Sony PlayStation 4 стана втората най-продасана конзола за всички времена, задминавахки оригиналния PlayStation, който има 102,5 милиона бройки зад гърба си. Японската компания обяви, че е продала 2,8 милиона PS4 конзоли това тримесечие, което се добавя към 100 милиона продадени за всички преходни периоди, за да се получи крайната стойност от 102,8 милиона продадени бройки. Резултатите за това тримесечие са с 1,1 милион по-слаби от миналата година, но въпреки това, PlayStation продължава да е едно от най-доходоносните звена на Sony. Въпреки успеха, PS4 едва ли ще задмине по продажби лидерът PlayStation 2 - конзолата има 155 милиона продадени бройки.

Спадът в продажбите на PS4 ясно показва, че конзолата е в края на жизнения си цикъл. Спад се отчита и в приходите и печалбата, съответно 17 и 35%, в сравнение със същия период за миналата година. PlayStation 5 се очаква в края на 2020-а година, което значи, че ще има още слаби тримесечия, за които най-вероятно Sony са се подготвили.

Въпреки това, предстоящи култови заглавия като Death Stranding, The Last of Us 2, Shenmue III и Final Fantasy VII Remake биха могли да измъкнат PS4 докато се появи наследникът. Позитивна роля в продажбите може да изиграе и обявената обратна съвместимост на PS5 с игрите от предходни генерации - това може да накара феновете да не чакат още година, за да играят гореописаните игри специално на PS5, а да си ги вземат още при дебюта.