Най-големият в света чип е с размер на клавиатура

Не, няма да можете да подкарате игри на него, но той загатва колко са широки границите на специализирания хардуер
Ако сте свикнали с това, че в дланта си можете спокойно да поставите няколко централни или графични процесори, то задействайте въображението си. Компанията Cerebras Systems обяви създаването на най-големия чип в историята – чип, чиято площ е съпоставима с тази на клавиатура.

Презентацията му се състоя на конференцията Hot Chips в Станфърдския университет в САЩ. За сравнение най-мощните съвременни графични процесори разполагат с малко над 21 млрд. транзистори при площ около 815 кв. мм., докато чипът на Cerebras Systems е с 1,2 трлн. (т.е. 1200 млрд.) такива елементи и заема 46 225 кв. мм. Той има правоъгълна форма със страни около 20 на 23 см.

Както можете да предположите подобен хардуер не е предназначен за персонални компютри. Той е предназначен за дълбочинно обучение за нуждите на системи, използващи изкуствен интелект. Според Cerebras чипът вече се използва за решаване на определени задачи. Чипът разполага 400 хил. ядра, оптимизирани за AI-задачи и 18 GB памет.

Най-големият в света чип е с размер на клавиатура

Cerebras е проектирала чипа за дълбочинно обучение, което представлява сериозно и постоянно увеличаващо се натоварване за центровете за данни. От компанията наричат разработката си невронна мрежа поместена на една силициева пластина. Всички логически блокове са свързани и заедно с паметта се намират на едно място. Производството на подобен компонент няма как да е евтино, но реализацията на всички компоненти на един чип явно увеличава значително производителността и в крайна сметка излиза по-евтино от изграждането на система с множество отделни процесори.

Размерът на чипа обаче няма как да не предизвиква учудване. Сравнете сами: Първият процесор Itanium, представен от Intel през 2002 г. разполагаше с 221 млн. транзистора. Разработката на Cerebras го превъзхождат 5 хил. по този показател. Площта му пък е 109 пъти по-голяма. Дори поредната версия IBM Power9, също представена на Hot Chips, разполага едва с 8 млрд. транзистора.

Най-големият в света чип е с размер на клавиатура

Изготвянето на толкова огромен чип е съпроводено с редица сложности, както производствени, така и оперативни. Няма как напълно да бъдат изключени производствените дефекти. Те са налице при всеки производител, като част всяка силициева пластина се продава под формата на "орязани" по-евтини модели на дадената серия процесори, а други се изобщо се бракуват. За да избегнат всичко това създателите на масивния чип са взели решение да заложат на по-голям от заявения брой ядра, като се предполага че част от тях просто няма да бъда задействани. Входно-изходната схема, свързваща съседните такива, позволява заобикаляне на дефектните.

Сред оперативните трудности вероятно най-значителната е свързана с охлаждането. Няма как това да става с един вентилатор. Вместо това към силициевата пластина се прикрепя охлаждаща плоча, през която минават множество тръби с охладителна течност.

На Hot Chips бяха демонстрирани множество невиждани чипове, като този на Cerebras Systems попада именно в тази категория – никога няма да видите нещо подобно за персонален компютър. Вероятно същото важи и за съврърното помещение във фирмата където работите, не и в скоро време...
още по темата

AI побеждава 99,8% от професионалистите на StarCraft II

AlphaStar на DeepMind се налага над хората, дори при заложени ограничения върху броя на действията, които извършва за минута
31.10.2019 / 10:57

Изкуствена кожа ще ви осигури поглъщащо VR изживяване

Тя е разработена от екип в Швейцарския федерален технологичен институт (EPFL) в Лозана
03.10.2019 / 03:05

Project Athena проправя пътя към ново поколение премиум лаптопи

С новата си инициатива Intel залага високи критерии, на които преносимите компютри трябва да отговарят
27.09.2019 / 02:07

Audi показа концептуален проходим робо-автомобил

AI:Trail е четвъртата концепция на компания с "изкуствен интелект" в името
04.09.2019 / 08:26
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.