5 причини за ъпгрейд към RTX 20xx серията на Nvidia

Сигурен съм, че за много от вас "причини за ъпгрейд" е ненужно словосъчетание – кой геймър изобщо има нужда от причини? Лично за мен, през дълъг период от живота ми нещата се случваха точно по този начин – ъпгрейд се правеше просто заради самото упражнение и не винаги причините (когато имаше такива) бяха практически обусловени. Въпреки това, след като направихме доста тестове с най-новите и популярни карти днес (за което искам специално да благодаря на приятелите ни от MSI), счетох за нужно да напиша подобен материал – за онези от вас, които все пак са достатъчно разумни и съчетават приятното с практичното.

Защо RTX 20xx?

Това е наистина добър и комплексен въпрос. Изборът ми ще поляризира вече достатъчно противопоставените фенове в лагерите на AMD и Nvidia, но ще се опитам да се обоснова. Това, което прави AMD в последно време е много вълнуващо – особено на процесорния фронт – и не бива да се подценява. Повечето конкуренция води до по-добри оферти за нас – потребителите, както съм казвал неведнъж. От последните тестове, които направихме в редакцията обаче, се оформи един извод, който може да не хареса на почитателите на AMD, поне що се отнася до графичните им решения.

5 причини за ъпгрейд към RTX 20xx серията на Nvidia

Към момента просто няма карта в портфолиото на AMD, която да предложи нещо, което да не е налично при конкуренцията от Nvidia. Обратното обаче не важи – RTX картите имат трасиране на лъчи (което не дочакахме в Navi архитектурата на AMD, макар че се надявахме, а самите карти не са никак лоши). Също така, ако искате да постигнете 4К гейминг с 60 и повече кадъра за секунда, малко или много трябва да разчитате на "зеления" лагер.

Да, Radeon VII по никакъв начин не е слаба карта, но ако погледнете ревюто ни, ще видите, че почти няма заглавие, при което тя да постига над 60 кадъра за секунда при 4К резолюция. Това е територия на Nvidia, поне засега. Ето защо този гайд ще бъде фокусиран върху RTX фамилията, като си запазвам правото, всъщност това ще се случи задължително, да напиша подобен материал, когато се появят ray tracing решенията на AMD (не се съмнявайте, това ще се случи).

1. Върхова производителност във всички сегменти

След пускането на RTX серията Nvidia се постараха да покрият всички възможни сегменти, за да не оставят средния дял (който е и по-апетитен) в ръцете на AMD. Методите, с които това беше постигнато, може би не бяха най-оптималните (кой има нужда от 1650 карти изобщо?), но сякаш постигнаха исканите резултати. Дори въпросните 1650 карти (които не са RTX) покриват сегмент, запазен за AMD – и като производителност и като цена (макар че всеки с разума си би избрал 1660 за тази цел). Друг е въпросът, че специално за ъпгрейд към тези модели няма реални причини, ако притежавате GTX 1060 и нагоре.

5 причини за ъпгрейд към RTX 20xx серията на Nvidia

След пускането на RTX Super версиите обаче, се получи доста добро покритие и възможност за избор в резолюциите от 1080p до 4K. Цените също бяха коригирани до голяма степен, за да могат новите Super карти (а и старите чисти RTX) да се конкурират успешно с AMD. Както вече споменах и в увода, ако пък искате 4К гейминг с 60 и повече кадри за секунда, единствената ви реална опция са картите RTX 2080Ti и RTX 2080 Super (чието ревю очаквайте скоро).

2. Трасиране на лъчи

Преди да ме нахейтите за тази причина високото и място в класацията, ще обясня. Аз бях първият, който призна, че технологията е още зелена, не заслужава допълнителната инвестиция и няма необходимата поддръжка. Всичко това беше вярно преди половин година и Nvidia си получи удара като спад в приходите и продажбите, но сега ситуацията е малко по-различна.

5 причини за ъпгрейд към RTX 20xx серията на Nvidia

Трасирането на лъчи вече се поддържа от повече игри, а много ААА заглавия (включително Cyberpunk 2077, което чакаме с огромно нетърпение) са обявили поддръжка на технологията. Друг фактор, който променя нещата, е пускането на пазара на въпросните Super карти на Nvidia – които доставят практически Ray tracing там, където чистите RTX не можеха (гледам теб RTX 2060!).

Цените също се понижиха и се приближават към адекватното положение – а и в крайна сметка RTX са достатъчно мощни и без трасирането на лъчи да е част от уравнението, но е по-добре да имате нещо, което да не ви трябва в момента, отколкото да ви потрябва, но да липсва, нали?

3. По-добри драйвери (и поддръжка на Freesync)

Всеки, който някога е притежавал AMD (бившите ATI), знае за какво говоря. Софтуерната поддръжка не е силната страна на тази компания и докато нещата се подобриха в последно време, Nvidia все още предлага по-добро и безпроблемно изживяване, когато говорим за нови драйвери (както и по-честото им появяване.

Друг голям плюс е поддръжката (макар и донякъде ограничена) на Freesync технологията на AMD в драйверите на повечето Nvidia карти. На практика компанията призна загубата в състезанието между G-sync (собствената технология на Nvidia за директно управление на кадрите на монитора) и Freesync. Така че, ако сте си купили Freesync монитор (вижте краткият ни гайд за активиране на Freesync с GeForce карта), за да имате плавен гейминг с бившата си (вече) AMD карта, има голяма вероятност да не ви се налага да го сменяте, ако решите да изберете RTX или друга карта от Nvidia.

4. По-ниска консумация, отделяна топлина и шум

Друг факт, с който дори най-запалените фенове на AMD ще се съгласят, е че чиповете на компанията отделят доста голямо количество топлина и това е наследено в различните архитектури през годините (всички помним Athlon, който наричаха котлон и на който готвеха яйца). Компанията взе мерки едва в последното си поколение Ryzen и Navi (RDNA официално) и тези чипове вече не изискват климатик в стаята, образно казано. За съжаление, RX 5000 предлагат само две карти засега, а ако искате да ползвате Vega фамилията или Radeon VII, ще трябва да осигурите на тези карти повече енергия, повече охлаждане и да се примирите с по-голям шум. Това е и причината средно погледната Nvidia все още да води сериозно на този фронт.

5 причини за ъпгрейд към RTX 20xx серията на Nvidia

Карти, които ние тествахме от RTX фамилията, предоставени от партньора MSI (аз съм убеден, че резултатите са кохерентни и с другите марки), се държаха изключително тихо и прилично, дори под голямо натоварване. И докато при охлаждането и шума за това допринася развиваната доста години Torx технология на перките от MSI, консумацията не зависи от партньора и остава сравнително на едно ниво при различните къстъм решения. Което означава, че избирайки Nvidia ще имате по-хладна, по-безшумна карта, която ще изисква по-малко енергия. Това дава много по-голяма гъвкавост, когато трябва да изграждате система – бихте могли да спестите от охлаждане и захранване, за да си вземете по-мощна видеокарта, най-просто казано. А от нея ще има практически смисъл.

5. Други (бизнес) причини

По-конкретните и лесни за разбиране причини се изчерпиха в арсенала ми, затова трябва да прибегна до няколко малко по-мъгляви. Те обаче наистина са важни и могат да обяснят доминацията на Nvidia на GPU сцената през последните години. Първо, компанията е по-фокусирана, разработвайки предимно графични чипове. AMD трябва да разделят ресурсите и фокуса си най-малкото между процесорите и видеокартите, и повярвайте, това води до сериозни разлики – особено в подобен бизнес ориентиран свят.

5 причини за ъпгрейд към RTX 20xx серията на Nvidia

Nvidia, с оглед на горната причина, могат и влагат повече средства в научни разработки в именно това единствено звено, което през последните години им даде съответното предимство (И което на практика доведе до трасиране на лъчи в потребителски карти). Въпросният единичен фокус дава възможност на компанията да предоставя и по-добра софтуерна поддръжка и да управлява бизнес процесите си по-добре (пример е изкарването на пазара на Super версиите на RTX едновременно с RX 5000 серията на AMD).

Вместо заключение

Надявам се този опит за обективна оценка да не ме е направил в очите ви пристрастен към Nvidia. Дълго време ползвах Radeon R9 270X (по неволя) в стария си риг, след което пък имах опит с GeForce GTX 1060 6G, която и до ден днешен е в домашния компютър (от писане на ревюта, не остава много време и енергия за истински гейминг у дома). Наближава обаче време за ъпгрейд и за мен, и с ръка на сърцето, взимайки предвид всички фактори, бих избрал Nvidia за следващата си карта. Аз бих взел RTX 2060 Super, защото мониторът ми е 1080p, а Super ъпгрейда на 2060-та е най-обоснован и получавате най-много за парите си. За вас ситуацията може би е друга. AMD наваксаха много в последната година и с нетърпение чакам следващите карти, които ще пуснат, но дотогава Nvidia остава фаворит.

Очаквайте скоро и по-детайлното ръководство, в което ще ви предложа по-специфични карти за различни сценарии
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.