Бивш кадър на AMD обещава да изправи на крака Intel за пет години

Intel възнамерява да усвои редица технологии, за да извърши пробив в производството на процесори
Intel може да увеличи ръста на производителността на своите процесори след не по-малко от пет години. Такава прогноза направи бившият архитект на Zen чиповете на AMD Джим Келър, който от пролетта на 2018 г. заема поста на старши вицепрезидент на Intel.

Той допълва, че компанията не трябва да търси завръщане към т.нар. "Закон на Мур", който през последните години престана на действа. Вместо това Intel трябва да усвои нови технологии, на базата на които да направи следващия пробив.

Въпросният "закон" е наблюдение на един от основателите на Intel, Гордън Мур. През 1968 г. той формулира емпирично правило, според което количеството на транзисторите, разполагащи се на единица площ се удвоява на всеки 1,5-2 години.

От 2020 г. компанията ще отдели значително внимание на технологията за производство на кристали EUV (Extreme Ultraviolet Lithography – фотолитография в дълбокия ултравиолетов спектър). Освен това, по думите на Келър, Intel ще започне да използва транзистори с особени нанопроводници, формиращи затворени от всички страни канали. Очаква се тези да ва подхода по позволяват 50-кратно увеличаване плътността на транзисторите спрямо настоящия 10-нанометров процес. Освен това се предвижда използване и на многоетажна структура на кристалите, благодарение на което ще бъде намалена дължината на проводниците и ще бъде намалено общото потребление не енергия.

Разбира се, конкурентите на Intel също не мислят да стоят на място. Samsung не възнамерява дълго да се задържи на 5 нм процес. От там вече обявиха, че планират преход на 4, а после и на 3 нм. TSMS пък обяви разработката на 2-нанометрова технология.
още по темата

Какво представлява концепцията за модулни чипове на Intel

Времето на монолитните процесори отминава, посрещнете "чиплетите"
26.08.2019 / 05:21

Apple възнамерява да купи част от бизнеса на Intel за милиард долара

Чрез тази стъпка Apple ще може да спестява при внедряването на 5G технологии в своите продукти
23.07.2019 / 02:50

Мистериозен чип на AMD е по-производителен от 18-ядрения флагман на Intel

Неанонсиран процесор на AMD с кодово име MS-7C34 изпреварва Intel Core i9 9980XE
27.06.2019 / 02:06

Intel представи мобилните си Core чипове от девето поколение

Най-бързият от тях е Core i9-9980HK, той има 8 ядра, 16 нишки и постига впечатляващата скорост от 5GHz с турбо
24.04.2019 / 12:17
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.