Новият Xbox ще се казва Series X

Конзолата на Microsoft има радикален нов външен вид
The Game Awards стартираха с изключително интересна презентация, на която Microsoft вдигна завесата над следващата си конзола. Позната като Project Scarlett до този момент, конзолата ще носи името Xbox Series X, ще се появи в края на 2020-а година и ще има доста интересен външен вид - много подобен на PC машина от типа "кула".

Шефът на Xbox подразделението Фил Спенсър написа в блог пост, че специфичният дизайн на Series X е позволил на Microsoft да вложат четири пъти повече мощ, в сравнение с Xbox One X - по възможно най-тихия и ефективен начин. Новата конзола няма да бъде по-шумна от Xbox One X, благодарение на единичен вентилатор, който отвежда горещия въздух през горната част на конзолата. Series X също ще може да бъде поставяна и хоризонтално, така че няма да се налага на потребителите да търсят повече място под телевизорите си.

Според колегите от Gamespot, Series X е широка колкото джойстик за Xbox One и три пъти по-висока. Конзолата все още поддържа оптични дискове (макар че има слухове за изцяло дигитална версия, която се разработва в момента), а Xbox логото служи като бутон за включване. Според техническите спецификации, Series X би трябвало да пуска 4К игри с 60 кадъра за секунда, а в някои случаи до 120. Конзолата ще предлага хардуерно трасиране на лъчи и променливи кадри за секунда (FreeSync, G-sync), заедно с възможност за 8К гейминг при неназовани кадри за секунда.

Под капака се крие специално разработен за машината процесор - Xbox Series X GPU и SSD памет от следващо поколение, която "практически ще премахне времената на зареждане". Подобни твърдения вече чухме около PlayStation 5 конзолата на Sony и явно Microsoft се стараят да не изостават. Подобен е случаят с обратната съвместимост - имайки предвид сходните архитектури, Series X ще предложи пълна обратна съвместимост с всички предходни поколения, чак до оригиналния Xbox, с хиляди от любимите игри на няколко поколения геймъри, което няма как да е лоша новина.

Заедно с новата конзола, Microsoft представи и следващото поколение контролер - Xbox Wireless Controller (оригинално име). Периферията е разработена с идеята за комфорт и има бутон за споделяне (Share), подобен на този в DualShock 4 на PS4. D-Pad-ът също е променен и използва версия, подобна на тази в Xbox Elite Series 2 джойстика, а новият контролер ще може да се ползва с PC (Windows 10) и дори с Xbox One. Очаквано, той ще е включен в пакета с всяка нова Series X конзола, но ще може и да се закупи отделно.

Всяка конзола има нужда от игри и новото отроче на Microsoft не прави изключение. Series X ще дебютира с няколко силни заглавия - Sensua's Saga: Hellblade II и Halo: Infinite са две от тях. Microsoft не даде точна дата на премиерата, освен "празничните дни на 2020-а година", нито предполагаемата цена на Series X. Има още цяла година до настъпването на този вълнуващ за конзолните геймъри момент (чакаме и PS5 по това време), така че все още има доста време за допълнителни детайли и уточнения. С оглед на конкуренцията, можем да очакваме, че Series X ще има подобна цена на PlayStation 5 - около 500-550 евро.

Новият Xbox ще се казва Series X

още по темата

Microsoft X019 – всички новини от Xbox събитието!

Всяка следваща година Microsoft правят все по-голямо и забележително Inside Xbox (X019) шоу
16.11.2019 / 11:36
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.