MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0

Жирона, Испания

Новините около AMD валят през последните месеци и има добра причина за това - обявяването на третото поколение Ryzen процесори на новия чипсет X570, заедно с Navi видеокартите и по-специално Radeon RX 5000 сериите, направи технологичната действителност доста по-интересна и накара висшите мениджъри в Intel да зачестят посещенията в аптеката за успокоителни.

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0

На специално събитие в Жирона партньорите от MSI събраха медиите, за да покажат техните решения за дъна на базата на новия чипсет X570. Както се очакваше, има решения в почти всички сегменти, а компанията се е заела и с други интересни дейности, но тях ще представим в напълно отделен материал (очаквайте нови работни станции за създатели на съдържание, готови геймърски десктоп решения, както и първия геймърски стол от MSI).

X570

Има няколко ключови момента около новия чипсет на AMD, както и решенията от партньора MSI, върху които ще се спрем накратко в този материал. Ще се опитаме да не изпадаме в технически детайли, макар презентациите на нашите приятели в Жирона да бяха изключително детайлни и изискващи поне две висши инженерни образования. Има обаче изводи и практически ползи за потребителите, които много лесно могат да бъдат изведени, дори без да сте завършили електротехника в Техническия.


PCI-Express 4.0

Безспорно една от най-важните характеристики на новите дъна, които MSI показаха, е поддръжката на новия стандарт PCI-e 4.0. На практика този интерфейс удвоява скоростите и честотната лента на предходната версия 3.0, което дава няколко директни ползи и още няколко потенциални. Най-често PCI-e слотовете се използват за графични ускорители - видеокарти, както и устройства за съхранение - SSD. PCI-e 4.0 осигурява теоретичен максимум на пропускливост при използване на 16 магистрали от 64 GB/s. И докато настоящите видеокарти не могат да оползотворят подобни честотни ленти (дори най-бързите и мощни графични ускорители се задоволяват напълно с PCI-e 3.0), удвоената пропускливост прави чудеса, когато става дума за SSD.

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0

Поставянето на NVMe SSD в PCI-e 4.0 води до скорости на четене запис от над 5000/4400 MB/s. Ако конфигурирате два подобни диска в RAID (MSI имат дори включен екстендър към най-високия си клас дъно за тази цел), скоростите могат да скочат до над 9000/8000 MB/s. Няма нужда да казваме какво означава това за практическата производителност на съвременните компютри, в които твърдите дискове са последният компонент, който ограничава скоростта. По-важното е, че всичко това не е чисто теоретично - много партньори вече имат на пазара PCI-e 4.0 твърдотелни дискове, които можете да си купите и да постигнете скоростите от слайда на презентацията - още днес.

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0


Охлаждане

Разбира се, новият чипсет X570 има определени особености и всички гореописани благинки идват на определена цена (както и буквално, но за това - по-късно). Управлението на PCI-e 4.0 слотовете, VRM и подаването на захранване към новите процесори и памет, изискват доста мощност от самия чипсет и генерират доста топлина - до 11 вата TDP. Това е два пъти повече от X470 и за пръв път от известно време насам върху дъното се появява активно охлаждане на чипсета.

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0

Това не е нещо напълно ново - преди години имаше дъна с подобни решения, но в този случай MSI са решили да се застраховат и да поставят върху всички предложения от X570 каталога си активно охлаждане на чипсета. Разбира се, компанията е използвала опита си в охлаждането на видеокарти, за да избере най-удачното решение като диаметър и форма на перката, както и умни режими на работа - за да бъде постигнат разумен компромис между охлаждане, шум и производителност.

Управление на паметта

Що се отнася до паметта, AMD и партньорите им са се постарали да оптимизират допълнително управлението - първите итерации на Ryzen бяха изключително чувствителни към DDR паметите, честотите им и дори производителя. Към този момент има над 1200 сертифицирани модули памет, които работят с новия X570 чипсет и тази бройка продължава да расте (при X470 тази цифра беше 842). Други характерни за MSI особености - като топология Daisy Chain, която позволява по-чист сигнал при конфигурация от два DIMM модула, допълнително подобряват производителността (според MSI повечето геймъри предпочитат подобна схема от 2х модула).

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0

Самите пътечки до слотовете са оптимизирани за ниски нива на шум и по-чист сигнал, което се изразява в доста високи честоти на паметта - 4600+ MHz и огромен потенциал за овърклок (над 5800 MHz беше рекордът, показан от MSI като доказателство).

Още благинки в новите дъна

Освен гореописаните основни предимства и характерни особености в дъната с X570 чипсет, има и още бонуси, които потребителите ще получат. Всички дъна от геймърските сегменти (за новото разделение малко по-късно) имат WiFi6 поддръжка, както и 10Gb LAN. WiFi6 не само осигурява скорости до 2,4GBps, но по-важното за геймърите - има със 75% по-ниски нива на латенция, в сравнение с предходната генерация.

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0

RGB осветлението на MSI - Mystic Light, също присъства във всички предложения на компанията, а в геймърските дъна са добавени JRAINBOW хедъри за RGB периферия, които позовляват плавно преминаване между различни цветове (на практика позволяват диодите да показват различни цветове едновременно). MSI са добавили и поддръжка на CORSAIR хедъри за RGB периферия, което е добра новина за феновете на марката. Допълнително има подобрени компоненти в аудио частта, които би трябвало да осигурят по-добро качество на звука в новите дъна.

Моделите

MSI са разделили моделите си в нови сегменти, като са създали две нови линии не само за дъната си, но и за останалите продукти - Pro и Prestige. От спретнатата пирамидка на следващия слайд можете да видите как точно се припокриват отделните звена и ако нещата ви изглеждат доста объркани, можете тотално да забравите за Prestige и Pro сериите и да се концентрирате върху най-горните два геймърски сегмента, в които ще присъстват X570 модели към този момент.

MPG - Performance Gaming

В тази категория има три предложения - MSI MPG X570 Gaming Plus, MSI MPG X570 Gaming Edge WiFi и MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon WiFi. Разликите между трите дъна не са огромни като производителност - първият модел е най-бюджетен и не предлага Mystic Light и WiFi, вторият модел добавя една RGB зона и WiFi, а третият има две RGB зони.

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0


MEG - Enthusiast Gaming

В този сегмент са най-високите предложения за гейминг - както MSI се изразиха - "всичко е налично" в тези дъна. Всички PCI-e слотове в тези дъна са 4.0 генерация, позициите за M.2 носители са с допълнително охлаждане, а моделът Godlike има включени две PCI-e разширителни карти - едната за RAID конфигурация на М.2 дискове, другата 10G Super LAN. Ace дъното се лишава от тези допълнителни карти и има като цяло малко по-изчистен вид със златисти елементи, но запазва всички характеристики на Godlike на малко по приемлива цена. И като споменахме цена...

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0


Цените

MSI се постараха да обяснят какви точно технологии е било необходимо да използват, за да решат предизвикателствата, наложени от X570 и PCI-e 4.0. На първо място в тези дъна печатните платки и пътечките са от сървърно ниво. Това значи повече и по-качествен материал и по-различен процес на изработка. Това е и една от причините за оскъпяването на дъната. Активното охлаждане е друг компонент, който добавя към стойността, както и VRM компонентите, охлаждането на M.2 слотовете и други компоненти по дъното.

Точните цени на дъната все са малко плаващи и зависят от вендорите по различни държави, но имаме приблизителна идея за цените. Най-евтиното дъно - Gaming Plus, би трябвало да струва около 200 евро, докато най-скъпото - Godlike, невероятните 780 евро! Очаквайте скоро и ревю на някое от тези дъна (до което можем да се доберем, защото наличностите към момента са силно ограничени).
още по темата

Xiaomi подготвя извит геймърски монитор с формат 21:9

В началото на август компанията представи свое второ поколение лаптопи за геймъри
08.08.2019 / 08:28

PCI Express 6.0 идва през 2021 г., осигурява скорост до 256 ГБ/сек

В PCI SIG се придържат към собствен аналог на Закона на Мур, утроявайки пропусквателната способност на всеки три години
07.08.2019 / 12:43
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.