Първата NES конзола е имала разпознаващ движение джойстик 15 години преди Wii

Помните ли как Wii представи иновативния си джойстик, който можеше да засича движение и това помогна на компанията да продаде над 100 милиона конзоли? Оказва се, че това съвсем не е първата конзола на Nintendo, която да използва тази технология. Благодарение на джойстика Hot Stik, оригиналната Nintendo Entertainment System (NES) също е разполагала с подобни контроли, макар и в доста по-рудиментарен вид.

Както обаяснява YouTube каналът Gaming Historian в последното си видео, компания, наречена Power 10 Inc. е пуснала на пазара гейминг стол, наречен Hot Seat през 1990-а. Скоро след това периферията е била рафинирана до по-евтиния и достъпен за потребителите Hot Stik. Този джойстик не е използвал жироскопи и акселерометри - по онова време те са били прекалено скъпи и големи. Вместо това той е разчитал на превключватели от течен живак, които не само са били по-неточни, но и доста токсични, ако джойстикът по някаква причина се счупи (примерно го засилите към стената в пристъп на гняв). Лоша идея!

Учудващо, Hot Stik е работил доста добре за някои определени игри - Kirby's Adventure например или популярната Rad Racer, в която потребителите са управлявали състезателен автомобил, накланяйки джойстика в двете посоки (по аналогия с много модерни игри с коли на смартфони и таблети). Други игри като Gradius, които изискват по-голяма прецизност и бързи рефлекси, са били тотален провал с тази периферия.

още по темата

Българи създадоха първата интерактивна книга със загадки

Тя е достъпна безплатно под формата на приложение за Android и iOS
21.06.2019 / 02:19
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.