Sony патентова холограмен дисплей за Playstation

Нов ден, нов патент - изровен от приятелите ни от LetsGoDigital. Този е доста интересен, защото касае бъдещето на гейминга. Чували сме много пъти това словосъчетание, а от заглавието се досещате за какво става дума - така че, нека да разгледаме в детайли наличната информация.

Още в средата на 2017-a година Sony Interactive Entertainment подаде мобла за патент в Патентното бюро на САЩ. Патентът, който носи недвусмисленото име "холограмен дисплей", беше публикуван на 3-и септември тази година и описва екран, който може да показва холограмно изображение, специфично във видеоигри.

За да генерира подобно изображение, Sony използва светодиодни източници, заедно с голям брой микроскопични огледала, които могат да се ориентират в пространството много бързо. Излъчената светлина е модулирана по такъв начин, че към лявото и дясното око се подават различни изображения, което създава илюзията за 3D картина. На практика в този дисплей няма нищо холограмно - Sony просто са взели същия трик, който използват 3D очилата, за да заблудят мозъка, и са го поставили в отделно устройство.


Sony патентова холограмен дисплей за Playstation

© Ilse Jurrien, LetsGoDigitalТози подход е доста хитър от страна на Sony, защото елиминира поставянето на очила върху главата и дава възможност на няколко играча да възприемат 3D изображение. Това става чрез сензори за следене на очите, разположени в горната част на устройството, които отчитат колко хора наблюдават дисплея и ориентират огледата по съответния начин. Така нареченият холограмен дисплей дори може да отчита жестове, като кимане с глава и мигане с очи, и да ги използва в интерфейса на определени игри.

Един от големите плюсове на този патент е съвместимостта му с Playstation и други устройства, които могат да подават графичен сигнал. В патента се споменават и конзоли от конкурентите - Microsoft Xbox и Nintendo Switch, както и смартфони и системи за добавена реалност.

Дали Sony ще направи от този патент реален продукт е съмнително на този етап. Вероятно първоначално подобно устройство ще бъде доста скъпо, за да може всеки да го постави в хола си. Sony има доста богат опит в подобни технологии - още преди 10 години японците показаха 360-градусов холограмен прототип на Digital Content Expo 2009 в Токио. Можете да видите това устройство на видеото по-долу.Между другото, Sony съвсем не са първите, които тестват подобни технологии. През март 2018-а година австралийската компания Voxon Photonics показа на света първия 3D обемен дисплей в 4К разделителна способност. Освен за гейминг, тази технология има бъдеще и в образованието и медицината. Ето още едно впечатляващо видео.


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.