Хардуерни войни: Intel Core срещу AMD Ryzen - кой е победител?

Ако колебанията ви между AMD Ryzen и Intel Core са се задълбочили напоследък, напълно ви разбираме. След като AMD представиха 16-ядрения си Ryzen 9 3950X и дружината нърдове започна да аплодира на крака завръщането на компанията в сериозната битка, нещата вече не изглеждаха толкова прости като преди няколко години - ако искаш най-висока производителност - кихаш всичките си пари за Intel и я имаш.

За съжаление, все още нямаме реални тестови резултати от новото поколение на AMD и всичко, което можем да направим е да се позовем на спецификациите, както и на отношенията между по-старите поколения на двете компании, за да получим някаква обективна картина.


Хардуерни войни: Intel Core срещу AMD Ryzen - кой е победител?


Ще се спрем върху три основни показателя, които са в основата на производителността на всеки процесор - ядра, нишки и добрите стари мегахерци. Може би преди години са ви казали, че тактовата честота вече няма значение, но това си е откровена лъжа, защото мегахерците имат значение и то голямо. Разбира се, не на последно място идва и цената, съобразена с въпросната производителност.

AMD или Intel - най-добра цена/производителност при многозадачност

За да оценим стойността на процесорите при многозадачни приложения, взехме наличната линия Ryzen процесори на AMD, заедно с няколко Threadripper-а, и ги сравнихме със спецификациите на новите Ryzen 3000. Вкарахме и всички Intel релевантни предложения в уравнението.

Хардуерни войни: Intel Core срещу AMD Ryzen - кой е победител?

Тук изненади няма - от години насам AMD са известни с добрата си стойност що се отнася до многозадачна производителност. С новото поколение картинката става още по-добра за AMD - Ryzen 3000 предоставят страхотно отношение цена/производителност, особено спрямо преките конкуренти от Intel.

Най-добрите сделки обаче идват от Ryzen 2000 серията, като 6-ядрения Ryzen 5 2600, който печели борбата в категорията цена за нишка. Съветваме ви да не пропускате и доста добрия Ryzen 7 2700, който предлага 8 ядра/16 нишки за съвсем малко пари за нишка отгоре.

На трето място се намества новото поколение, което със сигурност ще започне да се представя още по-добре, след като дебютните цени се успокоят и пазара се понасити.

За разлика от AMD, Intel сякаш не обръщат внимание на цената за нишка и поне засега не си правят труда да я занижават. Най-близкият конкурент в тази категория е 8-ядреникът Core i9-9900, който струва 27 долара за нишка. Големият проблем за Intel e, че компанията не предлага Hyper-Threading при процесорите си от среден клас - което води до цени от 51 долара за нишка при CPU като Core i7-9700K.

Разбира се, възниква и въпросът - нужни ли са ви толкова много ядра? Ако се занимавате с обработка на видео, създаване на 3D модели и други интензивни за процесора задачи, със сигурност повечето ядра ще ви спестят много време и усилия, а знаем, че времето е пари - особено когато говорим за професионални приложения. Ако обаче компютърът ви се занимава с по-конвенционални задачки и игри, тази "добавена стойност" при многозадачността няма да има никакво значение за вас и няма нужда да хвърляте излишни пари за повече ядра и нишки.

Въпреки това, трябва да излъчим победител в тази категория и той е напълно ясен: AMD Ryzen.

AMD срещу Intel - цена за мегахерц

Както обяснихме в по-горния сегмент, хвърлянето на пари за 16-ядрен процесор не е оправдано, ако всичко, което ще правите с него, е да играете новия Doom Eternal. За повечето хора, които цъкат игри, браузват нета и консумират филми и музика, тактовата честота на процесора има много по-голямо значение и стойност. Тук има малко несигурни фактори, защото тактовата честота на съвременните процесори варира доста, в зависимост от натоварването, охлаждането и други подобни фактори. И докато при оценката на многонишковата производителност бяхме доста сигурни в таблицата си, настоящото сравнение е доста по-общо.

Хардуерни войни: Intel Core срещу AMD Ryzen - кой е победител?

Въпреки това, интересно е да видим в таблицата кой процесор предлага най-добра цена за мегахерц. Използвахме посочените от производителя Boost или Turbo честоти на всеки модел като абсолютен максимум (без да се занимаваме с овърклок, защото нещата щяха да станат твърде сложни).

Ако погледнете по-отблизо цените за мегахерц, ще видите, че Intel чиповете поне могат да предложат конкуренция на AMD в този сегмент. Победителите обаче отново са от лагера на AMD и това са по-старите поколения Ryzen 6 2600 и 2600X. Когато включим новото поколение Ryzen, борбата е доста по-близка и Intel не са тотално загубени. Отчитайки, че повечето компютри се ползват основно в еднозадачен режим и рядко могат да оползотворят повече от 2 ядра 4 нишки, производителността за цент на Intel не е толкова лоша. AMD все пак печелят и тази категория, ако отчитаме единствено чистата цена на мегахерц. При последните поколения от двата производителя имаме нещо като равенство.

Скритите променливи

Цялото това упражнение по статистика и редене на таблични данни е забавно и донякъде полезно, но идва с доста скрити неизвестни. Когато смятате най-добра сделка при сглобяването на цяла машина, трябва да бъдат отчетени всички компоненти. Intel процесорите например идват с доста базови охладители, докато AMD предлага чудесни RGB опции по подразбиране с процесорите си от висок клас. Това спестява допълнително средства.

Хардуерни войни: Intel Core срещу AMD Ryzen - кой е победител?

Друг фактор е дънната платка, която ще трябва да вземете, защото чипсетите са различни при Intel и AMD, както и моделите на дъна, а също и техните цени. Ако се спрете върху последното поколение Ryzen 3000 и чипсета x570 на AMD, ще трябва да изръсите доста повече пари за дъно, заради поддръжката на PCIe 4.0, по-сложното охлаждане и новата и ексклузивна към този момент технология.

Когато новите Ryzen дебютират на 7-и юли, разбира се, ще имаме много по-точна представа дали Intel трябва да събират панаира и да се връщат към чертожната дъска или гръмките демота на AMD са били просто маркетингов трик. Дотогава можем единствено да съставяме таблици като тези по-горе.

По материали на PCWorld.com
още по темата

Изтекоха резултати от тестове на необявен 32-ядрен AMD Threadripper

Официално компанията все още не е обявила такива процесори, базирани на архитектурата Zen 2
03.09.2019 / 08:34

Какво представлява концепцията за модулни чипове на Intel

Времето на монолитните процесори отминава, посрещнете "чиплетите"
26.08.2019 / 05:21
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.