Шефът на AMD обеща високопроизводителни Navi видеокарти

Както видяхме от последното ревю на новите Radeon RX 5700 и 5700 XT, тези карти наистина предлагат доста добро съотношение цена/производителност, но въпреки това най-високият сегмент остана "зелена" зона, поне засега. И докато има много слухове за още модели RDNA (Navi), които да заменят Polaris архитектурата (предимно RX580 и 570 картите), оказва се, че ще се появят и модели във високия клас.

Лиза Су, CEO на AMD, беше попитана от колеги по време на финансовия доклад на компанията за второто тримесечие на 2019-а относно високопроизводителни варианти на NAVI 7-нанометровите видеокарти. Тя не предложи конректни детайли, но потвърди, че Radeon RX 5700 серията не е върхът на AMD в графичната производителност.


"Задавате добър въпрос. Бих казала, че те са на път (високопроизводителните Navi модели). Можете да очаквате богато портфолио от модели в 7-нанометровия произвоствен процес, освен продуктите, които сме обявили официално".

Има ли от какво да се притеснява Nvidia и RTX 2080 Super? Предстои да разберем. Super добавката при 2080 не беше толкова "супер", колкото при двата по-ниски модела (2070 Super и 2060 Super), които компанията пусна в отговор на RX 5700 от AMD. Ако погледнем към предишната архитектура на "червения" лагер - GCN, то последните модели имаха до 64 изчислителни единици. Новата RDNA в моделите RX 5700 XT разполага с 40, което дава възможност за скалиране и пускане на по-мощни модели. Ако Navi има потенциал да надмине това GCN ограничение от 64 единици, вероятно AMD ще може да конкурира дори RTX 2080 Ti. Това обаче е все още в зоната на спекулациите.

Шефът на AMD обеща високопроизводителни Navi видеокарти

Разбира се, трябва да погледнем и от другата страна на монетата. Докато RDNA архитектурата направи чудесни неща за графичните карти на AMD (излекува ги от болестите висока температура и лакомия), компанията няма кой знае каква история що се отнася до топ модели видеокарти през последните години. Коментарите на Лиза Су не дават и никаква информация кога можем да очакваме тези най-мощни Navi карти. Предходната генерация високопроизводителни Vega карти закъсня сериозно и не успя да отговори на очакванита (зеленият лагер продължи да държи козовете в най-горния сегмент - 1080 Ti все още държи производителност, а също и цена, ако можете да си я намерите).

След всичко написано обаче, има причини за умерен оптимизъм - AMD набраха доста инерция в последните месеци с Ryzen 3 процесорите и Radeon RX 5700, което може да се окаже и началото на голямата промяна. Връщането на AMD в горния ешелон при видеокартите ще е чудесна новина за обикновения потребител и ще даде на Nvidia малко храна за размисъл (както и основание да свали цените). Като цяло се задават вълнуващи времена за всички хардуерни ентусиасти!
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.