Видео карти на AMD с впечатляващи резултати в тест с трасиране на лъчи

Nvidia засега е единственият производител на графични решения, предлагащ хардруерно трасиране на светлинни лъчи. Така смятат повечето хора. Видеокартите на AMD обаче се справят изненадващо добре в нов бенчмарк на Crytek, наречен Neon Noir (за него писахме преди време). Колегите от Wccftech са направили някои тестове с него и резултатите са повече от интересни.

Любопитното при Neon Noir е, че той е специално направен да бъде независим от хардуера и API-та като RTX платформата на Nvidia. Това означава, че трасиране на светлинни лъчи може да бъде реализирано на видеокарти на AMD и дори на такива на Nvidia, които не са оборудвани с RT ядра. Разбира се, в този случай е в реда на нещата да очакваме по-ниска производителност.

В тестовете на Wccftech се вижда, че AMD Radeon RX 5700 XT се справя изненадващо добре при 1080p резолюция при Ultra настройки на детайлите, предлагайки средно 81 кадъра в секунда (FPS). По-слабата RX 5700 предлага 68 кадъра/сек., а GeForce GTX 1080 на Nvidia постига 70 кадъра/сек.

При увеличаване на резолюцията до 1440p резултатът на първата от изброените спада до 59 кадъра/сек. Изненадата е, че тук GeForce RTX 2060 постига едва 48 кадъра в секунда. Припомняме, че последната е част от последната генерация предложения на Nvidia и предлага специални ядра за трасиране на светлинни лъчи. Според компанията този хардуер е задължителен за визуализиране на такива ефекти.

Този тест поне на пръв поглед показва, че задаващите се игри, ползващи Cryengine, няма да бъдат придирчиви по отношение на производителя на видокартата. Това би бил доста сериозен удар за Nvidia, която за момента не успява да убеди критичен брой разработчици на игри да поддържат нейната ексклузивна технология.

Разбира се, от друга страна няма как да не отбележим, че ако искате топ производителност по отношение на трасирането на лъчи, то Nvidia е единственият ви избор. Тестовете показват, че видеокарти като GeForce RTX 2080Ti (152 FPS при 1080p и 94 при 1440p) RTX 2080 Super (126 FPS, 77 FPS), RTX 2070 Super (110 FPS, 67 FPS) и RTX 2060 Super (95 FPS, 57 FPS) предлагат най-високи кадрови честоти.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.