Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 2)

В първата част на ултимативният ни гид към звука и слушалите основно обърнахме внимание на различните типове слушалки. Слушалките са интегрална част от ежедневието на мнозина, дотолкова, че никога не пропускаме да забележим когато някой ги носи. Но замисляли сте се как са направени и от какво се състоят? Това ще е темата ни в следващите редове.

Всички слушалкинезависимо от това какъв тип са – имат еднакъв основен механизъм, макар да притежават по нещо уникално и специфично за всеки модел или бранд. Независимо дали вече имате чифт слушалки или сте някой, който планира да си закупи, ще ви помогнем да разберете различните части на този тип техника. Колкото повече знаете за слушалките, толкова по-добре ще се наслаждавате на времето си прекарано с тях.

Корпус
Това е частта, в която се намират драйверите на слушалките. Съставени от различни видове материали, през различните форми и шантав дизайн, по всичко личи, че няма дефинитивна граница за разнообразието от налични слушалки. Конструирането, материалът и дизайнът на корпуса, също играят огромна роля по отношение качеството на звука и дори на цената на слушалките. От дървените корпуси на Meze 99 Classics до металните гърбове на корпусите на V-MODA има особена привлекателност към слушалките правени с нюх към естетиката и дизайна. Корпусите също така, оказват пряко влияние върху звука, тъй като различните материали и форми отразяват аудиото по различен начин сред слушалките. Нека погледнем какво се намира вътре в корпуса...

Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 2)


Драйвери
Драйверите са отговорни за възпроизвеждането на звука, т.е. това са говорителите. Фиксирани са вътре в корпуса. На пазара са налични различни технологии за драйверите, също както има и огромно разнообразие от размери; размерът до голяма степен определя качеството на възпроизвеждания звук. Най-често използваните драйвери са динамичните драйвери.

На практика, драйверите са миниатюризирани говорители. Ако някога сте виждали разглобени колонки – те се състоят от магнит, диафрагмен конус и вътрешна спирала. Същото е и с драйвера за слушалки, само че в много по-малки размери.

Тъй като електрическият сигнал преминава през магнита и намотката на водача, той прави вибрирането на диафрагмата и така генерира звук. Като цяло, колкото по-мощен е магнита, толкова по-добро е аудиото. Този звук се усилва или повлиява от структурата на корпуса по определен и предварително планиран начин за достигане до ушите ви и постигане на приятна сила/качество на звука.


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 2)

С напредването на технологиите, искате слушалките ви да се подобряват, нали? Това обикновено е свързано с усъвършенстването на драйверните технологии и общото подобряване на аудиото. В момента най-съвременните технологии, които можете да срещнете по спецификациите на различните модели са "множество динамични драйвери" (Multiple dynamic drivers), "електростатична технология" (Electrostatic technology) и "равнинни магнитни драйвери" (Planar magnetic drivers).

Кабели и конектори
Кабелът има само едно предназначение – да пренесе аудио сигнала от източника към слушалките. Медните кабели с пластмасова облицовка обикновено са обичайният избор, който се намира в повечето кабели за слушалки. Премиум марките използват кабели от кевлар, които се състоят от твърди тъкани, предотвратяващи скъсването и увреждането на кабела (това е същият материал, който се използва за направата на бронежилетки). Някои слушалки имат плоски кабели, които ги правят безпроблемни що се отнася до усуквания. Други кабели разполагат с вграден микрофон и бутон за приемане на повиквания, както и редица други функции и глезотии.


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 2)

При слушалките, 3.5-милиметровия конектор се е преврърнал в стандарт през последното десетилетие. 3.5-милиметровия щифт понякога е покрит със злато или сребро за по-добра свързаност и дълготрайност. Професионалните слушалки и слушалките предназначени за аудиофили имат 6.3-милиметров TRS конектор, който най-често се използва при студийни записи и сесии на живо. За пример, можем да вземем Audeze LCD-3 и Beyerdynamic DT 1990, които имат 6.3-милиметрови щифтове. Различни слушалки и усилватели от по-висок клас също използват 4-пинов XLR конектор.

Тези конектори се използват за професионални цели за пренасяне на балансирани аудио сигнали. Друг балансиран щифт е 2.5-милиметровия мини конектор, който се вижда на цифровите аудио плейъри и в редки случаи, на някои слушалки. Отнасяйте се внимателно към кабелите, не ги усуквайте и прегъвайте и се уверете, че ги почиствате качествено, ако са мръсни – следвайки тези кратки и на пръв поглед незначителни указания, можете значително да подобрите живота на слушалките си.

Разбира се, винаги има възможност и за безжична връзка. Но докато безжичната връзка ни дава свободата от кабелите, повечето аудиофили не биха предпочели такава, тъй като безжичната технология все още не е достигнала до аудио качеството на жичните слушалки.

Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 2)


Лентата
Е, трябва да има нещо, върху което да лежат слушалките. Главата е най-доброто в случая. Не и когато става въпрос за слушалки тип тапички, разбира се. Хедсетите имат ленти, които поддържат корпуса на слушалките, за да лежат на ушите. Като материали за изработката им, масово се използва пластмаса, но и метал, и кожа, както и много висококачествени материали специално предназначени за тази част. Причината е, че различните материали предлагат различни видове приспособяване към главата и степени на комфорт. Важно е лентата да е лека и да не създава проблеми. Някои ленти са сгъваеми, за да покриват различните размери на главите на слушателите. Слушалките тип тапички, които се използват активно за спорт и тренировки, имат специални кукички за уши или ленти за врата, които спомагат за комфорта и предоставят възможност за свободно движение.

Друга част от лентите са удължителите. Те помагат за регулиране на размера на лентата за по-добро прилягане към главата. Някои слушалки имат въртящ се механизъм за ушите за по-добър ъгъл на захващане. А има и ленти, които са сгъваеми, за по-добра преносимост като тези на Audio-Technica ATH-M50x.

Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 2)


Наушниците
Можете да ги наричате освен "наушници", също и "възглавнички" или "тапи". Основната им цел е да се уверят, че драйверът седи на определено разстояние и ъгъл от ушите ви. Направени са така, че да улеснят това и удобно да прилягат към ушите по време на употреба. По-скъпите слушалки имат меки кожени подложки за дълги сесии на използване. За изработката на наушниците най-често се използват текстилни материали и кожа, превръщайки носенето на слушалките през целия ден в нещо комфортно и нормално. Повечето производители са се погрижили и за резервни тампони при износване на оригиналните такива. On-Ears слушалките са с по-малки наушници предназначени да седят в ушния канал. Изработени са от меки, гъвкави материали като силикон, мемори пяна и други; обикновено са много добри в изолирането на шума.


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 2)


Можете да подобрите слушалките си, като изпробвате множеството варианти на тапички на Comply – марка предлагаща страшно много опции, които ще ви помогнат да придобиете идеалното прилепване и усещане. Използвайки топлината на тялото, тапичките на Comply се разширяват и прилепват към ухото наистина плътно.


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 2)


Следва продължение...
още по темата

Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 5)

Този път темата е технологията за приглушаване на шума, за някои по позната като "Noise Cancellation".
30.11.2019 / 08:50

Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 4)

Ще обърнем внимание на нещо, което често се подценява и рядко се дискутира – ролята на микрофоните при слушалките
26.10.2019 / 07:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.