Ядрените сили на САЩ пенсионираха 8-инчовите дискети

Доскоро американски военни ползваха системи от 70-те години на миналия век
Въоръжените сили на САЩ изведоха от употреба древните 8-инчови дискети, използвани от края на 1960-те години в системата за изстрелване на ядрени ракети. Те наскоро отбелязаха своята 50-та годишнина.

Новината бе съобщена от Джейсън Роси, командващ 595-та Стратегическа комуникационна ескадрила на Военновъздушните сили на САЩ, в интервю за C4ISRNET. По думите му 8-инчовите дискети са били активно използвани в т.нар. Стратегическа автоматизирана система за контрол и управление (Strategic Automated Command and Control System, SACCS), включително за обмен на данни между терминали и за зареждане на програми.

8-инчовите дискети са първите носители на информация, базирани на гъвкави магнитни дискове (Floppy disc). Разработени са през 1967 г. от IBM, а производството им започва през 1971 г. Това са прародителите на 3,5-инчовите дискети, които на много хора днес са познати от иконките за съхраняване на данни в различни приложения.

Името на дискетата идва от диаметъра на въпросният магнитен диск, скрит в нея – 8 инча или 203 мм. На такъв носител, в зависимост от модификацията, може да се запишат 80, 256 или 800 килобайта информация. В момента дискетите са безнадеждно остарели, като за работа с тях на практика е необходима бутикова техника.

Джейсън Роси подчертава, че използването на разработени преди десетилетия носители в съвременна военна система не е признак на консервативност и нежелание от страна на армията и държавата да заделя средства за модернизацията на SACCS. Става дума за сигурност. Въпросната система е изградена през 70-те години XX век, дълго преди появата на интернет. В нея се използват компютри на IBM, които не разполагат с техническа възможност за достъп до Световната мрежа. "Няма как бъде дистанционни хакнато нещо, което дори няма IP адрес", обяснява Роси.

По думите му военните са "пенсионирали" дискетите, преминавайки на съвременни твърдотелни носители (SSD). Модернизацията на SACCS е проведена това лято. Очаквано, повече данни не се съобщават.

Информацията за използваните доскоро ретро носители на данни в американската армия не е новост и не е прецедент. През 2002 г. например НАСА се опитваше чрез интернет да намери чипове Intel 8086 и флопи дискове за нуждите на компютри, използвани за техническо обслужване на космическите совалки.
още по темата

Ретро игрите вече няма да са размазани на чиповете Intel Ice Lake

Нов графичен драйвър поддържа цифрово мащабиране на игри с ниска резолюция
11.09.2019 / 01:05

Нигерийските принцове станаха космонавти

В нов опит за измама измислен герой събира пари, за да се завърне на Земята
08.03.2019 / 05:17
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.