Избираме видеокарта - детайлно ръководство (Nvidia Edition)

Преди известно време написах един материал, в който доста похвалих Nvidia. Съвсем неочаквано, тази статия събра повече харесвания, отколкото негативи, което ме наведе на мисълта, че AMD феновете са доста зряла тълпа, която може да приеме малко факти. Сега, както обещах, искам да разбия конкретни предложения в сегментите на Nvidia за конкретни гейминг ситуации.

Преди обаче да се захвана с това, искам да въведа малък дисклеймър. Очаквайте примерите, които ще ви давам, да бъдат от портфолиото на MSI - не защото те са най-великите от всички партньори на Nvidia, а просто защото партньорството ни с тях е дало възможност реално да тестваме почти всички модели от последните години. Разбира се, чувствайте се напълно свободни да изберете респективния модел на друг партньор, ако ви се струва по-добра сделка или просто сте фенове на друга марка. Разликите в производителността между повечето партньори варира сравнително малко, така че не съм особено притеснен.

Избираме видеокарта - детайлно ръководство (Nvidia Edition)

И докато сме на темата MSI - компанията разполага с много интересен инструмент, който всъщност ме вдъхнови да напиша този материал. Beef Up Your Rig е специализирана страница, която цели да помогне на геймърите да се ориентират в ситуацията, когато става дума за хардуер и ъпгрейд. Можете да го разцъкате и разгледате - интересно е как показва сравнителни клипове на картата, с която разполагате в момента (малко ограничен избор) и това, с което ви съветва да ъпгрейднете (при различна резолюция). Идеята е добра, а ние ще я развием още. Да започваме.

Категория 1080p

Според проучвания на Steam и Nvidia това все още е резолюцията, която има най-голям дял геймъри - дали защото от една страна е по-щадяща към хардуера или като следствие от това могат да бъдат постигани по-високи фреймрейтове. Ще направя нещо не особено ортодоксално и ще разделя препоръките си в тази категория по конкретни игри, които дадена карта може да пуска с 60+ кадъра за секунда.

Избираме видеокарта - детайлно ръководство (Nvidia Edition)


MSI 1650 Gaming X 4GB

Това не е RTX карта, знам! Също така, една странична бележка преди да пусна лист с игри - ако разполагате с GTX 1060 6GB и всичко по-нагоре - вече сте покрили тази категория и евентуален ъпгрейд няма да ви даде кой знае колко. Това е и най-ниското ниво на ъпгрейд, което си заслужава, ако да речем сте с някаква GTX750 или R7 260 карта. Ето кои игри ще можете да играете на максимални настройки при 1080p, ако изберете тази карта или референтен модел от друг партньор (която струва около 380 лева у нас към този момент).

Избираме видеокарта - детайлно ръководство (Nvidia Edition)

Разбира се, списъкът е доста по-дълъг, но схващате общата картинка. Не се сърдете, ако съм пропуснал любимата ви игра. Също странична бележка - всички eSports заглавия традиционно са оптимизирани за доста скромен хардуер и ще вървят с над 60 кадъра за секунда дори на този модел карта.

MSI GTX 1660 Ti Gaming X

Това на практика е наследникът на добрата стара GTX 1060 (която все още стои в домашния ми декстоп). Ако не смятате да вдигате резолюцията над 1080p, това е картата за вас - освен че има доста по-оптимизирана консумация на енергия и нисък шум (благодарение на новата архитектура), тази карта има достатъчно мощ да пуска не само модерните, но и евентуално доста от предстоящите да излязат игри на тази разделителна способност. Ето малко игри и кадрите за секунда, които получавате с 1660 Ti.

Избираме видеокарта - детайлно ръководство (Nvidia Edition)

Това изчерпва гайда за 1080p разделителната способност - за да не ви ядосвам твърде много ще ви дам и две алтернативи от AMD за двата сегмента в този клас - по-бюджетния и високия. Ако много държите да минете най-тънко с AMD, една RX570/580 ще ви свърши работа в сегмент 1, докато Vega 56 ще се погрижи за по-взискателните игри без проблем.

Категория 1440p

С увеличаване на резолюцията всички изисквания скачат експоненциално - всички изчисления и обработки трябва да бъдат правени за повече пиксели. Ето защо закономерността с резолюцията е доста добре позната и обикновено линейна. За да имаме някаква база за сравнение, ще използвам същите игри от предходната категория, но в тази нова резолюция (ако ползвахме същите карти, кадрите за секунда щяха да паднат значително). За да компенсираме за повечето пиксели, ще ни трябва по-мощен хадруер.

Избираме видеокарта - детайлно ръководство (Nvidia Edition)


MSI RTX 2060 Gaming Z

Дори без трасирането на лъчи, тази карта беше едно от добрите предложения при първоначалния ценови ентусиазъм, с който Nvidia подходиха към RTX серията си. Ако се абстрахираме от това дали тя може или не може да осигури въпросното трасиране на лъчи, RTX 2060 крещи отвсякъде 1440p. Ето как изглеждат горните игри при 1440p.

Избираме видеокарта - детайлно ръководство (Nvidia Edition)

Тук впечатление правят две игри - Monster Hunter World и Deus Ex, които леко страдат при тази резолюция. Ако сте склонни да пуснете още малко в касичката, за да нямате проблеми на 100%, можете да изберете RTX 2060 Super, според мен най-доброто Super подобрение в тази линия карти.

Категория 4К

Преди само година щях да се усъмня в здравия разум на всеки, който се опиташе да ми рекламира подобна резолюция за плавен и удовлетворителен гейминг. Нещата при технологиите обаче се променят страшно бързо и ето че вече не е необходимо да връзвате две 1080 Ti в Sli режим, за да се доближите до този заветен 4К гейминг. Реално в тази категория Nvidia няма никаква конкуренция, все още очакваме обещаните от Лиза Су върхови модели Navi да се появят дори на хартия. Много от игрите, които ползвам за бенчмарк, всъщност трудно вдигат над 60 кадъра за секунда дори и с RTX 2080 Ti/2080 Super, но уви няма какво да се направи (освен Sli на подобни карти, което е меко казано скъпо занимание).

Избираме видеокарта - детайлно ръководство (Nvidia Edition)


MSI RTX 2080 Ti Lightning Z

RTX 2080 Ti е доста скъпа карта, а мощностите, с които разполага, правят трасирането на лъчи не само маркетингов трик, а нещо, което можете да изпитате на практика. Безсмислено е да казвам, че ако инвестирате в подобен клас карта, всички останали резолюции под 4К ще ви дадат много над 60 кадъра за секунда при буквално всички игри, които тествате. Това все пак е една от най-мощните карти, които парите могат да ви купят. Дали светът е готов за 4К гейминг обаче, оставям сами да прецените от резултатите.

Избираме видеокарта - детайлно ръководство (Nvidia Edition)

Да, някои от вас могат да спорят, че малко пипване на настройките може да вдигне кадрите и да осигури така бленувания 4К гейминг, но идеята тук е да имаме консистентни резултати, а всичко се прави на максимални графични настройки - нека бъде красота. Оттук насетне много малко може да се направи, ако все пак искате някакви космически постижения при фреймрейта и държите на 4К (изобщо няма да споменавам 8К резолюцията, която взе да се подава под килима плахо покрай Олимпиадата в Токио).

Финални думи

Напълно осъзнавам, че е много трудно да даваш конкретни съвети за избор на хардуер, особено на база на конкретни игри. Променливите са прекалено много - кадрите за секунда, колкото и малко, все пак зависят и от останалите компоненти в една система, а има и много други фактори. За много от вас е важно да играят на максимален фреймрейт, независимо от резолюцията, други пък искат да гледат красива графика и са склонни да паднат под 60 fps. А не на последно място, всичко това зависи и от жанра - кинематрографично приключение като Tomb Raider може да се играе и с малко по-ниски кадри, но с напомпана графика, докато F1 2018 аз не бих пуснал над 1080p - необходими са ми всички кадри.

Избираме видеокарта - детайлно ръководство (Nvidia Edition)

В този ред на мисли, настоящият материал цели да ви даде просто обща представа накъде да се целите, ако сте предвидили ъпгрейд на видеото. Да, AMD не присъстват официално, обещавам в момента, в който се появят предложения, способни да изкарат 4К, не само да ги пуснем в битка срещу "зелените", но да направя и специален материал за AMD, подобен на този.
още по темата

Nvidia: По-високите кадри водят до повече успехи в игрите

Играещите на 240fps има предимства, пред тези с 144fps
06.12.2019 / 12:03

Референтна или нереферентна видеокарта, какво да изберем?

Всичко, което ви трябва, за да направите информирана покупка
12.09.2019 / 03:59
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.