийминг позволява директно свързване и поточно предаване през Facebook, YouTube и др. на концерти, спортни събития и новини.

Други мрежови функции:
 • 3G-SDI за свързване с външен рекордер (HC-X2000)
 • Съвместимост с кабелни дистанционни управления посредством терминал за дистанционно управление.
 • Допълнителни принадлежности

Ръкохватката VW-HU1 се предлага като опционален аксесоар. Тя се сваля лесно и е оборудвана с 2-канален XLR аудио вход, звукови настройки и LED лампа. Използването на лоста за варио, прикрепен към ръкохватката, осигурява приближаване/отдалечаване с постоянна скорост, която може да бъде настроена на 7 степени от менюто.
още по темата

Panasonic представи видео-ориентиран пълноформатен фотоапарат

Lumix S1H е първият фотоапарат можещ да снима в 6К резолюция при 24 кадъра в секунда
28.08.2019 / 06:27

Panasonic представи нов компактен безогледален фотоапарат

Според компанията Lumix GX880 е разработен за селфита
17.05.2019 / 08:08
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.