Intel Core i9-9900K срещу Ryzen 9 3900X - как да изберем?

За повечето хора триумфалният дебют на Ryzen 3000 процесорите изглеждаше като чиста победа и сваляне на Intel от пиадестала, но истината е малко по-сложна. И докато сме напълно съгласни с огромната стъпка напред, която AMD са направили, още е рано да отписваме Intel от картинката - особено когато включим и по-специфичните нужди, които могат да имат потребителите.

Което ни води и до тази статия, която цели да помогне на вас - потребителите, да се ориентирате в малко по-сложната процесорна сцена, в зависимост от конкретните ви нужди.

При нужда от многозадачност - Ryzen 3000

Този съвет надали е шокиращ за повечето от вас, които са запознати със силните и слабите страни на AMD процесорите през годините и предишните поколение Ryzen. AMD всъщност популяризира многоядрените процесори и ги предложи на обикновения потребител. През годините компанията не спря да сваля цените за ядро/нишка и за да ви дадем идея какво е отношението с Intel, ето едно сравнение. 10-ядреният Core i7-6950X струваше 1723 долара през 2016-а година, което е 86 долара на нишка. Днес 12-ядрен Ryzen 9 3900X ще ви излезе 21 долара за нишка.

Intel Core i9-9900K срещу Ryzen 9 3900X - как да изберем?

Повечето ядра принципно означават повече производителност, но това много зависи от начина, по който използвате тези ядра (или не ги използвате). Днес създатели на 3D съдържание могат да се възползват в най-голма степен от повечето ядра/нишки, заедно с хората, които се занимават с видео обработка и кодиране. Има и по-специфични научни сфери, които могат да използват повече нишки за сложни модели и математически изчисления, но хората, които се занимават с подобни неща са твърде малко. Във всички гореописани случаи Ryzen 9 е безапелационният победител в двубоя с Intel.

Едноядрена производителност - Intel все още не отстъпва

Можете да си купите Threadripper 2 и да се хвалите пред приятелите си как разполагате с 64 ядра, но система с 4-ядрен Intel процесор да се представи по-добре в някои отношения. Жестоката истина е, че по-голямата част от съвременните и най-разпространени приложения (и игри) използват само едно ядро. Дори програми, които бихте мислили, че ще са по-зависими от броя ядра, всъщност не са. Adobe Photoshop например в повечето случаи не използва повече от 1-2 ядра за най-често използваните задачи - филтри и ефекти.

Когато извадим броя ядра от уравнението, остава онзи показател, който беше много популярен преди известно време - тактовата честота и ефективността. Последното всъщност показва колко ефективно чипът използва всеки такт. И за съжаление на много AMD фенове, Intel все още е на чело в тези показатели, макар и с много, много малка преднина, в сравнение със ситуацията преди само половин година например.

Intel Core i9-9900K срещу Ryzen 9 3900X - как да изберем?

Когато ползваме Cinebench R20, за да измерим производителността от 1 до 24 нишки на Core i9-9900K и Ryzen 9 3900Х, можете лесно да видите процентно разликата между двата чипа. Подобни сравнения са правени и преди - обикновено Intel процесорите са по-добри под товар, който изисква по-малко нишки, докато Ryzen печелят при многозадачните натоварвания. Можем обаче да видим, че предимството на Intel се е свило до 4-7%, имайки предвид, че 9900K има 400MHz по-висока тактова честота.

Гейминг с Ryzen 9 или Core i9 - какви са критериите за избор?

Когато говорим за гейминг с подобни високопроизводителни процесори, нещата обикновено стават още по-сложни, защото процесорът не е основната част от уравнението. Други, често по-важни неща, са видеокартата, резолюцията, при която играете и честотата на опресняване. В този ред на мисли обаче, можем с ръка на сърцето да кажем, че и двата процесора, които разглеждаме днес, са чудесни за гейминг. Няма да сбъркате, който и да изберете. Всъщност, ако игрите са единствената цел на заниманието, има дори по-добри алтернативи в лицето на Core i7-9700K или Ryzen 7 3700X и още надолу. Те ще свършат също толкова добра работа за много по-малко средства.

Intel Core i9-9900K срещу Ryzen 9 3900X - как да изберем?

Core i9 по принцип побеждава Ryzen 9, но говорим за кадри за секунда от едноцифрен порядък, което за повечето геймъри няма особено значение. Нещата обаче варират при различни сценарии. Когато видеокартата не е ограничаващ фактор - Intel води. Например при гейминг с GeForce RTX 2080 при 1080р. Ако обаче ползваме GTX 1080, нещата се изравняват между двата процесора. Това става и при 4К резолюция. Ако погледнете визуализацията, излиза че Intel Core i9 ви трябва в случаите, когато и последният кадър за секунда ви е наобходим и той може да дойде от процесора. Някои биха казали - електронни спортове - и ще са напълно прави - в тази сфера кадрите за секунда са приоритет спрямо всичко останало.

Ако използвате приложения, които работят добре с Intel, купете си Intel

Този съвет изглежда очевиден на пръв поглед, но не бързайте да го пренебрегвате. Когато потребителите си избират компонент, обикновено правят доста проучване, четат форуми и гледат видеа. Това, което не трябва да забравяте, е че машините, на които са правени всички тези тестове са различни от ВАШАТА, както и приложенията, които ще пускате. Не забравяйте да погледнете и от тази страна - какви точно приложения ще ползвате и кои процесор предпочитат те, образно казано.

Заключение?

От всичко, написано по-горе, можем да извадим няколко заключения. При създаване на съдържание и обработка на видео, Ryzen 9 е очевидния избор - не само заради по-добрата производителност при многонишкови задачи, но и заради по-ниската цена.

Когато става дума за приложения, работещи предимно с едно-две ядра, Intel все още има предимство, главно заради по-високата тактова честота. Ако факторът цена не е от значение, изберете Core i9.

Когато става въпрос за гейминг, и двата процесора се справят еднакво добре, освен в екстремните случаи, в които и последният кадър за секунда има значение (електронни спортове, професионален гейминг). В този случай Core i9 е също по-доброто решение.

За по-непретенциозните потребители, които правят по малко от всичко - новите предложения от AMD си заслужават главно заради цената и гъвкавостта - те предлагат добра производителност в целия спектър, а като вкючим и поддръжката на PCIe 4.0, изборът е още по-лесен.
още по темата

Изтекоха резултати от тестове на необявен 32-ядрен AMD Threadripper

Официално компанията все още не е обявила такива процесори, базирани на архитектурата Zen 2
03.09.2019 / 08:34

Манипулира ли Intel тестове, за да покаже превъзходство над AMD?

Компанията използва за свои тестове бенчмарк, за който са налице обвинения, че завишава резултатите на нейни чипове
27.08.2019 / 01:40

Какво представлява концепцията за модулни чипове на Intel

Времето на монолитните процесори отминава, посрещнете "чиплетите"
26.08.2019 / 05:21

Samsung представи процесора Exynos 9825

Това е първият чип за смартфон, създаден с помощта на 7-нанометрова EUV силиконова технология
07.08.2019 / 10:30

Amazon ще предлага моден асистент

Personal Shopper дава достъп до стилист, който избира дрехи според вашите вкусове
01.08.2019 / 11:36
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.