Sony патентова странен контролер със сензор за пулс

С наближаването на премиерната дата на PlayStation 5, слуховете около новата конзола на Sony стават все по-диви! През последните месеци видяхме няколко интересни патента, изровени от LetsGoDigital - нова система за безжичен PSVR, касети, които се оказаха за съвсем друга конзола, патент за Dev Kit на самия PlayStation 5 - който пък беше съвсем реален и скоро се появи в изтекла снимка. Схващате картинката - интернет е полудял по следващото поколение конзола на Sony. И с успеха на предходните генерации, това не е никак чудно!

Сега нашите холандски приятели отново са надминали себе си и са изровили от дебрите на патентните служби много интересен контролер, който Sony са подали към Щатската патентна служба на 24-и юли тази година. Патентът е официално публикуван преди броени дни - на 28-и ноември 2019-а. За какво става дума?

Както се разбрали от заглавието, това е интересен мултифункционален контролер с доста сензори. На чертежите, които съпътстват подадените документи, се вижда доста ръбато устройство, което прилича на старите преносими конзоли от 90-те. На корпуса има стандартен D-pad за посоките, четири бутона, в средата е поместен LCD дисплей, а в горната част на корпуса има два спусъка. Всичко това се допълва от бутон за вкючване и изключване - също в доста ретро формат.

Sony патентова странен контролер със сензор за пулс

© LetsGoDigital


По-интересното обаче лежи в описанието на патента. Той говори за мултифункционален контролер, който може да се свързва безжично (Bluetooth или WiFi) с различни устройства в дома - включително PC, умен телевизор, домашна аудиосистема, конзола и други. Sony пишат, че потребителите ще могат да пускат игри на компютъра си, след което да прехвърля образа на телевизора и да играят директно от този контролер. Той ще може да пуска музика и клипчета от паметта на всяка свързано към него устройство - като отдалечен терминал за всички джаджи в дома.

И ако това ви се струва интересна концепция, Sony имат още изненади. В патента се описва система, която е способна да разпознава състоянието на потребителя - включително къде се намира. Благодарение на GPS сензори, акселерометър и жироскоп, този контролер ще разбере, ако сте навън и ще промени информацията, която се появява на дисплея. Ако сте на гости у приятел (чрез GPS координати), контролерът ще предложи меню, от което да играете заедно с този ваш приятел. Ако сте около летище или метро станция, контролерът ще предложи карта, за да се ориентирате по-добре.

Идеята е интересна, особено когато вземем вградения сензор за пулс предвид. Ако информацията от него може да се използва при конвенционални игри, резултатът ще е ново и интересно преживяване. Например докато играете хорър заглавие и пулсът ви се ускорява, това ще се отразява в играта - с по-напрегната музика, по-резки движения на главния герои и други подобни. Приложението е огромно - в състезателни симулатори, бойни игри, самолети.

Sony патентова странен контролер със сензор за пулс

© LetsGoDigital


Разбира се, гледайки този патент, трудно е да си представим Sony да пусне толкова архаично изглеждащо устройство на пазара през 2020-а година. Някои от функциите обаче можем да видим в DualShock 5 контролера на PlayStation 5 - това съвсем не е изключено. Има логика този следващия DS контролер да служи като терминал и HUB за всички устройства в дома и да позволява на потребителите да ги управляват. Ако Sony са достатъчно смели да използват сензора за пулс в игри, това ще е революционно. Ще трябва да почакаме и да видим!
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.