AMD спира сътрудничеството си с Китай

Компанията вече няма да предоставя достъп до своите съвременни архитектури
Директорът на производителя на централни и графични процесори AMD, Лиса Сю, обяви, че компанията прекратила лиценза на Китай за своите x86 архитектури. През 2016 г. в страната бе създадено съвместно предприятие, наречено Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co (THATIC), което получи лиценз за използване на архитектурата Zen за производство на собствени процесори. Сега то няма да получи достъп до нейния наследник – Zen 2.

Договорът е предвиждаше съществени приходи за AMD – 293 млн. долара при достигане на определено ниво на развитие на съвместното предприятие. Също така всеки продаден за всеки продаден процесор, използващ архитектурата Zen AMD е получавала т.нар. роялти такса.

Новината бе обявена от Лиса Сю по време на изложението Computex 2019, което се провежда ежегодно в Тайпе, Тайван. Там бяха забелязани китайски Zen чипове, носещи името Hygon и директорът на AMD коментира ситуацията.

Сю не уточни дали стъпката има общо с търговската война межу САЩ и Китай, която вече донесе сериозни проблеми на Huawei. Последната вече не може да получава процесори от Intel, също така неясно и бъдещето на собствените ѝ чипсети от серията Kirin, в които се използва архитектура на ARM.

Лиса Сю обаче вече неведнъж е споделяла, че компанията трябва да отчита изискванията на американското правителство и законите на САЩ при работата си с партньори от други страни.

За китайска страна решението на AMD означава, че тя няма да има достъп до актуалните разработки на компанията, сред които е архитектурата Zen 2, стояща в основата на чиповете Ryzen от трето поколение и сървърните процесори EPYC Rome.

Целта на съвместното предприятие THATIC e била да съкрати изоставането на Китай в сферата на микроелектрониката. Пасивното участие на AMD обаче не е довели до създаване на изцяло нови процесори. 14-нанометровите Hygon за сървъри на практика са пълни копия на чипове на американската компания, като непроменен е дори сокетът. Единствената разлика е интегрирането на китайски стандарт за шифроване, тъй като продуктите са ориентирани към вътрешния пазар на КНР.

Настолните продукти с марката Hygon пък са аналози на Ryzen, като основната разлика с оригинала е монтажът директно върху дънната платка. Нещо повече, тези модели не разполагат с дискретен чипсет, като според разработчиците всичко необходимо е включено в самия процесор.

Въпреки отсъствието на очевидни разлики с продуктите на AMD обаче чиповете Hygon вече нагледно демонстрираха своите възможности. Процесорите Hygon Dhyana се използват в суперкомпютъра Sugon Advanced Computing System, който бе разработен през 2018 г. през ноември бе класиран на 38-мо място сред 500-те най-производителни инсталации в световен мащаб.

Очаква се, че липсата на достъп до Zen 2 ще окаже влияние на развитието на китайските процесори. 7-нанометровите чипове на AMD с предлагат производителност (и дори по-висока) като тази на топ предложенията от Intel, но на по-ниска цена. Самата Intel пък наскоро обяви, че преминава на 10-нанометрова технология.
още по темата

Тръмп временно смекчи санкциите срещу Huawei

Компанията отново има достъп до някои американски технологии
01.07.2019 / 04:17

Мистериозен чип на AMD е по-производителен от 18-ядрения флагман на Intel

Неанонсиран процесор на AMD с кодово име MS-7C34 изпреварва Intel Core i9 9980XE
27.06.2019 / 02:06

САЩ обяви война на още китайски технологични компании

Ударът е нанесен по изследователски и търговски организации, свързани с разработка на компоненти за суперкомпютри
25.06.2019 / 12:33

Huawei ще получи Android Q поддръжка за последните си устройства

Водещите серии P30 и Mate 20 също са част от положителния списък с модели на компанията
24.06.2019 / 02:28
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.