AMD готви доминация с 64-ядрения Threadripper 3990X

Преди месец AMD пусна процесорите Epyc 7H12 - 64-ядрени чудовища, предназначени да детронират Intel Xeon на пазара на сървърни чипове. Сега "червената" компания потвърди началото на друга "епична" битка - този път в десктоп сегмента - а именно планираният за догодина дебют на 64-ядрения Threadripper 3990X.

Единствената светлина в тунела за Intel, e че този чип още не е на пазара, особено след като 16-ядреният Ryzen 9 3950X унищожи Core i9-9900KS в едноядрена и многоядрена производителност, а 32-ядреният Threadripper 3970X добави допълнително унижение към загубата. Появата на 64-ядрен потребителски чип ще довърши започнатото с тотален нокаут.

Разбира се, засега детайлите около 3990X не са ясни, особено най-важната характеристика на чипа - цената. Очаква се тя да бъде четирицифрена, но ето какво знаем за процесора до този момент:
  • той ще има 64 ядра и 128 нишки.
  • 288MB общо кеш.
  • консумацията ще е 280W, същата като на Threadripper 3970X.
  • повечето крайни потребители няма да могат да си го позволят.
И докато последната точка от списъка може да е леко преувеличена, в нея се крие известна доза истина. Всички, които се занимават с рендеринг и други интензивни за процесора задачи, ще могат да се възползват от новия чип. За съжаление, цената на 3990X най-вероятно ще бъде извън бюджета на обикновените ентусиасти и ще се намира повече в професионалния сегмент.

AMD загатна възможността за 64-ядрен Threadripper още при обявяването на оригиналния 3970X, базиран на платформата TRX40 и новия сокет sTRX4. Тази платформа вкючва до 72 PCIe магистрали. Във всички случаи, AMD смята, че 3990X ще бъде процесорът, който да покори целия потребителски сегмент. Ще трябва да почакаме до 2020-а година, за да разберем дали това ще се превърне в реалност, но съдейки по инерцията, която компанията има при процесорите, нещата за "червения" лагер изглеждат доста добре.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.