Project Athena проправя пътя към ново поколение премиум лаптопи

С новата си инициатива Intel залага високи критерии, на които преносимите компютри трябва да отговарят
През 2012 г. Intel даде в ръцете на PC индустрията така необходимото ѝ оръжие, за да може тя да се развие бързо, представяйки своята инициативата Ultrabook. Тя изискваше всички лаптопи, които искат да бъдат част от нея, да отговарят на определени критерии по отношение на размер, тегло и живот на батерията. В резултат се появиха няколко фантастични модела лаптопи, които не само бяха леки, но също така мощни и изключително издържливи. Сега Intel отново влиза в тази си роля със своята нова инициатива Project Athena, което определено е добра новина за всеки потребител, желаещ висококачествен лаптоп с Windows, проектиран в съзвучие с нуждите на следващото десетилетие.

Каква е целта на Project Athena?

По време на своя презентация в рамките на Computex 2019, Грегъри Брайънт, старши вицепрезидентът на Intel, очерта проблемите, които трябва да адресира Project Athena.

"Хората искат системи, които са интелигентни, адаптивни и могат да бъдат под ръка във всеки един момент през деня. Второ, те искат компютри, които винаги са готови за употреба. Не на последно място, потребителите имат нужда от компютри, които им помагат да се съсредоточат", изброи тогава Брайънт.

По думите му Project Athena е отговорът на тези предизвикателства, като си е поставил за цел в близко бъдеще да видим нова вълна от премиум лаптопи, които могат да предложат най-високо ниво на представяне, независимо къде се намирате.

С какво се различават лаптопите на Project Athena?

Наскоро Intel очерта основните критерии, на които трябва да отговаря един лаптоп, ако иска да бъде част от Project Athena. Те включват следните параметри:

Живот на батерията

Apple отдавна може да се похвали с дълъг живот на батерията на своите устройства като MacBook Air (който е приет за вдъхновител на инициативата Ultrabook), докато лаптопите с Windows често се налага да бъдат в догонваща позиция в това отношение. В опит да скъсят дистанцията, някои производители започнаха да предявяват необосновани претенции за издръжливостта на своите модели, като за целта ги тестват с технологии, които не отразяват коректно употребата им в реалния живот.

С Project Athena, Intel иска да преустанови тази практика. Затова и компанията залага изискването лаптопите да могат да предоставят шестнадесет или повече часа локално възпроизвеждане на видео, когато са в самолетен режим и екранът е зададен на 150 нита. Това обаче не е всичко, тъй като те също така ще трябва да издържат девет часа "реално използване" - при яркост 250 нита, непрекъсната връзка с интернет към софтуер като Office365 или Google Chrome с множество отворени страници във фонов режим.

Едновременно с това, устройствата ще трябва да могат да гарантират поне четири часа употреба след едва тридесет минути зареждане през USB-C порт. Самите тестове ще бъдат провеждани от Intel.

Производителност

Друг важен аспект за съвременните устройства е, че те трябва да функционират на батерия също толкова добре, колкото и при включване в захранване. Следователно Project Athena изисква нещо, което Intel нарича "постоянна отзивчивост на батерията". Това изискване означава, че лаптопът трябва да поддържа една и съща скорост както когато се работи с първоначално инсталирания на компютъра софтуер, така и когато работи с множество приложения във фонов режим, докато са отворени много уеб страници. И тук изискванията към устройствата включват работа при 250 нита с връзка към интернет. Към тях се добавя и възможността лаптопът "да се събужда" за под секунда.

Спецификации

Както можете без съмнение да се досетите, за постигането на тези цели е нужен сериозен хардуер и Intel очертава спецификациите, необходими за попадане в Project Athena. Те включват Thunderbolt 3, Intel WiFi 6 (Gig +), възможности за лицево или пръстово разпознаване, Intel Core i5 или i7, 8GB DRAM, 256GB NVMe SSD, опция Gigabit LTE, 12 до 15 инчови дисплеи, работещи при минимум 1080p, сензорни екрани, клавиатури с подсветка, прецизен тъчпад и т.н.

Кога да очакваме лаптопите на Project Athena?

Intel обяви партньорство по новия си проект с много от водещите производители на компютри, включително Lenovo, Acer, Asus, Dell, HP, Microsoft и други, като устройствата се очаква да започнат да се появяват преди края на 2019 година.

Lenovo вече анонсира нова версия на Yoga S940, която ще отговаря на спецификациите на Project Athena и трябва да се появи на пазара преди тази Коледа. Има още няколко модела на стартови позиции. Такива са например Acer Swift 5, Dell XPS 13 2-в-1, HP Dragonfly Elite, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 7th-gen.

Ще има и модели, които няма да носят логото на Project Athena, но отговарят на тези изисквания. Тях можете да познаете по стикера "Engineered for mobile performance", който гарантира, че устройството е съвместимо с новия стандарт на Intel.

Според Intel това е само първата година на Project Athena и че инициативата има за цел да се развива в рамките на следващите няколко години. Така че, ако търсите премиум лаптоп, който наистина да отговаря на това определени, съвсем скоро ще имате много възможности за избор.
още по темата

YouTube Music вече ще бъде предварително инсталиран на Android устройствата

Това е голяма стъпка за отказване от Google Play Music и пренасочване към новата платформа
30.09.2019 / 04:18

Най-големият в света чип е с размер на клавиатура

Не, няма да можете да подкарате игри на него, но той загатва колко са широки границите на специализирания хардуер
11.09.2019 / 04:40

Ретро игрите вече няма да са размазани на чиповете Intel Ice Lake

Нов графичен драйвър поддържа цифрово мащабиране на игри с ниска резолюция
11.09.2019 / 01:05
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.