Ето как ще изглежда новият DualShock 5 за PlayStation 5

Краят на годината наближава, което означава, че остават по-малко от 12 месеца до появата на PlayStation 5 и наскоро обявената конзола на Microsoft - Xbox Series X. За PS5 писахме много през последните месеци - можете да намерите информация в пълния ни обзор. Контролерът DualShock 5 (вероятно име) обаче все още остава донякъде мистерия.

В средата на миналия месец Sony подадоха интересен патент за дизайн на джойстик, който включва 8 изображения. Има голяма вероятност това да е финалният дизайн на DualShock 5 контролера, а италианският дизайнер Джузепе Спинели (Snoreyn) е направил много детайлни и качествени рендъри, въз основа на информацията от патента (изровена разбира се от нашите холандски приятели от LetsGoDigital).

DualShock 5

Противно на всички слухове за супер иновативни джойстици с вградени пулсомери, дисплеи и други екстри, очевидно Sony са решили да заложат на постепенна еволюция. Новият DualShock 5 изглежда почти като копие на DS4, което само по себе си говори положително за истинността на патента и снимките. Схемата на DS5 е добре позната - D-pad вляво, основните бутони вдясно, наличие на две аналогови гъби, голяма чувствителна на допир зона в средата, под която стои PS бутон и решетката на високоговорителя.

Ето как ще изглежда новият DualShock 5 за PlayStation 5

Въпреки това, все пак има промени както по дизайна, така и по функционалностите. На гърба на джойстика вече има USB-C порт, който ще служи за зареждане и също така връзка с конзолата. Задните спусъци L2 и R2 имат по-различен дизайн, което е в съответствие с информацията от Sony, че новият DualShock ще има адаптивни спусъци - тоест усилието за натискането им ще варира спрямо играта и конкретната ситуация.

На практика това означава, че играчите ще могат да усетят разлика между дърпането на спусъка на пушка помпа, пистолет или автоматично оръжие. Колеги, които са тествали системата, адаптирана към версия на Gran Turismo Sport, докладваха, че джойстикът е способен много по-добре да предаде усещането за различни настилки, по които се движи автомобилът - трева, асфалт, макадам.

Друга разлика с DS4 е отсъствието на голямата светлинна зона в задната част на джойстика. Тя трябваше да бъде използвана за различни игри, които включват PS камерата и могат да се възползват от тази функционалност, както и PSVR системата. За съжаление, твърде малко заглавия активно използваха голямата задна светлина, а във втората версия на DualShock 4 се появи малка лентичка в горната част на тъчпада. Тя иззе повечето функции на задната светлина - като активна връзка с показатели в различни игри - здраве, оставащ брой муниции и други. Изглежда Sony са решили да оставят този тип осветление, за сметка на голямата задна светлина - вероятно новата PSVR система няма да има нужда от нея.

Сред останалите подобрения е по-силен и ясен високоговорител - друга функционалност, която беше твърде малко експлоатирана в DualShock 4, но може да види своеобразен ренесанс в следващото поколение за PlayStation 5. Разбира се, официално Sony не са показали нищо до този момент - очаква се на специално събитие в началото на следващата година всички неизвестни около PlayStation 5 да станат ясни - дотогава ще трябва да разчитаме на красиви рендъри.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.