Първата клавиатура с тъч сензори в бутоните идва от Беларус

Технологията комбинира в едно традиционни клавиатура, мишка и тъчпад
Беларуският стартът Clevetura обяви, че е завършил интиуитивна система, комбинираща традиционната клавиатура, мишка и тъчпад. С вградени в бутоните сензори, тя ще осигури безпроблемен преход между режими на писане и работа с курсор. Първата в света интутивна Click&Touch клавиатура ще се появи на пазара този август.

Компанията е разработила технология, използваща сензори, които са вградени в бутоните. От там считат, че решението би могло да е революционно за преносими компютри, в които се използват външни тъч панели. Също така бутоните реагират на жестове, както тъчпадите или мишките, а потребителите могат да пишат, скролват или придвижват курсора без промяна в положението на китката.

Превключването между режимите е автоматично, като вграденият микроконтролер незабавно разпознава и обработва всяко докосване или натискане. От Clevetura посочват, че потребитялт може да използва различните режими почти едновременно, като системата автоматично разпознава както прави в конкретния момент. Системата може да обработва множество едновременни кликвания, докосвания и други движения. Това означава, че могат да бъдат използвани всички обичайни форми на взаимодействие, включително увеличаване, плъзгане при преход между виртуални десктопи и скролване с два пръста.

"За клавиатурата не е необходим отделен тъч панел – самите бутони извършват тази функция вместо вас. Всичко, което трябва да направите, е да плъзнете ръка по бутоните, за да контролирате курсора или да извършвате други операции, разказват съоснователите на Clevetura Валентин Сокол и Михаил Крупенков.Удобно, функционално и спестява време – не е нужно постоянно да сменяте положението на ръцете си. В действителност устройството предлага изцяло ново изживяване при взаимодействие с компютъра."

Разработчиците са уверени, че системата ускорява работата, особено когато е необходимо да се ползват едновременно клавиатура и мишка. "Представете си, че пишете важно съобщение, когато някой ви звънне по Skype. За да откажете разговора с мишка или тъчпад, трябва да преместите ръката си, да придвижите курсора и да натиснете Cancel. С Clevetura можете да откажете разговора само с един жест. Тази форма на взаимодействие е безпроблемна, тъй като потребителят не мисли за входно-изходното устройство."

Първата клавиатура с тъч сензори в бутоните идва от Беларус

Стартъпът Clevetura, притежаващ правата върху технологията, от няколко години работи в белоруския Хай-Тек Парк. Сергей Костевич, основател на групата от компании АСБИС, както и на марката Prestigio, e инвеститор в проекта. Близо три години са били необходими, за да се превърне идеята в търговски прототип. В момента се очаква и патент за технологията.

"От самото начало ние вярваме в потенциала на този стартъп и проекта за интуитивната клавиатурна система. За нас е важно да запознаем потребителите с технологията и да демонстрираме функционалността й. Работим тясно с белоруския стартъп. Не става въпрос само за инвестиции – ние промотираме новата технология на глобалния пазар. Устройството и технологията имат огромен потенциал," заяви инвеститорът Сергей Костевич.

Производството на устройства Clevetura стартира през юли, а Click&Touch клавиатурите с марка Prestigio ще се появят на пазара в края на август. Планира се производство на около 100 хил. устройства до края на годината.

До 5 устройства могат да се свържат едновременно към клавиатурата посредством три Bluetooth канала, USB приемник и кабел Type-C. Потребителят може да променя силата на звука или да превърта напред или назад видеоматериал само чрез плъзвaне наляво или надясно върху бутоните от горния ред. Може да се използва и мобилно приложение за промяна на настройките или ъпдейт на устройството. Клавиатурата също така ще е лека и ергономична и ще разоикага с подложки за китките.

Първоначално устройството ще се продава в бившите съветски републики: Беларус, Русия, Литва, Латвия, Украйна, Казахстан и Естония. На по-късен етап продажби ще стартират и в други страни.

За потенциални клиенти се разглеждат технологично напредналите потребители и притежателите на смарт телевизори. В2В индустрията също е възможен клиент за устройството, например за управление на съдържанието на голям екран по време на презентации и събития в сферата на образованието.

Разбира се това не са единствените възможни приложения на технологията Clevetura. Разработчиците възнамеряват да приложат своите знания и идеи и към други устройства, включително лаптопи.
още по темата

Изкуствено дърво произвежда кислород колкото малка гора

Решението, разработено от мексикански стартъп, дава надежда да се справим със замърсяването на въздуха
27.08.2019 / 11:29

Google патентова смартфон с няколко екрана, оформени като страници на книга

В компанията явно си играят с идея за "умна книга"
02.07.2019 / 08:22

Bloody B975 - със скоростта на светлината!

Разглеждаме тази сравнително достъпна геймърска клавиатура с екзотичната технология
27.03.2019 / 12:50

Logitech K350: Ергономична клавиатура НЕ за всеки вкус

С тази клавиатура ще забравите болките в китките, особено ако работата ви изисква дълги периоди на тракане по клавишите
08.02.2019 / 01:42

Cooler Master CK552: чудесна бюджетна RGB клавиатура

Трябва да бръкнете доста дълбоко в джобовете си, за да получите нещо подобно от други утвърдени марки в бранша
15.01.2019 / 01:50
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.