Ето как ще изглежда Playstation 5... може би

В началото на седмицата, холандските ни приятели от LetsGoDigital изровиха интересен патент за електронно устройство на Sony, което има вероятност да е следващата конзола Playstation. Скоро след публикацията, LetsGoDigital, които специализират визуализации на подобни патентни чертежи, представиха снимки на предполагаемата Playstation 5 конзола от всички ъгли.

Ето как ще изглежда Playstation 5... може би

Естествено, тези публикации доведоха до силен отзвук в интернет, а разработчикът на игри Матю Стот публикува в Twitter информацията, че това ще бъде PS5 Dev Kit - комплект хардуер, предвиден специално за разработчици, за да могат да оптимизират игрите си за бъдещата конзола. Компанията, за която той работи, ще получи множество подобни устройства.
След няколко часа този туит (и пълният му акаунт в Twitter) беше изтрит, което говори за цензура от страна на Sony и голяма вероятност информацията да е истинска. Матю Стот работи в Codemasters като старши разработчик повече от 12 години. Codemasters са специализирани в състезателни игри - последните няколко част от Formula 1 поредицата са тяхно дело. Официално PS5 трябва да излезе след около 6 месеца, така че можем да допуснем, че Codemasters имат хардуера на новата конзола, необходим за тестове.

Ето как ще изглежда Playstation 5... може би

Разбира се, дизайнът от този патент изглежда прекалено радикален, за да бъде краен продукт - от една страна подобна конзола ще е трудна за масово производство, от друга - смелият дизайн може да не се хареса на всички. Засега всичко, което можем да правим, е да спекулираме и да се наслаждаваме на футуристичните рендери на холандците, защото към момента няма други патенти за подобно устройство.

И макар външността на PS5 да остава мистерия (или поне непотвърден слух), вече знаем доста за вътрешните компоненти. Игралната конзола ще има специално разработен от AMD чип, това ще бъде 8-ядрен AMD Ryzen процесор с видеочип с Navi архитектура, който поддържа трасиране на лъчи. Sony PS5 ще поддържа и 8K игри, нещо, което е трудно дори за съвременните топ геймърски компютри. Една от най-важните иновации е SSD (Solid State Drive) паметта. Настоящите игрови конзоли имат HDD (твърд диск), който е доста по-бавен и шумен с всичките си подвижни механични части. С помощта на SSD могат да се постигнат до 19 пъти по-кратки времена за зареждане. На практика това означава, че ако времето за зареждане на PS4 е 15 секунди за дадена игра, то тя на PS5 ще зареди само за 0,8 секунди - почти мигновено.

Ето как ще изглежда Playstation 5... може би

Феновете на ретро игрите също ще са доволни от новината, че Playstation 5 ще бъде обратно съвместима, така че всички заглавия от предходните генерации PS ще могат да бъдат пускани на нея. По отношение на цената на новата конзола, по-рано тази година главният архитект на Sony PS5 съобщи, че конзолата ще получи "атрактивна цена, като се имат предвид модерните спецификации". Тъй като компютрите със SSD са значително по-скъпи от тези с HDD, можете да предположите, че PS5 ще струва повече от PS4.

Ето как ще изглежда Playstation 5... може би

Когато Sony PS4 Pro беше представен преди три години, конзолата получи цена на дребно от 400 евро. Изглежда, че цената на Sony PS5 ще бъде най-малко 500 евро, а може би дори 550 евро. Като премиерна дата на новата конзола на Sony се счита февруари 2020-а година. За съжаление, това няма да бъде датата, на която ще започне да се продава конзолата, а просто официалното обявяване на всички детайли от Sony. Очаква се Playstation 5 да се появи по магазините през ноември 2020-а година.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.