USB4 устройства ще започнат да се появяват през 2020-а

Организацията, която се грижи за внедряването на USB стандартите (USB-IF, Implementers Forum) обяви, че е приключила с описанието на техническите спецификации на USB4. Тези спецификации вече са разпратени към дизайнери, инженери и производители, което означава, че ще можем да очакваме USB4 устройства още през следващата година. Най-важната характеристика на новия стандарт е скоростта на трансфер от 40 Gbps, която изравнява постижението на Thunderbolt 3 и удвоява пропускливостта на USB 3.2.

USB4 ще използва същия формфактор като USB Type-C и ще е обратно съвместим с USB 3.2 и USB 2.0, както и с Thunderbolt 3. С други думи, ще можете да използвате всички USB Type-C устройства, които притежавате, с новия стандарт. Връзката ще е подобна на USB3 - тоест ше поддържа както протоколи за прехвърляне на информация, така и видео - тоест очаквайте новите модели монитори да добавят USB4 портове към традиционните HDMI и DP.
Разликите между USB3 и Thunderbolt 3 бяха доста объркващи за потребителите - докато USB3 е доста разпространен стандарт, той постига едва половината скорост на Thunderbolt 3 (в най-добрия случай), който пък от своя страна се среща доста рядко. USB4 трябва на практика да обедини двата стандарта, създавайки двулентова 40 Gbps връзка, която да бъде унифициран начин за връзка между различни платформи и устройства.

Въпросните 40 Gbps са доста високоценени от професионалисти, създатели на съдържание и взискателни потребители, защото позволяват по-бърза и лесна обработка на видео, анимации, а също така дават възможност за нови продукти, като външни видеокарти - начин да бъде превърнат лекият лаптоп в сериозна машина за създаване и обработка на съдържание.

още по темата

Поддръжката на 8К резолюция в DisplayPort 2.0 идва в края на 2020 г.

DisplayPort 2.0 е предвиден за до 16К при 60 кадъра в секунда
24.07.2019 / 06:13

USB4 стандартът обещава Thunderbolt 3 скорости и по-малко объркани потребители

От чисто технологична гледна точка USB4 е стъпка напред и добра новина за потребителите
05.03.2019 / 01:43
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.