Intel съвсем не са нови в играта с AI (изкуствен интелект) чиповете, но сега компанията е решила да насочи фокуса към тази технология. Технологичният гигант представи два нови Nervana процесори за невронни мрежи - NNP-T100 и NNP-l1000, които са първите ASIC чипове на Intel, разработени специално за AI приложения в облака. NNP-T процесорът е предвиден за обучение на изкуствен интелект по балансиран начин и трябва да се скалира добре от малки системи до суперкомпютри. NNP-I пък е предназначен за по-интензивни задачи.

Intel представи също и следващото поколение Movidius Vision Processing Unit - подобрена архитектура, която обещава 10 пъти повече производителност, в сравнение с предходната генерация, докато ефективността остава шест пъти по-добра от тази на конкуренцията. Тези твърдения все още трябва да бъдат потвърдени от реални тестове, но всеки, който разчита на Intel за всякакви задачи, свързани с алгоритми за изображения, си струва да погледне новата Movidius.

Това обаче ще стане едва в средата на следващата година, но въпреки забавянето, Intel се надява да предложи алтернатива на конкурентни системи от NVIDIA. За обикновените потребители всичко това може да доведе до по-бързо зареждане на някои сайтове (които разчитат на Intel чипове), както и нови AI функционалности в близко бъдеще.

Intel представи чипове с изкуствен интелект