Sony PlayStation 5, DualShock 5, PSVR 2 – обзор

Годината е към своя край и дойде време да направим обзор на една от най-интересните теми през годината – PlayStation 5! Следващата конзола на Sony е важна не само за феновете на марката, но и за конзолния гейминг като явление – особено с оглед на облачните услуги като Stadia и xCloud, които поставят пред изпитание традиционната конзолна схема, с която толкова сме свикнали. Нека първо да сумираме цялата известна информация за PlayStation 5, следващия контролер с предполагаемо име DualShock 5, както и VR системата в новата конзола на Sony – тези три компонента получиха много внимание през годината, а патентите на японците ни накараха да се чудим как ще изглежда конзолния гейминг след точно една година - все пак големите онлайн търговци вече приемат PlayStation 5 pre-order.


PlayStation 5 – спецификации


Очаква се Playstation 5 да бъде повече от два пъти по-мощна от своя предшественик, според оценки на експерти в индустрията. В момента PS4 Pro може да постига 4,2 терафлопа операции с плаваща запетая, очакванията за PS5 са това число да бъде 10,7. Слуховете твърдят, че Sony и Microsoft целят новата генерация техни конзоли да бъде по-мощна от хардуерния еквивалент на Stadia - гейминг услугата, с която Google смята да направи революция на пазара. Има логика!

Миналата седмица японците потвърдиха, че PS5 ще ползва трето поколение процесор AMD Ryzen с 8 ядра с архитектура Zen 2 и произведен по 7-нанометров процес. Този процесор ще бъде окомплектован със специален графичен чип, базиран на Radeon Navi, който ще поддържа и трасиране на лъчи (ray tracing). Цялата тази мощ ще даде възможност на PlayStation 5 да пуска игри в до 8K резолюция, предполагаемо при 30 кадъра за секунда и 4K при 60. Sony официално потвърди и наличието на SSD памет в конзолата, което значително ще съкрати времената за зареждане.

Има обаче и съвсем нов начин на инсталиране на игри, който се оказва възможен, благодарение тази SSD технология. "Вместо да третираме всяка игра като голям блок от данни, ние ще дадем възможност за достъп до отделни сегменти", казват Sony. На практика това означава, че потребителите ще могат да изберат само мултиплейър режима на дадена игра, който да се запише на SSD паметта и да играят, без необходимост от инсталиране на цялата игра. Sony запазват и оптичните дискове като физически носители на игрите - PS5 чете 100GB Blu-ray дискове, а самото устройство е напълно функционален 4K Blu-ray плейър.

Една от важните характеристики, които касае пряко феновете, е официално обявената пълна обратна съвместимост с PS4, въпреки че в интернет се появи притеснителна информация, че разработчиците на Sony имат проблеми точно с обратната съвместимост и тя ще е ограничена до определени игри, поне в началото.


PlayStation 5 - дизайн


Неотдавна в Twitter се появиха снимки, които предполагаемо показваха PS5 във версия за разработчици, заедно с новия DualShock 5 контролер с вграден дисплей. Малко по-късно холандците от LetsGoDigital се добраха до патент, който показваше Dev Kit версия на конзолата, а много скоро в интернет се завъртя и изтекла снимка, изключително сходна с рендерите. Последната версия, която се различава от първите изтекли в Twitter снимки, получи и подкрепата на Матю Стот от Codemasters, който много бързо изтри своя коментар, че рендерът на LetsGoDigital всъщност наистина е Dev Kit версията, която разработчиците са получили.

Sony PlayStation 5, DualShock 5, PSVR 2 – обзор

Предстои да разберем на кой дизайн ще се спре Sony и дали финалната версия за потребители няма да е съвсем различна - все пак Dev Kit конзолата е доста смела и има много нестандартна форма, за да бъде произвеждана лесно в голям тираж. По-сигурното предположение е, че Sony отново ще използва по-конвенционален дизайн и ще надгради върху PS4 конзолата, вместо да търси революции, но все още можем само да гадаем.


PlayStation 5 - цена и дебютна дата


В началото на октомври Sony отвориха кранчето и пуснаха малко официална информация за конзолата, сред нея беше и дебютната дата - края на 2020-а година. Към момента на написване на тази статия остава по-малко от година до този момент, макар че Sony най-вероятно официално ще представят PlayStation 5 доста по-рано - на специално събитие, насрочено за февруари или по време на изложението E3 2020 през месец юни.

Що се отнася до цената на PS5, имаше доста спекулации, включително и появата на предварителни поръчки за конзолата на шведския онлайн магазин Media Markt, като цената там беше 9999 крони, равняващи се на над 900 евро! По-реалистичните прогнози, имайки предвид спецификациите на конзолата, наличието на SSD, Blu-Ray плейър и Ryzen + Navi поставят цената около 500-600 евро. Преди броени дни стана ясно, че Sony работят и върху Pro версия на PlayStation 5, която би трябвало да запази цената на оригиналната конзола, но да се появи около 3 години по-късно с подобрен хардуер.


DualShock 5 - функционалности

Контролерът на PlayStation 5 е друга сфера, в която Sony влагат огромни усилия, съдейки по многобройните патенти на компанията в тази област. За новия контролер е разработена съвсем различна обратна връзка, която да замени вибромоторите и ефектите, познати от DualShock 4. Джойстиците на PS5 ще предлагат различни нива и степени на вибрации, независими в двата края на устройството. Това ще даде възможност да се симулира усещането за различни повърхности. Колеги, които са имали възможност да опитат системата с Gran Turismo Sport съобщават, че джойстикът дава различно усещане в двата си края, когато десните гуми на автомобила стъпят на трева или чакъл, а левите са върху асфалт.

Sony PlayStation 5, DualShock 5, PSVR 2 – обзор

Друга голяма промяна при джойстика са така наречените адаптивни спусъци. Това са добре познатите L2 и R2 бутони в задната част, които обаче ще имат различно ниво на съпротивление, в зависимост от ситуацията. Да кажем L2 е подаване на газ в състезателна игра - тогава бутонът ще е доста "по-лек" от R2, който ще бъде спирачка. Друг пример е дърпането на спусък в различни пуцалки - тогава всяко оръжие ще се усеща по различен начин - произвеждане на изстрел с пушка ще се усеща различно от картечен огън. Новият контролер също ще използва USB-C порт за зареждане и игра (когато е свързан).

Все оше не е ясно дали DualShock 5 ще разполага с вграден тъчскрийн или отново ще ползва познатата от DS4 чувствителна зона. Сред патентите, които Sony са подали и които LetsGoDigital публикуваха, са джойстик със сензор за пулс и пръстов отпечатък, както и много интересна възможност за разделяне на контролите в заглавия за един играч между приятели - на практика превръщайки всяко сингъл заглавие в мултиплейър.


PSVR 2 - най-сетне безжичен?


Патент, който е подаден още през февруари и публикуван на 3-и октомври 2019-а, дава представа как ще изглежда PSVR2 и какви ще бъдат функционалностите на новата система, която най-вероятно ще видим малко след дебюта на PlayStation 5.

Първата голяма разлика с настоящата PSVR, е че следващото поколение ще има камера и в контролера, за по-добро следене на обектите. И докато PSVR използва ярки LED елементи, от патента излиза, че PSVR2 ще разчита на по-голям брой камери, разположени в различни точки - две са показани в предната част на очилата и една отзад.

Sony PlayStation 5, DualShock 5, PSVR 2 – обзор

И докато този подход е подобен на HTC Vive Cosmos, който прегледахме съвсем наскоро, поставянето на камера в контролера PSMove е нещо съвсем ново. Камерите ще бъдат използвани също за добавена реалност, благодарение на подобрената технология EyeToy. Интересно е обаче, че новата система PSVR2 не премахва напълно нуждата от Playstation Camera. Докато Vive Cosmos и Oculus Rift S разчитат на сензори в самите устройства, патентът от Sony все още показва наличието на PlayStation Camera.

На илюстациите в патента не се виждат жици от PSVR2, което подсказва, че системата ще бъде напълно безжична. Според описанието, свързаността ще бъде Bluetooth. Друга възможна промяна е замяната на единични дисплей с два отделни - за всяко око. Относно цената на PSVR отново можем само да спекулираме - като цифрите се движат около 400 евро.


Игри за PlayStation 5

PS5 може да има перфектен хардуер и много нови и интересни функционалности, но без достатъчно добри и интересни заглавия, конзолата няма да постигне очаквания успех. Отчитайки добрите ексклузивни серии, които Sony поддържа през пследните няколко поколения PlayStation, можем да направим доста добро предположение кои ще са игрите, които можем да очакваме за новата конзола. В този списък е отчетена и дългоочакваната Final Fantasy VII Remake, която ще се появи за PS4 в първата си част, но останалите със сигурност ще дебютират за новата конзола на Sony.

Потенциални игри за Playstation 5:
  • The Last of Us Part II
  • Ghost of Tsushima
  • Cyberpunk 2077
  • Call of Duty PS5
  • FIFA PS5
  • PES PS5
  • Battlefield PS5
  • Final Fantasy VII remake

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.