Sony иска да превърне всяка игра в мултиплейър?

Нов ден - нов патент! Обикновено големите играчи патентоват всяка идея, родила се в главата на най-ниските нива дизайнери и инженери - просто за да се застраховат, че няма да изпуснат добра сделка. Този път обаче Sony сякаш са напипали нещо интересно. Патентът е открит от нашите приятели от LetsGoDigital и касае следващия DualShock 5 контролер за PlayStation 5. Той е за "споделени контроли и редуване на контролите във видео игра" и официално е одобрен преди броени дни - на 5-и декември 2019-а.

Какво означава това? Sony искат да разделят отделните групи контроли в дадена игра между повече от един човек. По този начин игрите, които са предвидени за 1 играч, ще могат да бъдат играни от повече хора - както локално, така и през облака. Как ще стане това? Има два варианта, които японците описват в патента си - първия разделя DualShock контролите на групи и дава на различни играчи контрол върху тези групи. Пример - един играч контролира аналоговите гъби, друг - основните бутони, а трети - спусъците в задната част на джойстика. Това най-вероятно ще стане софтуерно и тези споделени контроли ще бъдат изпратени към три отделни джойстика.

Sony иска да превърне всяка игра в мултиплейър?

© LetsGoDigital


На пръв поглед идеята изглежда странно, но ако се задълбочим, предлага много свежо изживяване. Сингъл игрите имат неповторим чар - чудесна история, персонажи и специфичен геймплей. Ако например можете да поделите контролите върху Нейтън Дрейк от Uncharted сериите, това ще позволи да се насладите на тази невероятна поредица с приятели.

По-добрите в ориентацията ще поемат движението на Нейт, докато снайперистите ще се грижат за стрелбата. Тази схема може да бъде приложена в много игри - биткаджийски, в които един играч контролира движението, докато друг раздава юмруци и ритници, бойни симулатори - в които един кара танка или самолета, докато друг сее разруха. Подобнно кооперативно преживяване със сигурност ще носи много забава и много хора вече са го правили с приятели и роднини без този патент (ползвайки една клавиатура или джойстик).

Sony иска да превърне всяка игра в мултиплейър?

© LetsGoDigital


Има и втори вариант на механиката, патентован от Sony. Той позволява 3-4 или повече хора да се редуват, поемайки контрола над играч или дадена част от играта за определено време. Това е застъпено в игри като Beyond Two Souls - макар и по-рудиментарно - играта позволява двама души да поемат контрол над два персонажа поред, за да придвижат историята напред помагайки си взаимно. Sony искат да отведат идеята на следващото ниво - по подобие на Xbox Mixer shared control - опция на Microsoft, която позволява на играчи, които излъчват гейминг в Mixer мрежата, да дадат контрола на своите зрители по желание за определено време.

И двете идеи са доста интересни, особено първата, която ще вдъхне нов живот в заглавията, предвидени за един играч (представете си Final Fantasy VII Remake, споделена между приятели). Разбира се, подобен патент все още е само това - патент. Имайки предвид обаче натиска върху Sony да повтори успеха на предходните PlayStation конзоли, има голяма вероятност японците да бъдат смели и да включат тази иновация в следващия DualShock контролер.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.