По-бърз ли е Intel Ice Lake от последното поколение Ryzen?

През последните месеци се изписа много за това как AMD са унищожили Intel със своето трето поколение Ryzen процесори. Както вече писахме в нашия анализ, нещата са малко по-сложни, още повече с предстоящото излизане на Ice Lake - 10-нанометровите процесори на Intel. Те от своя страна пък дадоха старт на нова вълна слухове, този път в обратна посока - че тотално унищожават Ryzen 9 3900X. Както при повечето слухове, тази информация трябва да бъде приемана доста скептично. Защо? Разберете в следващите редове.

Интернет полудя през последните няколко дни, след като се появиха "изтекли" бенчмарк тестове на мобилни Ice Lake Core i7-1065G7 процесори. Според тези тестове мобилните чипове с TDP 15 и 28 вата се представят по-добре от големия 105-ватов десктоп чип Ryzen 9 3900X. Изтеклите резултати са постигнати с латоп HP Spectre x360 13 и качени в онлайн базата на Geekbench. Самият резултат е 5961 точки при еднонишкова производителност и 17 741 когато се ползват всички ядра/нишки.

И въпреки че 4-те ядра не впечатляват с това постижение от 17 000 точки, резултатът от 5691 надминава постижението на Ryzen 9 3900X от 5624. Разбира се, тъй като не разполагаме с Ice Lake, не можем да проверим резултата на мобилните чипове. Това, с което разполагаме, е Ryzen 9 3900X, което означава, че можем да пуснем Geekbench и да видим какви ще са резултатите.


По-бърз ли е Intel Ice Lake от последното поколение Ryzen?

Изтеклите данни са оцветени във виолетово, докато тестовият резултат на Ryzen 9 3900X е в червено.

Както можете да видите и сами, истината е малко по-различна от слуховете, които витаят в интернет. Тестовият Ryzen 9 постигна почти 6000 точки при еднонишков бенчмарк и надали ще бъде детрониран от Ice Lake, поне на този етап. 5GHz-овият Core i9-9900K лесно унищожава всички, което показва, че лидерството при едноядрена производителност все още е в Intel. Не е ясно при какви обстоятелства е постигнат и цитираният по-нисък резултат на Ryzen 9 3900X. При публични Geekbench тестове много неща остават неизвестни - възможно е ядрата да са били настроени на по-ниска честота или да има други променливи, свързани с RAM паметта.

По-бърз ли е Intel Ice Lake от последното поколение Ryzen?

Може би си мислите, че дори по-ниските резултати на тези 15-ватови процесори означават много, сравнени с големия десктоп чип с TDP 105 вата. Това не е съвсем така, защото тези 105 вата са стойност, която се постига при запалването на всички ядра и нишки. При тест на еднонишкова производителност (какъвто е цитиран в противоречивите изтекли бенчове) Ryzen 9 ще разсейва много по-малко топлина - може би не 15 вата, но със сигурност не 105. Това, което искаме да кажем е, че поставянето на мобилен процесор от ново поколение срещу десктоп Ryzen 9 3900X, използвайки "изтекла" информация, не е нещо много надеждно.

10-та генерация Ice Lake със сигурност ще бъдат бързи

Всичко написано по-горе не означава, че следващото поколение Intel процесори няма да бъдат добри. Компанията очаква около 18% скок в ефективността и производителността, в сравнение с генерация 8. Ice Lake също така ще се произвеждат по дългоочаквания 10-нанометров процес и ще бъдат първите с изцяло нова архитектура от Kaby Lake насам. Ще трябва да почакаме обаче до официалната премиера, за да разберем колко точно са бързи тези нови чипове.
още по темата

Манипулира ли Intel тестове, за да покаже превъзходство над AMD?

Компанията използва за свои тестове бенчмарк, за който са налице обвинения, че завишава резултатите на нейни чипове
27.08.2019 / 01:40

Какво представлява концепцията за модулни чипове на Intel

Времето на монолитните процесори отминава, посрещнете "чиплетите"
26.08.2019 / 05:21

Samsung представи процесора Exynos 9825

Това е първият чип за смартфон, създаден с помощта на 7-нанометрова EUV силиконова технология
07.08.2019 / 10:30

Как да се предпазим при теч на финансови и лични данни?

Най-важното в случай на пробив във финансова институция, на която сме клиенти, е своевременната реакция
06.08.2019 / 11:35
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.