Манипулира ли Intel тестове, за да покаже превъзходство над AMD?

Компанията използва за свои тестове бенчмарк, за който са налице обвинения, че завишава резултатите на нейни чипове
Intel се опитва да докаже, че нейните процесори от девето поколение в "реалния свят" се справят по-добре от Ryzen 3000 на AMD. В края на май по време на изложението Computex 2019 от там обещаха да представят резултати от тестове и сега представи техни резултати.

Под тестове в "реалния свят" в Intel разбират използване на бенчмаркове, симулиращи работа с популярни приложения. Обикновено компаниите за използват продукта Cinebench, който се радва на висока популярност и сред журналистите и критиците в ИТ сферата. Според Intel обаче използването на Cinebech сред потребителите едва 0,54%.

Т.е. от там твърдят, че софтуерът е по-скоро нишов. В това има логика, тъй като основната му цел наистина са тестове и резултати за реднъринг на графика и е най-подходящ за оценка производителността на високопроизводителни компютри.

Резултатите на Intel

Манипулира ли Intel тестове, за да покаже превъзходство над AMD?

За да измери реалната ежедневна производителност Intel сравнява свои топ процесори от девето поколение Core i9 и Core i7 с най-бързия продукт на AMD – Ryzen 9 3900X. Използваният Core i9-9900K разполага с 8 ядра и може да обработва 16 нишки, докато неговият конкурент е 12-ядрен (24 нишки).

Според резултатите на Intel използване на бенчмарка Sysmark 2018, предназначен за тестване компютри с Windows, Core i9-9900K се оказва със 7% по-бърз, докато Core i7-9700K изпреварва конкурента си с 3 на сто. При тестове с игри Core i9 и Core i7 са съответно с 6 и 2% по-бързи от Ryzen 9 3900X.

Що се отнася до по-интензивните натоварвания SPECrate2017_int_base 1T, в едноядрен режим Core i9 е по-добър с 9%, а Core i7 – с 6%. Оценката на уеб производителността с WebXPRT 3 – Edge пък Core i9 с 3 на сто по-бърз, а резултатът на Core i7 е равен с този на Ryzen 9.

Единственият тест, в който процесът на AMD е показал превъзходство е Cinebench. В него Core i9 и i7 са показали съответно 65 и 49 на сто от производителността на Ryzen 9 3900X.

Intel също така е използвала симулатор за поведението на течност, за да оцени работата контролера на паметта. В рамките на теста Core i7 е завършил симулацията за 15 мин., докато на Ryzen 9 са били необходими 17 мин.

Допълва се,че този тест зависи от паметта. Вътрешната връзка на AMD, Infinity Fabric, демонстрира 75 наносекунди закъснение про комуникацията с DRAM паметта и 78 наносекунди между отделните ядра. При Core i9 съответните резултати са 62 и 44 наносекунди.

Реакции на експерти

Много западни издания се обединиха около мнението, че резултатите от тестовете са маркетингов ход от страна на Intel, докато пордуктите на AMD имат редица преимущества. Сред най-популярните забележки е по-добрата работа на Ryzen 3000 в многонишков режим.

Различни издания подчертават, че в Intel са наблегнали на тадиционно силна своя страна – игрите. Пуснатият в продажба преди около година Core i9-9900K бе рекламиран и като най-бързият геймърски процесор. Може обаче да посочи, че игрите също се явяват своеобразна ниша, която обаче Intel са включили в своите тестове в "реалния свят".

Не на последно място компания използва тестовото приложение Sysmark, на което чиповете на Intel се представят по-добре от тези на конкуренцията. През 2016 г. AMD заяви, след провеждане на собствени тестове, че този бенчмарк завишава резултатите на Intel. През 2010 г. пък Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) пък задължи Intel да уведомява потребителите, че тестовете Sysmark и MobileMark може да са оптимизрани за нейни тестове.
още по темата

Project Athena проправя пътя към ново поколение премиум лаптопи

С новата си инициатива Intel залага високи критерии, на които преносимите компютри трябва да отговарят
27.09.2019 / 02:07

Изтекоха резултати от тестове на необявен 32-ядрен AMD Threadripper

Официално компанията все още не е обявила такива процесори, базирани на архитектурата Zen 2
03.09.2019 / 08:34
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.