Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 3)

Вече дискутирахме различните типове слушалки, както и как са направени и от какво се състоят. Сега ще обърнем внимание на друг важен въпрос – жични или безжични слушалки? Какви са предимствата и недостатъците на двата вида, какви са последните тендеции, както и ще цитираме някои от най-добрите представители на двата типа.

В настоящата ера на мобилност и безжични технологии, заплитането в кабели изглежда странно. С 4G, Wi-Fi и Bluetooth тотално превзели света на технологиите и аудиото е на път към свободата на безжичната връзка. Истината обаче е, че все още има време, докато безжичното настигне качествата на добрите стари жични слушалки. Но защо, ще попитате? За да отговорим на този въпрос, нека разберем разликата между използването на кабелни и безжични слушалки и как това се отразява на начина, по който слушате музика.

Безжичните слушалки се оформят като тенденция в последно време. Преносими и удобни са едни от най-важните неща, които търсим, нали? Хедсетите и слушалките тип тапички, също стават все по-преносими и комфортни. Технологии като Bluetooth, Wi-Fi и NFC се използват за предаване на аудио сигнали. Съществуват много безжични тапички и кутии, които могат да се похвалят с отлично аудио възпроизвеждане. Beats X, V-MODA Crossfade, u-JAYS и Apple AirPods, са само някои от забележителните примери.

Въпреки че безжичната връзка помага за удобството и мобилността, има някои ограничения за това. Bluetooth работи на 2.4 GHz честота. Много безжични радио и други трансмисии също оперират в този честотен обхват. Но има вероятност, по време на възпроизвеждане чрез Bluetooth други устройства, работещи на същата честота, да се намесят. Това няма как да се случи при кабелна връзка.


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 3)


Ако използвате Bluetooth, за да слушате музика от телефона или лаптопа, имате преимуществото да се движите свободно. Bluetooth 4.0 работи до 10 метра. Предвид това доколко потребителска техника има всеки, напълно възможно е други Bluetooth устройства да са в същата област като вашите Bluetooth слушалки. Това неминуемо ще попречи на сигнала. Много нови модели слушалки вече използват Bluetooth 5.0. NFC (близка полева комуникация) от друга страна, не може да предава непрекъснато аудио сигнали. Използва се за свързване към друго устройство с активиран NFC. Тогава аудиото се предава чрез Bluetooth.


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 3)


Основният недостатък на безжичните устройства е, че може да има загуба на качество, докато се предава аудио с висока резолюция. За да се намали тази загуба при предаване през Bluetooth, компании като Qualcomm, Apple и Sony представиха на пазара специални кодеци с Bluetooth. Те използват висококачествен предавател и приемник с усъвършенствана поддръжка на кодеците, която намалява до голяма степен загубата, когато става въпрос за безжичен аудио пренос.

Това не означава, че безжичните слушалки без специалните кодеци не са използваеми. Компаниите работят усилено за създаването на все по-качествени безжични слушалки, но в цялата схема са намесени и други фактори. Освен загубата на свързаност, животът на батерията е сред другите недостатъци, които се срещат често. Разбира се, не е като да не се сблъскваме с този проблем на ежедневна база заради мобилните си устройства. Но изборът на безжични слушалки, става все по-голям и пъстър по отношение на способността им да възпроизвеждат висококачествен звук и да предлагат достатъчно дълъг живот на батерията.

Факт е, че тези устройства са осезаемо по-скъпи от жичните си събратя, но и е факт, че денят, в който безжичните слушалки ще звучат толкова добре, ако не и по-добре от кабелните, не е никак далеч. Но нека се върнем на темата със сигналите...


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 3)


Wi-Fi може да бъде зададен на по-голяма площ с помощта на т. нар. взаимосвързаност. Large Public Address (PA) могат да бъдат настроени през Wi-Fi. Поради високата взаимосвързаност и по-добрият сигнал, аудиото не интерфирира. Само че – към този момент – слушалките не могат да се настройват през Wi-Fi мрежи, тъй като могат да се засечат с други устройства и конфликтни мрежи. Когато сравняваме кабелни слушалки с безжични, основното предимство е правилното предаване на сигнала през проводниците, което води до по-добро възпроизвеждане на аудиото. Повечето кабелни слушалки използват медни кабели с корпус от влакна.

Това намалява загубата на сигнала до почти нулева стойност. Основният недостатък на кабелните слушалки е, че кабелите се заплитат. Да, дори и тези, които уж са анти-заплитащи се – макар и да не се заплитат толкова лесно и често, на моменти все пак се случва. Освен това, има шансове кабелът да се захване за различни предмети или да измъкнете конектора от музикалния плейър, докато се движите. Не можете и да държите устройството си на едно място и да се движите, докато слушате музика поради ограничената дължина на кабела. Някои от популярните кабелни слушалки са Audio-Technica ATH M50x, Logitech G433, Astro A40 TR + MixAmp 2019, 1More Triple Driver и серията Sennheiser HD.


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 3)


Нещо повече, плейърите и усилвателите с висока резолюция могат да се използват с кабелни слушалки за възпроизвеждане на аудио с високо качество и без загуби.

Разбира се, всеки слушател има възможност да избира според нуждите и начина си на живот. Безжичното аудио, колкото и да е добро на този етап, ще продължава да се подобрява с напредъка на технологиите. А и истината е, че не е недостатък да се използват кабелни или безжични слушалки, стига продуктът да удовлетворява очакванията на потребителя.


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 3)


Следва продължение...
още по темата

Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 5)

Този път темата е технологията за приглушаване на шума, за някои по позната като "Noise Cancellation".
30.11.2019 / 08:50

Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 4)

Ще обърнем внимание на нещо, което често се подценява и рядко се дискутира – ролята на микрофоните при слушалките
26.10.2019 / 07:00

IFA 2019: Нови безжични слушалки от Huawei и Nokia

Система за елиминране на смущения и рекорден автономен живот
10.09.2019 / 01:15
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.