PCI Express 6.0 идва през 2021 г., осигурява скорост до 256 ГБ/сек

В PCI SIG се придържат към собствен аналог на Закона на Мур, утроявайки пропусквателната способност на всеки три години
Не толкова отдавна на изложението Computex в Тайван AMD обяви, че чипсетът X570 и процесорът Ryzen 3800X ще са първите хардуерни компоненти, поддържащи PCI Express 4.0 – интерфейс с пропусквателна способност от 64 гигабайта в секунда. Буквално няколко дни по-късно бяха публикувани характеристиките на неговия наследник. PCI Express 5.0 ще предлага двойно по-висок капацитет.

Редно е да се отбележи, че по-голямата част от компонентите на пазара поддържат версия 3.0, чиито финални спецификации бяха публикувани в края на 2010 г.

Времето върви и от организацията PCI SIG се стараят да се придържат към собствен аналог на Закона на Мур, стараейки се да утрояват пропусквателната способност на своите стандарти на всеки три години. Между версиите 3.0 и 4.0 минаха повече от шест години и сега явно от PCI SIG се връщат към споменатия темп.

Шестата версия на PCI Express ще поддържа предаване на данни със скорост 64 млрд. трансфера в секунда (гигатрансфера в секунда – GT/s) в конфигурация от 16 линии. Особеност в нея ще бъде изпреварваща корекция на грешки с ниско забавяне и традиционната обратна съвместимост с по-стари версии.
още по темата

GIGABYTE се присъедини към PCIe 4.0 вълната с AORUS NVMe Gen4

Трите модела - 500GB, 1TB и 2TB предлагат скорости до 5000MB/s
07.06.2019 / 03:19
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.