PCIe 4.0 - всичко, което трябва да знаете

Само след броени дни AMD ще получи трофея на пионер при следващото поколение PCIe 4.0 с пускането на новите си дънни платки на пазара. С комбинацията от Ryzen 3000, Radeon RX 5700, X570 чипсета и въпросния PCIe 4.0 интерфейс, потребителите ще имат възможност да изградят изцяло нова машина, ориентирана около високите скорости на трансфер на този интерфейс.

PCIe 4.0 е нещо доста вълнуващо, имайки предвид, че това е първата промяна на интерфейса от 2010-а година насам. Разбира се, всичко това повдига веднага много важни въпроси - как да се сдобием с PCIe 4.0 машина, какво ще получим от нея и нужна ли ни е всъщност тя. Ще опитаме да отговорим на тези въпроси в следващите редове.

Какво представлява PCIe 4.0?

PCIe 4.0 е следващото поколение на PCIe интерфейса. Той се използва за свързване на допълнителен хардуер - видео и звукови карти, M.2 дискове и също така осигурява връзка между различни чипове в компютъра. В сравнение с предходната генерация PCIe 3.0, новият стандарт на практика удвоява скоростите и общата пропускливост. Следващата таблица илюстрира това много добре:

PCIe 4.0 - всичко, което трябва да знаете

Ако това ви изглежда като доста широка честотна лента, това е абсолютно вярно. За да натроли Nvidia и Intel, AMD пуснаха все още неофициален тест на PCIe в софтуера Futuremark, който вървеше на машина с Ryzen 3800X, Radeon RX 5700. Резултатите бяха с 69% повече пропускливост от система с Core i9-9900K и Nvidia GeForce RTX 2080Ti.

PCIe 4.0 - реалност срещу маркетингови трикове

Един от проблемите в тази демонстрация на AMD e, че тези "69% производителност", които може и да са реални, не се трансформират непременно в нещо, което може да бъде използвано и усетено при гейминг. Една от основните причини е, че много малко игри (ако изобщо има такива), могат да наситят дори 32GB за секунда, които предходния стандарт PCIe 3.0 осигурява.


PCIe 4.0 - всичко, което трябва да знаете


Къде всъщност PCIe 4.0 има значение?

PCIe 4.0 обещава най-големи ползи за производителността при използването на SSD носители. AMD показаха как единичен модел Gigabyte Aorus M.2 PCIe 4.0 диск достига на практика скорости на четене и запис от 5GBs/4,3GBps респективно. Това е с 35% повече от дори най-бързите (и скъпи) PCIe 3.0 дискове на пазара. Нещата придобиват наистина извънземни пропорции, ако конфигурирате няколко такива диска в RAID 0.


PCIe 4.0 - всичко, което трябва да знаете

Такава демонстрация също беше проведена с 4х2 TB Aorus, а резултатите бяха 15,4GBps скорости на четене и 15,5GBps на запис. Подобни цифри означават, че PCIe 4.0 ще премахне завинаги и последните спирачки на модерното PC - свързани с трансфера на данни от и към най-бавната (досега) част - устройството за съхранение.

Има ли уловка?

Както обикновено, отговорът е - да. Докато скорости от порядъка на 15GBps изглеждат наистина много яко на хартия, те идват с малък компромис. Ryzen 3000 процесорите могат да "управляват" максимум един слот x16 PCIe 4.0 (поне засега), което означава, че ще трябва да изберете дали да сложите там SSD носителя или видеокартата.


PCIe 4.0 - всичко, което трябва да знаете

Още не знаем пълните спецификации на x570 чипсета, но има възможност PCIe магистралите да бъдат конфигурирани така, че да поддържат един x4 слот и три x1 - това ще позволи да бъде използвана видеокартата на слота x4, който ефективно отговаря на x8 PCIe 3.0.

PCIe 4.0 е гореща новина - буквално!

Докато при скока от PCIe 2.0 към 3.0 имаше значително подобрение при ефективността, 4.0 постига производителността си най-вече с увеличена тактова честота. Това води до доста повече разсейвана топлина и връщането на активното охлаждане на PCIe чипсета - нещо, което не сме виждали от десетки години. Говорим за топлина от порядъка на 11 вата на празен ход и 16 вата под товар, което съперничи на някои мобилни CPU. Поставянето на вентилатори на южния мост всъщност беше нещо често срещано преди десетина години, така че решението на този проблем е отиграно във времето.

PCIe 4.0 - всичко, което трябва да знаете


PCIe 4.0 не е обратно съвместим

В началото феновете на AMD бяха доста обнадеждени от слуховете, че PCIe 4.0 съвместимост може да бъде постигната и с чипсетите от x470 поколението, но много скоро AMD охладиха ентусиазма. "PCIe 4.0 няма да бъде поддържан на дънни платки с чипсет различен от х570, така че сериите 400 и 300 няма да имат възможност за този интерфейс", каза официален говорител на AMD за PCWorld. Причната за това не е несъвместимост в хардуера, а по-скоро липса на информация и способност да бъдат гарантирани стабилни работни режими при изискванията на PCIe 4.0. Най-вероятно ще има ентусиасти, които ще намерят начин да подкарат новия интерфейс с по-старите чипсети на AMD, но това ще бъдат единични случаи.

Не стандартизираха ли скоро PCIe 5.0?

Точно така, спецификациите на PCIe 5.0 бяха одобрени и финализирани от PCI SIG, но трябва да отчетем, че за PCIe 4.0 това се случи през 2017-а година, повече от две години минаха, преди да започнем да виждаме реални устройства с този интерфейс. Най-вероятно ще има подобен интервал и при PCIe 5.0, така че можем да го очакваме най-рано в края на 2021-а година.

PCIe 4.0 - всичко, което трябва да знаете

още по темата

PCI Express 6.0 идва през 2021 г., осигурява скорост до 256 ГБ/сек

В PCI SIG се придържат към собствен аналог на Закона на Мур, утроявайки пропусквателната способност на всеки три години
07.08.2019 / 12:43
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.