MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0

Жирона, Испания

Новините около AMD валят през последните месеци и има добра причина за това - обявяването на третото поколение Ryzen процесори на новия чипсет X570, заедно с Navi видеокартите и по-специално Radeon RX 5000 сериите, направи технологичната действителност доста по-интересна и накара висшите мениджъри в Intel да зачестят посещенията в аптеката за успокоителни.

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0

На специално събитие в Жирона партньорите от MSI събраха медиите, за да покажат техните решения за дъна на базата на новия чипсет X570. Както се очакваше, има решения в почти всички сегменти, а компанията се е заела и с други интересни дейности, но тях ще представим в напълно отделен материал (очаквайте нови работни станции за създатели на съдържание, готови геймърски десктоп решения, както и първия геймърски стол от MSI).

X570

Има няколко ключови момента около новия чипсет на AMD, както и решенията от партньора MSI, върху които ще се спрем накратко в този материал. Ще се опитаме да не изпадаме в технически детайли, макар презентациите на нашите приятели в Жирона да бяха изключително детайлни и изискващи поне две висши инженерни образования. Има обаче изводи и практически ползи за потребителите, които много лесно могат да бъдат изведени, дори без да сте завършили електротехника в Техническия.


PCI-Express 4.0

Безспорно една от най-важните характеристики на новите дъна, които MSI показаха, е поддръжката на новия стандарт PCI-e 4.0. На практика този интерфейс удвоява скоростите и честотната лента на предходната версия 3.0, което дава няколко директни ползи и още няколко потенциални. Най-често PCI-e слотовете се използват за графични ускорители - видеокарти, както и устройства за съхранение - SSD. PCI-e 4.0 осигурява теоретичен максимум на пропускливост при използване на 16 магистрали от 64 GB/s. И докато настоящите видеокарти не могат да оползотворят подобни честотни ленти (дори най-бързите и мощни графични ускорители се задоволяват напълно с PCI-e 3.0), удвоената пропускливост прави чудеса, когато става дума за SSD.

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0

Поставянето на NVMe SSD в PCI-e 4.0 води до скорости на четене запис от над 5000/4400 MB/s. Ако конфигурирате два подобни диска в RAID (MSI имат дори включен екстендър към най-високия си клас дъно за тази цел), скоростите могат да скочат до над 9000/8000 MB/s. Няма нужда да казваме какво означава това за практическата производителност на съвременните компютри, в които твърдите дискове са последният компонент, който ограничава скоростта. По-важното е, че всичко това не е чисто теоретично - много партньори вече имат на пазара PCI-e 4.0 твърдотелни дискове, които можете да си купите и да постигнете скоростите от слайда на презентацията - още днес.

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0


Охлаждане

Разбира се, новият чипсет X570 има определени особености и всички гореописани благинки идват на определена цена (както и буквално, но за това - по-късно). Управлението на PCI-e 4.0 слотовете, VRM и подаването на захранване към новите процесори и памет, изискват доста мощност от самия чипсет и генерират доста топлина - до 11 вата TDP. Това е два пъти повече от X470 и за пръв път от известно време насам върху дъното се появява активно охлаждане на чипсета.

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0

Това не е нещо напълно ново - преди години имаше дъна с подобни решения, но в този случай MSI са решили да се застраховат и да поставят върху всички предложения от X570 каталога си активно охлаждане на чипсета. Разбира се, компанията е използвала опита си в охлаждането на видеокарти, за да избере най-удачното решение като диаметър и форма на перката, както и умни режими на работа - за да бъде постигнат разумен компромис между охлаждане, шум и производителност.

Управление на паметта

Що се отнася до паметта, AMD и партньорите им са се постарали да оптимизират допълнително управлението - първите итерации на Ryzen бяха изключително чувствителни към DDR паметите, честотите им и дори производителя. Към този момент има над 1200 сертифицирани модули памет, които работят с новия X570 чипсет и тази бройка продължава да расте (при X470 тази цифра беше 842). Други характерни за MSI особености - като топология Daisy Chain, която позволява по-чист сигнал при конфигурация от два DIMM модула, допълнително подобряват производителността (според MSI повечето геймъри предпочитат подобна схема от 2х модула).

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0

Самите пътечки до слотовете са оптимизирани за ниски нива на шум и по-чист сигнал, което се изразява в доста високи честоти на паметта - 4600+ MHz и огромен потенциал за овърклок (над 5800 MHz беше рекордът, показан от MSI като доказателство).

Още благинки в новите дъна

Освен гореописаните основни предимства и характерни особености в дъната с X570 чипсет, има и още бонуси, които потребителите ще получат. Всички дъна от геймърските сегменти (за новото разделение малко по-късно) имат WiFi6 поддръжка, както и 10Gb LAN. WiFi6 не само осигурява скорости до 2,4GBps, но по-важното за геймърите - има със 75% по-ниски нива на латенция, в сравнение с предходната генерация.

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0

RGB осветлението на MSI - Mystic Light, също присъства във всички предложения на компанията, а в геймърските дъна са добавени JRAINBOW хедъри за RGB периферия, които позовляват плавно преминаване между различни цветове (на практика позволяват диодите да показват различни цветове едновременно). MSI са добавили и поддръжка на CORSAIR хедъри за RGB периферия, което е добра новина за феновете на марката. Допълнително има подобрени компоненти в аудио частта, които би трябвало да осигурят по-добро качество на звука в новите дъна.

Моделите

MSI са разделили моделите си в нови сегменти, като са създали две нови линии не само за дъната си, но и за останалите продукти - Pro и Prestige. От спретнатата пирамидка на следващия слайд можете да видите как точно се припокриват отделните звена и ако нещата ви изглеждат доста объркани, можете тотално да забравите за Prestige и Pro сериите и да се концентрирате върху най-горните два геймърски сегмента, в които ще присъстват X570 модели към този момент.

MPG - Performance Gaming

В тази категория има три предложения - MSI MPG X570 Gaming Plus, MSI MPG X570 Gaming Edge WiFi и MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon WiFi. Разликите между трите дъна не са огромни като производителност - първият модел е най-бюджетен и не предлага Mystic Light и WiFi, вторият модел добавя една RGB зона и WiFi, а третият има две RGB зони.

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0


MEG - Enthusiast Gaming

В този сегмент са най-високите предложения за гейминг - както MSI се изразиха - "всичко е налично" в тези дъна. Всички PCI-e слотове в тези дъна са 4.0 генерация, позициите за M.2 носители са с допълнително охлаждане, а моделът Godlike има включени две PCI-e разширителни карти - едната за RAID конфигурация на М.2 дискове, другата 10G Super LAN. Ace дъното се лишава от тези допълнителни карти и има като цяло малко по-изчистен вид със златисти елементи, но запазва всички характеристики на Godlike на малко по приемлива цена. И като споменахме цена...

MSI показа новите си дънни платки с чипсет X570 и PCIe 4.0


Цените

MSI се постараха да обяснят какви точно технологии е било необходимо да използват, за да решат предизвикателствата, наложени от X570 и PCI-e 4.0. На първо място в тези дъна печатните платки и пътечките са от сървърно ниво. Това значи повече и по-качествен материал и по-различен процес на изработка. Това е и една от причините за оскъпяването на дъната. Активното охлаждане е друг компонент, който добавя към стойността, както и VRM компонентите, охлаждането на M.2 слотовете и други компоненти по дъното.

Точните цени на дъната все са малко плаващи и зависят от вендорите по различни държави, но имаме приблизителна идея за цените. Най-евтиното дъно - Gaming Plus, би трябвало да струва около 200 евро, докато най-скъпото - Godlike, невероятните 780 евро! Очаквайте скоро и ревю на някое от тези дъна (до което можем да се доберем, защото наличностите към момента са силно ограничени).
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.