AMD обяви BIOS кръпката за процесорите Ryzen 3

Както обеща по-рано през месеца, AMD официално обяви BIOS обновлението, което трябва да реши проблемите с бууст честотата на Ryzen 3 процесорите. Кръпката обещава между 25 и 50MHz допълнителен скок в честотите при определени товари. Лошата новина за феновете на червената компания е, че ще трябва да почакат около три седмици, преди да могат да свалят ъпдейта.

На 3-и септември AMD призна, че Ryzen процесорите не достигат обявените бууст честоти. Новият BIOS, базиран на AMD AGESA 1003ABBA, ще реши този проблем и дори ще понижи леко волтажите на процесора. AMD включват и нещо напълно ново в пача - AMD Monitoring SDK - пакет, предвиден да осигури платформа за публична обратна връзка на различни статистики за процесорите - на практика копирайки неофициалното запитване, което AMD направи, за да открие бъга в бууст честотите. Изводите от всичко това са, че проблемите са решени - поне според AMD.

"Нашият анализ показа, че алгоритмите за бууст са засегнати от проблем, който може да занижи честотите до по-ниски от очакваните. Този проблем е разрешен", пише в официалния блог на компанията. "Ние също така проучваме всяка възможност да оптимизираме производителността, което може допълнително да вдигне и честотите. Всички тези промени са заложени в BIOS ъпдейтите на нашите партньори. Сред портфолиото от Ryzen 3 процесори вътрешните ни тестове показаха, че промените могат да добавят между 25 и 50MHz допълнително към настоящите бууст честоти при различни натоварвания", пише още в поста.

Оптимизирана работа на празен ход

Тези допълнителни възможности за оптимизация, за които AMD говорят, всъщност се изразяват в по-добър режим на празен ход на Ryzen процесорите. Обикновено, когато Ryzen 3 получи заявка от операционната система, процесорът активира бууст режима си. Не всички приложения обаче имат необходимост от цялата тази мощ - 1003ABBA обновлението помага на процесорите да филтрират "белия шум" от различни приложения в операционната система и да не активират енергоемките си режими напразно.

AMD също отрече слуховете, че е занижила бууст честотите в оригиналния фърмуер AGESA 1003AB, за да удължи живота на Ryzen процесорите. Това означава също, че новият AGESA 1003ABBA пач не би трябвало да се отрази негативно на въпросния живот на процесорите. За съжаление, потребителите няма да могат да получат обновлението директно от AMD, компанията изпраща пача към своите партньори производители на дънни платки, които трябва да направят собствени тестове и да адаптират поправката към продуктите си. AMD смята, че новите BIOS-и ще стигнат до потребителите за максимум три седмици.

Нов пакет за детайлни Ryzen статистики

AMD обяви и новия SDK Monitoring пакет, който изглежда като отговор на оригиналната анкета, която YouTube канала de8auer направи, за да покаже, че с Ryzen 3 има проблми. SDK обещава да позволи на всеки потребител да създаде свои инструменти за мониторинг, за да следи ключови показатели на процесорите - температури, пикове в честотите и напрежението, ограничения на волтажите и други. Този пакет ще бъде наличен за свободно сваляне от developer.amd.com на 30-и септември.
още по темата

Intel пусна в продажба 5-гигахерцовия Core i9-9900KS Special Edition

Компанията маркетира процесора като "най-добрият в света за гейминг"
29.10.2019 / 10:24

Изтекоха резултати от тестове на необявен 32-ядрен AMD Threadripper

Официално компанията все още не е обявила такива процесори, базирани на архитектурата Zen 2
03.09.2019 / 08:34

AMD бе осъдедна плати $12,1 млн. за подвеждаща реклама

След четири години съдебни дела компанията се съгласи да плати по 35 долара чип
28.08.2019 / 03:17
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.